O Stuart Macbride είναι από την Σκωτία. Κορυφαίος συγγραφέας best seller των Sunday Times. Ο ΨΥΧΡΟΣ ΓΡΑΝΙΤΗΣ σε μετάφραση της Αγορίτσας Μπακοδήμου είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων που έχει συγγράψει με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Λόγκαν ΜακΡέι και κυκλοφόρησε στην χώρα μας από τις Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα. Η πρώτη επαφή με τον Λόγκαν ΜακΡέι του Stuart Macbride θεωρούμε πως θα ενθουσιάσει κι αυτό γιατί ο συγγραφέας έχει σκιαγραφήσει εξαιρετικούς ήρωες στο έργο του, ενώ η γραφή του συνδυάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο την αγριότητα με το χιούμορ.


«…Έτσι θα έπρεπε να μυρίζει το να είσαι Θεός, σκέφτηκε, χαμογελώντας με το βλέμμα καρφωμένο στη συλλογή του. Έτσι θα έπρεπε να μυρίζει το να βρίσκεσαι στον παράδεισο. Περικυκλωμένος από τους νεκρούς…».


Το έργο διαδραματίζεται στο γκρίζο και σκοτεινό και πάντα βροχερό Αμπερντιν. Την Γρανιτένια Πόλη. Ένα αφιλόξενο περιβάλλον με έντονη εγκληματικότητα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά. Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής έχει σημάνει συναγερμός. Ένα μικρό παιδί έχει βρεθεί νεκρό σε ρέμα της περιοχής. Η νεκροψία θα δείξει ότι το παιδί ήταν νεκρό περίπου 3 μήνες, ενώ κάποια στιγμή μετά τον θάνατο του, ο δολοφόνος επέστρεψε και το ακρωτηρίασε. Ο αρχιφύλακας επιθεωρητής Λόγκαν ΜακΡέι, έχει μόλις επιστρέψει στην δουλειά μετά από έναν χρόνο ανάρρωσης. Είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι που παρ’ ολίγο να ήταν μοιραία. Και όσο και αν οι διαταγές από τους ανωτέρω του ήταν να μπει σταδιακά στους ρυθμούς της δουλειάς, βρίσκεται να ηγείται άμεσα της περίπτωσης του νεκρού παιδιού και όσων ακολουθήσουν.

 

Ο βαρύς χειμώνας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του, ενώ μέσα σε μόλις λίγες ημέρες εξαφανίζονται περισσότερα παιδιά. Κάπου εκεί έξω βρίσκεται ένας σαδιστής και κατά συρροή δολοφόνος και η αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει τον τρόμο που στοιχειώνει την πόλη. Οι ύποπτοι είναι πολλοί αφού στην περιοχή υπάρχουν παιδόφιλοι και η διασταύρωση των στοιχείων είναι δύσκολη.
Ο Επιθεωρητής Λόγκαν ΜακΡέι είναι ένας άνθρωπος με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Όμως το ένστικτο του είναι το κύριο όπλο του. Μπορεί να «βλέπει» ό,τι δεν φαίνεται και αυτή του η ικανότητα θα τον βοηθήσει να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι. Είναι πράγματι ένας ο δολοφόνος ή μήπως κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης παιδιών;
Ένα δυνατό μυθιστόρημα, ένα αστυνομικό θρίλερ με έντονες περιγραφές, που αν και η θεματολογία του χαρακτηρίζεται σκληρή, ο συγγραφέας καταφέρνει με μια αρκετή δόση μαύρου χιούμορ να φέρει την ισορροπία. Ένα έργο κλιμακούμενης έντασης. Πλησιάζοντας στο τέλος της αναγνωστικής διαδικασίας η πλοκή γίνεται καταιγιστική και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι η αλήθεια να βγει στο φως και να αποκαλυφθεί και ο αναγνώστης παγιδεύεται κυριολεκτικά στις σελίδες του βιβλίου.
Άραγε, τι κρύβει ο ΨΥΧΡΟΣ ΓΡΑΝΙΤΗΣ;

Το βιβλίο στις Εκδόσεις
http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1110

                               

«Το νεκρό σώμα του τρίχρονου Ντέιβιντ Ριντ ανακαλύπτεται σ’ ένα χαντάκι στραγγαλισμένο, ακρωτηριασμένο, πεθαμένο εδώ και πολύ καιρό. Και είναι μόλις το πρώτο. Ένας κατά συρροή δολοφόνος παραμονεύει στους παγωμένους δρόμους της γρανιτένιας πόλης του Αμπερντίν, την ώρα που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν ενόχους και αποδίδουν ευθύνες.
Πολύ σύντομα τα νεκρά σώματα των παιδιών θα συσσωρευτούν στο νεκροτομείο με την ίδια ταχύτητα που το χιόνι θα καλύψει τους δρόμους της πόλης.
Ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι γνωρίζει ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Κι άλλα παιδιά εξαφανίζονται, κι άλλα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν. Και αν ο Λόγκαν δεν προσέξει, είναι πολύ πιθανό να έχει κι αυτός την ίδια μοίρα.
Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν κορυφαίο στο είδος του συγγραφέα.
Η καταιγιστική δράση, οι ασύλληπτες ανατροπές και η δομή των χαρακτήρων θα σας κρατήσουν σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα».

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)