Ο Μανώλης Νάννος γεννήθηκε στη Σαλαµίνα και μετέπειτα µεγάλωσε στη Σάµο. Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο Σάµου, επέλεξε το επάγγελµα του νοσηλευτή απ’ όπου πήρε και την πιστοποίηση µε επιτυχία από τη νοσηλευτική σχολή Σάµου. Η δίψα του για μάθηση, η αγάπη του για τις τέχνες καθώς και η ενσυναίσθησή του για τις ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων µας, ήταν ικανά για να του δώσουν ώθηση να ασχοληθεί µε τη συγγραφή.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΗΓΗ το πρώτο του έργο με τίτλο Ο Μυστικός Φύλακας. Ένα έργο φανταστικής λογοτεχνίας που έρχεται να αγγίξει τις ευαίσθητες πτυχές που κρύβουμε στην ψυχή µας μα και να µας συγκινήσει. Ο Μυστικός Φύλακας ήταν η αφορμή γι αυτήν την συνέντευξη που πρόθυμα μας παραχώρησε ο συγγραφέας και τον ευχαριστούμε γι αυτό.

  1. Πρώτο σας έργο Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ. Έργο που ανήκει στην κατηγορία της Φανταστικής Λογοτεχνίας. Στο εξωτερικό η φανταστική λογοτεχνία είναι ιδιαιτέρως αγαπητή. Το ελληνικό κοινό δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον ή ακόμα δεν έχει γνωρίσει καλά τη φανταστική λογοτεχνία;
    Το ελληνικό κοινό έχει αρχίσει και δείχνει ενδιαφέρον προς την φανταστική λογοτεχνία, χαίρομαι πολύ να βλέπω αναγνώστες να εμβαθύνουν σε έναν κόσμο χωρίς όρια, όπως ο κόσμος της φαντασίας.
  2. Είναι εύκολος ο αρμονικός συγκερασμός της μυθοπλασίας με το μεταφυσικό στοιχείο;
    Δεν ξέρω αν είναι εύκολος, το μόνο που ξέρω είναι ότι μου αρέσει να συνδυάζω πράγματα και να κρατάω καλή ισορροπία μεταξύ τους. Θέλω όταν γράφω φανταστική λογοτεχνία να υπάρχει συναίσθημα, χιούμορ, δράση και φιλοσοφικά μηνύματα που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη σε όποιο σημείο της ζωής του εκείνος βρίσκεται.
  3. Ο φύλακας Άγγελος πλάι σε κάθε άνθρωπο. Άραγε, μπορούν στις μέρες μας να «επιβιώσουν» οι άγγελοι ή το κακό έχει αρχίσει να επικρατεί παντού;
    Το πρόβλημα δεν είναι αν επιβιώσουν οι άγγελοι αλλά ο άνθρωπος στην κόλαση όπου δημιούργησε. Για μένα άγγελος είναι ένας άνθρωπος που είναι αφανής εργάτης της αρετής, μπορεί να περνάει από δίπλα σου κάθε στιγμή και χωρίς να το γνωρίζεις να μεταφέρει το φως προς το σύνολο. Το κόσμο μας.
  4. Μπορεί η αγάπη να αλλάξει τον κόσμο;
    Η αγάπη εμπεριέχει το σεβασμό, την ενότητα, την ειρήνη την αλληλεγγύη κλπ. Οπότε ναι, μπορεί να το κάνει.
  5. O τρόπος που κλείνει το έργο φαίνεται να αφήνει ανοιχτή μια νέα αρχή. Θα συναντήσουμε ξανά τον Σωκράτη σε μια πιθανή συνέχεια;
    Η νέα αρχή έχει ήδη ξεκινήσει και έχει φτάσει στο 2ο κεφάλαιο, το επόμενο μέρος θα έχει πολύ δράση. Εύχομαι να έχω το χρόνο που χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί και πιο γρήγορα.
  6. Ποιους λογοτέχνες της φανταστικής λογοτεχνίας διαβάζετε;
    Από φανταστική λογοτεχνία μ αρέσει να διαβάζω συλλογικά έργα, μ αρέσει να διαβάζω διάφορες ιδέες από διάφορους συγγραφείς. Είναι σαν να έχεις ένα πολυσύμπαν στα χέρια σου.
  7. Πώς ξεκίνησε να σχηματίζεται στο μυαλό σας η ιδέα αυτού του βιβλίου και τι σκεφτήκατε πρώτα, τους ήρωες, ενδεχομένως τον Σωκράτη ή την πλοκή;
    Ξεκίνησα να το γράφω στο στρατό, δεν είχα σκοπό να γράψω φανταστική λογοτεχνία πάρα μόνο για έναν Σωκράτη που θα προσπαθούσε να βρει νόημα στη ζωή του. Είχα κολλήσει σε ένα σημείο και μετά γνώρισα την έμπνευση, ήταν η στιγμή που ο Σωκράτης έγινε μάρτυρας μιας αυτόματης γραφής και γνώρισε το φύλακα άγγελο του. Στη πορεία κάποιοι χαρακτήρες όπως η Σάρα, Ομπίνα, Μπενομάρ, Νούρα, Μανίτο και Βου ήταν υπαρκτά πρόσωπα που μου διεγείραν τη φαντασία μου. Όσο για την πλοκή σχηματιζόταν στο μυαλό μου σε άσχετο χρόνο και εγώ απλά προσπαθούσα να τα συνδυάσω σαν κομμάτια παζλ.
  8. Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος και αν ναι ποιο είναι αυτό; Υπάρχει κάποιο είδος που δε θα σκεφτόσασταν ποτέ να ασχοληθείτε;
    Βεβαίως, θα ήθελα να δοκιμάσω λογοτεχνία τρόμου. Έχω σκεφτεί κάτι και θα το ξεκινήσω η παράλληλα η όταν τελειώσω το Μυστικό Φύλακα.
  9. Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια;
    Πιστεύω πολύ στο ελληνικό βιβλίο για τα επόμενα χρόνια, χαίρομαι πολύ όταν συναντώ Έλληνες συγγραφείς ή αναγνώστες.
  10. Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να μας πείτε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;
    Για αρχή θα ήθελα να κάνω την καθημερινότητα μου πιο φιλική για συγγραφή, να έχω περισσότερο χρόνο ώστε να γράφω και να προσφέρω τις ιστορίες μου στο ελληνικό κοινό.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

[“Νεαρέ μην υποτιμάς αυτόν που κάνει πίσω, μπορεί να ετοιμάζεται να πάρει φόρα.”
Χάικο
Ο Σωκράτης είναι ένας μελαγχολικός νέος που πολύ γρήγορα θα γνωρίσει τον θάνατο.
Ο Σωκράτης όμως δεν είναι μόνος του, καθώς δίπλα του, από την μέρα που γεννήθηκε, είχε τον δικό του φύλακα άγγελο.
Πλέον κατοικεί στην Πόλη των Αγγέλων, και μαζί τους θα λάβει μέρος σε μια σειρά από αποστολές, μέχρι που…
… μέχρι την στιγμή που θα κληθεί να σώσει την παλιά του αγαπημένη. Και τότε ένα μυστικός πόλεμος θα ξεκινήσει.
Μια κοσμική σύγκρουση ανάμεσα σε Αγγέλους και Δαίμονες.
Το έπαθλο είναι ο κόσμος, και μια αγάπη που αδικήθηκε και μένει να αποκατασταθεί. ]

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
https://www.pigi.gr/product/mythistorima-o-mystikos-fylakas/