Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος έδωσαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το βιβλίο των Poznanski – Strobel με τίτλο «Ξένοι» με ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό εξώφυλλο, σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη. Και θα πρέπει να είναι υπερήφανοι στον Κλειδάριθμο, για την έκδοση στα ελληνικά αυτού του βιβλίου, το οποίο ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ψυχολογικών θρίλερ, καθώς είναι βέβαιο ότι το βιβλίο θα τον αιχμαλωτίσει από την πρώτη κιόλας σελίδα και έτσι θα συνεχίσει ως το τέλος.
Και αν και οι νέες κυκλοφορίες παρασύρουν τους αναγνώστες, ας μην ξεχνάμε ότι η λογοτεχνία, είναι διαχρονική και αυτό το βιβλίο θα διαβάζεται για πολλά χρόνια.

Γραμμένο από δυο συγγραφείς, την Poznanski και τον Strobel, είναι η αποτύπωση μιας ιστορίας μέσα από την γραφή δύο συγγραφέων, μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστών. Τζοάνα και Έρικ… Δυο αρραβωνιασμένοι μα συνάμα δυο ξένοι.
Αντιπροσωπευτική η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου για το τι συμβαίνει στη ζωή των ηρώων μας.

«Φαντάσου πως είσαι μόνη στο σπίτι. Ξάφνου, βλέπεις να στέκει μπροστά σου ένας άντρας. Ισχυρίζεται πως είναι ο σύντροφός σου, αλλά εσύ δεν έχεις ιδέα ποιος είναι. Στο σπίτι σου δεν υπάρχει τίποτε που να μαρτυρά ότι συζείς με κάποιον. Εκείνος προσπαθεί να σε πείσει να έρθεις στα λογικά σου, αλλά νιώθεις επιτακτική την ανάγκη να αμυνθείς… να αρπάξεις ένα μαχαίρι. Έχεις άραγε τρελαθεί;
Φαντάσου πως γυρίζεις σπίτι και η γυναίκα σου δεν σε αναγνωρίζει. Σε περνάει για διαρρήκτη. Ακόμα χειρότερα, για βιαστή. Ενώ το μόνο που θέλεις είναι να την προστατέψεις. Μα εκείνη αντιστέκεται, κλειδαμπαρώνεται στην κρεβατοκάμαρα, λέει ότι δεν σε έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή της. Είναι φανερό ότι σε θεωρεί ψυχοπαθή. Μήπως είσαι στ’ αλήθεια τρελός;
Μια γυναίκα κι ένας άντρας… Όσο περισσότερο προσπαθούν να κατανοήσουν την κατάσταση, τόσο μπερδεύονται τα πράγματα. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο. Και δεν υπάρχει παρά μόνο μία σωτηρία: Να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο…»

Πρόκειται για ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο σε δυο πρωταγωνιστές. Την γυναίκα που δεν αναγνωρίζει τον σύντροφο της και νοιώθει ότι κινδυνεύει από αυτόν τον «ξένο» και τον άντρα, ο οποίος δεν κατανοεί τι πραγματικά συμβαίνει τόσο με την συμπεριφορά της συντρόφου του, όσο και με τα γεγονότα που βιώνουν.
Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κάθε ήρωας συνεχίζει την ιστορία από το σημείο που ο άλλος έχει σταματήσει, με κάποια περιστατικά να είναι δοσμένα και από τους δύο. Πειστικά επιχειρήματα έχουν και οι δυό και ο αναγνώστης, δεν μπορεί να καταλάβει ποιος από τους δυό έχει δίκιο και τι πραγματικά συμβαίνει. Και όταν υπάρξουν στιγμές που η ζυγαριά γέρνει προς τον έναν ήρωα, λόγια, πράξεις, αποτελέσματα και ανατροπές, τον κάνουν να αλλάξει και πάλι γνώμη. Όλα είναι πιθανά και όλα αληθοφανή. Ο αναγνώστης εγκλωβίζεται στη δίνη της ιστορίας, ψάχνοντας όχι μόνο την αλήθεια για τους ήρωες, για την προσπάθεια τους να μας αποδείξουν το δίκιο τους, μα και το γιατί συμβαίνει, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους και από ποιόν.
Είμαστε σίγουροι, πως μετά από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θα είστε επιεικείς για τα γραφόμενα μας, γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να αποδώσουμε την ιδιαιτερότητα, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα αυτού του μυθιστορήματος. Μέσα από τα 51 μικρά κεφάλαια που το συνθέτουν, με τις έντονες εναλλαγές του, την γρήγορη ροή του, τις καταιγιστικές του εξελίξεις με την ευφάνταστη πλοκή του, την αγωνία, την ένταση, τα αδιέξοδα, την παράνοια, την πίστη, την αγάπη και την κινηματογραφική απόδοση του, το βιβλίο γίνεται εθιστικό. Οι συγγραφείς, παίζουν με το μυαλό μας ένα αξιόπιστο παιχνίδι σύγχυσης και κρατούν την προσοχή μας τεταμένη.
Για εσάς που ακόμη δεν το έχετε διαβάσει, να γνωρίζετε πως η ανάγνωση των «ΞΕΝΩΝ», είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι για όσους αγαπούν τα καλά ψυχολογικά θρίλερ.

Εμπιστέψου με αλλιώς θα πεθάνεις!

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με μυστήριο, κινηματογραφική δράση και επίκαιρο όσο ποτέ…