Αύγουστος του 2020 και οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές εκδίδουν το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Ανδρέα Γεωργαλή με τίτλο «Robin hood, η αλήθεια πίσω από τον μύθο» .
Ποιος αλήθεια ήταν ο Ρομπέν των Δασών;

«Ρομπέν των Δασών ένας αβρός κι ευσεβής παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, ο οποίος είναι διάσημος από σύγχρονες εκδοχές του θρύλου για το γεγονός ότι άρπαζε χρήματα από τους πλούσιους και τα μοίραζε στους φτωχούς, πολεμώντας την τυραννία και την αδικία. Επίσης παρουσιάζεται ως ένας δεινός τοξοβόλος…»
Όλοι οι μύθοι που σχετίζονται με αυτόν είναι αληθινοί; Έφτασαν σε μας μέσα από το πέρασμα των αιώνων αυτό που πραγματικά υπήρξε; Υπήρξε πράγματι ο προστάτης των αδυνάτων και των φτωχών και αν ναι, με ποιο τρόπο; Και τι ακριβώς είναι το έργο του Ανδρέα Γεωργαλή; Ένα ιστορικό δοκίμιο ή ένα λογοτεχνικό έργο που στηρίζεται σε αληθινή ιστορία;
Εκτός από τον πρόλογο και τον επίλογο, τρία τα κύρια μέρη του βιβλίου . Εμφανής η ενδελεχής έρευνα του συγγραφέα σε πάρα πολλές πηγές που αναγράφονται στην απίστευτα μεγάλη Βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου, μαζί με την παρουσία του ήρωα τόσο σε ντοκιμαντέρ, όσο και στην μικρή και μεγάλη οθόνη, προκειμένου να δώσει ένα ολοκληρωμένο κείμενο γραμμένο με στρωτή γραφή και στηριγμένο σε πηγές και σε μπαλάντες που γράφτηκαν και αναφέρονται στον Ρομπέν των δασών.
Στην σελίδα μας, και ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, ο συγγραφέας Ανδρέας Γεωργαλής και η συνέντευξη που μας παραχώρησε.


«7+1 ερωτήσεις από τον «Φιλαναγνώστη» Αυγερινού»

1) Σε ποιο βαθμό η λογοτεχνική σας ενασχόληση μετατρέπεται σε ελευθερία στη ζωή σας;
Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο όμορφο μονοπάτι για την αυτογνωσία και την ελευθερία από το μονοπάτι της συγγραφής. Στα βιβλία, οι χαρακτήρες μας μπορούν να κάνουν ό,τι πολλές φορές δεν μπορούμε εμείς στην πραγματική μας ζωή. Στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ένιωσα ότι απελευθέρωσα την εικόνα ενός λαϊκού ήρωα, η όποια μέσω των αιώνων είχε διαστρεβλωθεί. Για να νιώσει ελεύθερος βέβαια κάποιος δεν θα πρέπει να εκβιάζει την συγγραφή, ούτε να έχει ως μοναδικό σκοπό την έκδοση του έργου του.
2) Πότε καταλάβατε για πρώτη φορά τη ροπή σας προς τη γραφή;
Από μικρός είχα τάση για την συγγραφή, πειραματίστηκα σε αρκετά είδη και κατέληξα στην έρευνα αφού θεωρώ άκρως γοητευτικό να προσπαθείς να αποκαλύψεις την αλήθεια πίσω από κάποιους θρύλους και μύθους. Υπάρχει ένα μυστήριο σε κάθε προσπάθεια να αναζητήσεις την πραγματική ιστορία κάποιων γεγονότων. Εξάλλου οι μύθοι δεν είναι απλά παραμύθια αλλά μια ειλικρινή προσπάθεια να ξεδιπλώσουμε τα μυστήρια της ιστορίας.

3) Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα την περίοδο που γράφετε;
Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός μου στην συγγραφή. Όποτε νιώθω θέλω να γράψω, τότε το πράττω. Μπορεί να είναι ημέρα, μπορεί νύχτα, μπορεί να είναι καλοκαίρι, μπορεί και χειμώνας. Μπορεί να περάσει μία μεγάλη χρονική περίοδος και η σελίδα μου να παραμένει κενή ενώ αντίθετα για αρκετά μερόνυχτα να γράφω συνεχώς. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Θεωρώ πως την στιγμή που κάποιος θα παιδέψει τον εαυτό του απλά για να γεμίσει μία σελίδα, έχει χάσει ήδη ένα μεγάλο μέρος του μαγικού ταξιδιού.

4) «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», έχει γράψει ο Μπόρχες. Είναι πράγματι ο παράδεισος κρυμμένος στις γραμματοσειρές της παγκόσμιας λογοτεχνίας;
Καλώς η κακώς όχι για όλους. Για εμάς που αγαπάμε εξίσου το διάβασμα και την συγγραφή, σίγουρα ναι. Ο κρυμμένος παράδεισος φανερώνεται στον καθένα μας διαφορετικά και τα ίδια τα βιβλία είναι όνειρα που καταφέρνουμε να κρατάμε στα χέρια μας. Ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεση μας πλάθεται μέσα από τα βιβλία που διαβάζουμε. Όπως λένε ‘’Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι αλλά θα σε γνώριζα καλύτερα αν μου έλεγες τι ξαναδιαβάζεις’’.
5) Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια;
Αν και η κατάσταση στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι καλή και ας μην γελιόμαστε οι εκδοτικοί οίκοι δεν τολμούν εύκολα να ρισκάρουν σε έναν νέο συγγραφέα, πιστεύω πως το καλό βιβλίο βρίσκει πάντα τον δρόμο του. Όσον αφορά την άνθιση του internet και των e-books, δεν θεωρώ πως θα πτοήσει ιδιαίτερα τις πωλήσεις των έντυπων βιβλίων. Η μυρωδιά ενός φρεσκο-εκτυπωμένου βιβλίου, η λαχτάρα να το αναζητήσεις και η ευχαρίστηση να ξεφυλλίζεις κάθε σελίδα του δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικατασταθεί. Προτιμώ τα βιβλία που έχω μαζί μου στα ταξίδια που κάνω να μην χρειάζονται μπαταρίες για να τα διαβάσω.
6) Είναι η φιλαναγνωσία μια εσωτερική επανάσταση και πώς βλέπετε τη σχέση των νεαρότερων γενιών με το βιβλίο;
Πολλές φορές δίνουμε μεγάλη σημασία στους συγγραφείς και λανθασμένα ξεχνάμε του αναγνώστες. Όπως είπε και ο Ουμπέρτο Έκο ΄΄Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.’’ Με την ανάγνωση ταξιδεύουμε σε νέους κόσμους, ο ίδιος ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σε ένα ωραίο βιβλίο κάποια στιγμή.
Το κακό του να είσαι νέος αναγνώστης είναι ότι δύσκολα θα δοκιμάσεις ένα άγνωστο βιβλίο και θα διαβείς σε ένα περπατημένο αναγνωστικό μονοπάτι. Οι νέοι θα πρέπει να θυμούνται πάντα ότι αν διαβάζουν ό,τι διαβάζουν οι άλλοι, θα μπορούν να σκέπτονται μόνο όπως σκέπτονται οι άλλοι.
7) Είναι η συγγραφή ένας μοναχικός δρόμος, ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε μέσα μας νέες ιδέες και να έρθουμε σε επαφή με τη γνώση μιας ολόκληρης εποχής για να κατανοήσουμε καλύτερα, εν τέλει, και τον εαυτό μας;

Τόσο η συγγραφή όσο και η ανάγνωση ενός βιβλίου καταφέρνει να δημιουργήσει νοητά έναν καινούριο κόσμο και να ξετυλίξει μέσα από τις σελίδες του μια πλειάδα συναισθημάτων. Ας σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο πέρα από τον Θεό, ο οποίος κρατάει μπροστά του μία λευκή σελίδα και πρέπει να δημιουργήσει τα πάντα. Το ίδιο καλείτε να κάνει ένας συγγραφέας με την δική του λευκή σελίδα. Δημιουργεί τους χαρακτήρες και την πλοκή, αλλά στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού, οι ίδιοι οι χαρακτήρες καταφέρνουν να αλλάξουν την ιστορία από την αρχική ιδέα που είχε στο μυαλό του, διαμορφώνοντας παράλληλα και τον ίδιο τον χαρακτήρα του συγγραφέα.
8) Πείτε μας εσείς για το βιβλίο σας και για την έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του.
Το βιβλίο αφορά μία προσωπική μελέτη που έκανα για την πραγματική αναζήτηση του Robin Hood ή αν προτιμάτε καλύτερα του Ρομπέν των δασών, όπως και τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Η έρευνα που πραγματοποίησα ήταν μακροχρόνια αφού θέλησα να συλλέξω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορούσα, συλλέγοντας και μελετώντας τις αρχικές και μεσαιωνικές μπαλάντες που αφορούσαν τον μύθο του ενώ στην συνέχεια επικοινώνησα με τους σημαντικότερους ιστορικούς που έχουν καταπιαστεί με τον μύθο του και εξέτασα σχολαστικά τους χρονικογράφους των τελευταίων εννέα αιώνων, συλλέγοντας πληροφορίες. Όταν ένιωσα ότι έχω φτάσει στο τέλος αυτής της αναζήτησης, αποφάσισα να ενώσω όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις μοιραστώ με όσους πιθανόν να ενδιαφέρονται.

 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

«13oς αιώνας – Αγγλία!
Ο Robin Hood κηρύσσεται παράνομος από τον Πρίγκιπα Ιωάννη, χάνει την περιουσία του και αυτοεξορίζεται στον δάσος του Νόττινχαμ όπου και συμμαχεί με άλλους επικηρυγμένους. Σύντομα γίνεται λαϊκός ήρωας και τα κατορθώματα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από την μουσική και τα γραπτά κείμενα.
Άλλωστε ποιος άνθρωπος με κώδικα τιμής δεν θα εκτιμούσε έναν επαναστάτη που στρέφεται ενάντια στην διεφθαρμένη εξουσία, ποιος φιλεύσπλαχνος δεν θα εκτιμούσε έναν ευεργέτη των φτωχών χωρικών και ποια γυναίκα δεν θα γοητευόταν από έναν άντρα που κινεί γη και ουρανό για να κατακτήσει την καρδιά της Lady Marian!
Ακούγεται σαν ένα ωραίο παραμυθάκι, σωστά; Είναι όμως;

Βυθιστείτε μαζί μας στην προσπάθεια να ξετυλίξουμε το μύθο του Robin Hood και να αναζητήσουμε την πραγματική του ταυτότητα. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα ως προς την αληθινή του ύπαρξη, σε ποια περιοχή έδρασε πραγματικά αλλά και το αν ήταν αποκύημα φαντασίας οι σύντροφοι του και οι εχθροί του. Θα αναλύσουμε την επιρροή του στις τέχνες αλλά και θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη οδηγό των μεσαιωνικών μπαλάντων και των κινηματογραφικών μεταφορών μέχρι και σήμερα».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Ανδρέας Γεωργαλής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1986 όπου και πραγματοποίησε τις σπουδές του πάνω στα Οικονομικά και το μάρκετινγκ ενώ στην συνέχεια εξειδίκευσε και πιστοποίησε τις γνώσεις του στην πολυτεχνική σχολή της Λωζάνης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως business administrator σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία είχε ενδιαφέρον για την μεσαιωνική ιστορία κάτι που τον οδήγησε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου μαθαίνοντας τις ιστορίες πίσω από τους θρύλους και τις παραδόσεις. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την 9η τέχνη και το θέατρο. Αγαπάει τα ταξίδια και το σκάκι όπου και έχει διακριθεί με την πρώτη θέση δύο φορές σε διασυλλογικά πρωταθλήματα.