Συγγραφέας του βιβλίου «Το μαργαριτάρι της Ροδεσίας» – Εκδόσεις Ωκεανίδα

Η δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη! Αυτός ήταν ο λόγος που η φαντασία της Μαρίας Στεφάνου ταξίδεψε μέχρι τη Ροδεσία, όπου συνάντησε την όμορφη Μάντριγκαλ. Μια γλυκιά ιστορία με δυο ανθρώπους που θα πονέσουν από τις προσωπικές τους απώλειες αλλά η μοίρα θα τους φέρει κοντά κι ας ακροβατούν μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Ένα παραμύθι με βασιλιά που πάντα γοητεύει τους αναγνώστες, μια αγάπη που θα δοκιμαστεί, ένας τόπος άγνωστος για μας αλλά υπέροχα αισθησιακός, πολλά όμορφα τοπία. Όπως λέει η συγγραφέας στο Vivlio-life, οι αναγνώστες θα βρουν αρκετά κοινά στοιχεία με την μακρινή αυτή χώρα, όπως: ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, η θέση της γυναίκας, η τιμή, το καθήκον, η γενναιότητα, η θυσία και φυσικά η αγάπη, που όπως διευκρινίζει είναι διαχρονικές και απόλυτα σταθερές αξίες.

Στη μακρινή Ροδεσία, μας μεταφέρετε με τα φτερά της φαντασίας που μας δίνει το μυθιστόρημά σας. Και εκεί συναντούμε την όμορφη Μάντριγκαλ. Ποια είναι ή ηρωίδα σας;
Η Μάντριγκαλ είναι μια γυναίκα της εποχής της με δυναμική προσωπικότητα. Παρότι ο θάνατος την χωρίζει πολύ νωρίς με την πρώτη της μεγάλη αγάπη, παλεύει για να αντιμετωπίσει την απώλεια και να μη βουλιάξει παντοτινά στη θλίψη.

Ποιο ήταν εκείνο το ερέθισμα, που ο δρόμος της μυθοπλασίας οδήγησε τα συγγραφικά σας βήματα τόσο μακριά;
Έχω ξαναβρεθεί σε αυτόν τον κόσμο της Ροδεσίας τον οποίο δημιούργησα με τη δυλογία «Νοέλια» που προηγείται. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ο έρωτας, η δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη που με έκανε να θέλω να πω αυτή την ιστορία και με έναν μαγικό τρόπο ταίριαξε απόλυτα σ’ αυτό το φανταστικό και αγαπημένο μέρος.

Η μοίρα σ’ αυτήν την ιστορία παίζει καθοριστικό ρόλο. Η Μάντριγκαλ έχασε τον άντρα της μερικές ώρες μετά το γάμο τους και ο βασιλιάς Έντουαρντ τη γυναίκα και το αγέννητο παιδί του…
Πρόκειται για δύο πλάσματα που μάλλον δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ, αλλά οι συγκυρίες και οι καταστάσεις ένωσαν τους δρόμους τους. Η μοίρα είναι ο καταλύτης, ωστόσο υπάρχουν και οι επιλογές όπου με αυτές καθορίζεται το παρόν αλλά και το μέλλον όλων μας.

Το πεπρωμένο αναλαμβάνει τα ηνία και ο βασιλιάς ζητάει σε γάμο την απαρηγόρητη Μάντριγκαλ. Πώς και πού τη γνώρισε και γιατί αυτή η γυναίκα ήταν η επιλογή του προκειμένου να του χαρίσει τον πολυπόθητο απόγονο;
Ο βασιλιάς δεν γνωρίζει τη Μάντριγκαλ, δεν την έχει δει ποτέ, δεν ξέρει καν πώς είναι στην εμφάνιση και γι’ αυτό τον λόγο ζητά να φτιάξουν το πορτρέτο της πριν να τη ζητήσει επίσημα σε γάμο. Την επιλέγει αρχικά επειδή με αυτή την ένωση θα εξομαλυνθούν φυλετικά και πολιτικά ζητήματα. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εξυπηρετήσει παράλληλα πολλούς σκοπούς.

Και κάπως έτσι η ηρωίδα σας γίνεται σύζυγος του βασιλιά. Μιλήστε μας γι’ αυτόν τον γάμο. Γι’ αυτήν την όμορφη ιστορία που μας θυμίζει παραμύθι!
Είναι στ’ αλήθεια ένας παραμυθένιος γάμος, σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ροδεσίας. Όμως σε αυτό το σημείο της ιστορίας είναι ακόμα πολύ νωρίς για τους ήρωες που ακροβατούν μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντός τους. Από αυτή τη σχέση θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα αλλά τα αισθήματα που θα προκύψουν στην πορεία είναι τα μόνα που δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς.

Στην ιστορία υπάρχει ένα αλλά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Μάντριγκαλ. Ο Έντουαρντ της ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να της χαρίσει ούτε τον τίτλο της βασίλισσας, και κυρίως ούτε την αγάπη και την καρδιά του. Για ποιο λόγο δέχεται η κοπέλα αυτήν την πρόταση;
Ο λόγος για τον οποίο δέχεται αρχικά η Μάντριγκαλ να παντρευτεί τον βασιλιά, είναι για να ικανοποιήσει το θέλημα του αδελφού της αλλά και τη δική της λαχτάρα ν’ αποκτήσει παιδιά και να μην περάσει μόνη όλη την υπόλοιπη ζωή της. Αρκετά καλοί λόγοι για μια γυναίκα της τάξης της και της εποχής της. Όμως, όταν τελικά γνωρίζει τον βασιλιά, εξ’ αρχής πιστεύω, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιεί, θέλει ν’ απαλύνει τον πόνο του και να κερδίσει την καρδιά του.

Όπως είναι αναμενόμενο η όμορφη ηρωίδα σας ερωτεύεται τον γοητευτικό βασιλιά και πολύ σύντομα ο έρωτας μετατρέπεται σε βαθιά αγάπη. Μια αγάπη μονόπλευρη, έτσι δεν είναι;
Η ίδια η Μάντριγκαλ πιστεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα πως είναι μονόπλευρη αν και παλεύει διαρκώς με όσα μέσα διαθέτει για να το αλλάξει αυτό. Και τελικά αυτή η αγάπη δεν ήταν ποτέ μονόπλευρη, απλά ήταν κάπως δύσκολο να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί ο βασιλιάς τα δικά του συναισθήματα.

Οι αναγνώστες με αγωνία περιμένουμε να διαβάσουμε μέχρι πότε αυτός ο έρωτας θα μείνει χωρίς ανταπόκριση. Θα ικανοποιηθεί η επιθυμία μας μέχρι να φθάσουμε στον επίλογο;
Πιστεύω πως θα ικανοποιηθεί η επιθυμία σας. Άλλωστε αυτό είναι συνήθως και ένα από τα ζητούμενα του συγγραφέα, να ευχαριστήσει τους αναγνώστες του.

Χαιρόμαστε με τα συναισθήματα του Έντουαρντ αλλά φαίνεται πως αυτή η σχέση που σιγά σιγά θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη αγάπη θα περάσει από χίλια κύματα…
Όπως λέει και το πολύ αγαπημένο μου τραγούδι των Πυξ-Λαξ, «Ότι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο». Έτσι ακριβώς και στην δική μας ιστορία, η αγάπη δοκιμάζεται για να βγει στο τέλος νικήτρια και να θριαμβεύσει.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν ευτυχισμένοι; Θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να αγαπήσουν και να αγαπηθούν; Να δώσουν και να πάρουν;
Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουν. Θα βρουν τον τρόπο να υπερνικήσουν τα εμπόδια και το κυριότερο και πιο σημαντικό να κατανοήσουν αυτά που αισθάνονται, να τα παραδεχτούν και να τα εκφράσουν.

Θα μπορούσε το μυθιστόρημά σας να γίνει σενάριο για μια ρομαντική ταινία με υπέροχα τοπία, εποχές μακρινές, φορέματα με δαντέλα, υπηκόους και βασιλικά πρωτόκολλα;
Φυσικά και θα μπορούσε κι αν με ρωτήσετε, αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής για την ιστορία της Ροδεσίας, όπως λέτε. Βάλτε μας στο κλίμα αυτής της περιόδου.
Έχει προηγηθεί η δυλογία «Νοέλια» η οποία μάλιστα θα επανακυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Εκεί γνωρίζουμε για πρώτη φορά τη Ροδεσία και τους νόμους που διέπουν αυτό το ξεχωριστό σύμπαν. Πρόκειται για μια ταραγμένη εποχή, για μια διαστρεβλωμένη Προφητεία ενώ υπάρχει μεγάλη έχθρα μεταξύ των πλασμάτων του νερού και των ανθρώπων. Στο «Μαργαριτάρι της Ροδεσίας», όμως, όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε ειρηνική περίοδο και τα δύο είδη ζουν πλέον αρμονικά μεταξύ τους και μάλιστα από την ένωσή τους προκύπτουν μεικτά παιδιά που θα είναι το κυρίαρχο είδος στο μέλλον.

Θα ταξιδεύατε ποτέ στη Ροδεσία για να βρεθείτε στους δρόμους που περπάτησε η Μάντριγκαλ;
Οπωσδήποτε ναι χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι αφού δεν μπορώ να το κάνω με την κυριολεκτική έννοια του όρου, το κάνω με τη φαντασία μου.

Πιστεύετε πως οι Έλληνες αναγνώστες θα βρουν κάποια κοινά στοιχεία με τους ήρωές σας;
Ξέρω πως πρόκειται για μια φανταστική ιστορία, σε ξένο τόπο κι άγνωστο χρόνο, αλλά υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με μια σύγχρονη και υπαρκτή κοινωνία. Ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, η θέση της γυναίκας, η τιμή, το καθήκον, η γενναιότητα, η θυσία και αγάπη, είναι διαχρονικές και απόλυτα σταθερές αξίες. Αυτές ήθελα να τονίσω και να υπογραμμίσω μέσα από τα βιβλία μου αυτά και πιστεύω πως ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τις αναδείξω.

Τελικά η έμπνευση δε γνωρίζει σύνορα ούτε και περιορισμούς. Πόσο χαίρεστε αυτήν την ελευθερία που σας δίνει ως συγγραφέα η μυθοπλασία, εφόσον αποφασίσατε να μας οδηγήσετε σε τόσο μακρινούς τόπους;
Δεν χαίρομαι απλά αλλά το εκμεταλλεύομαι στο έπακρο! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που γράφω και που επέλεξα να εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν κανόνες και όρια και ειδικότερα σε μια ιστορία σαν κι αυτή, όπως λέει και ο αγαπημένος μου Καζαντζάκης: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Αυτό ακριβώς κάνω, μετατρέπω τις λέξεις σε εικόνες και γίνομαι κομμάτι του κάθε κόσμου που δημιουργώ. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό.

Πού σκέφτεστε να μας ταξιδέψετε μετά τη Ροδεσία;
Πιθανότατα και πάλι στη Ροδεσία. Έχω δεσμευτεί για δύο ακόμα βιβλία και προσωπικά ανυπομονώ και πάλι να βρεθώ εκεί αφού έχω ακόμα πολλά να μάθω και να εξερευνήσω και στη συνέχεια να τα παρουσιάσω και στους αναγνώστες μου.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη φιλοξενία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πόσοι µπορεί να είναι τόσο τυχεροί, ώστε η ζωή να τους ευλογήσει µε µια δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα και στην αγάπη;

Στο κατώφλι µιας νέας εποχής για τη Ροδεσία, η Μάντριγκαλ, έχοντας χάσει τον άντρα της λίγες µονάχα ώρες µετά τον γάµο τους, θρήνησε βαθιά την απώλειά του και αποφάσισε να ζήσει µε τη θύµησή του. Όµως δεν φαντάστηκε ποτέ πως θα της ζητούσαν να πάρει τη θέση της συζύγου του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Έντουαρντ, αφού γνώρισε την απόλυτη ευτυχία δίπλα στη γυναίκα που λάτρεψε όσο καµία, την Άµπερλιν, δέχτηκε το σκληρότερο χτύπηµα της µοίρας όταν εκείνη πέθανε πριν προλάβει να φέρει στον κόσµο το παιδί τους.

Τώρα, δυο χρόνια µετά, ο πόνος του δείχνει να µην έχει καταλαγιάσει. Ωστόσο, προκειµένου ν’ ανταποκριθεί στα βασιλικά του καθήκοντα και να χαρίσει έναν διάδοχο στη Ροδεσία, είναι υποχρεωµένος να παντρευτεί ξανά και απ’ όλες τις υποψήφιες επιλέγει τη Μάντριγκαλ. Μήπως όµως το όνοµα της νέας του συζύγου κουβαλά µια σκοτεινή µοίρα;

Άραγε υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το πεπρωµένο;

Θα καταφέρει η Μάντριγκαλ να ξυπνήσει την αγάπη στην καρδιά του άντρα και βασιλιά της;

Κι εκείνος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τα αισθήµατά του πριν χάσει τα πάντα για άλλη µια φορά;

Βιογραφικό

Η Μαρία Στεφάνου-Κοβιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής από οικογένεια μικρασιατικής καταγωγής.
Από παιδί αγαπούσε το θέατρο και άρχισε να ασχολείται ενεργά με αυτό από τα νεανικά της χρόνια. Συμμετείχε αρχικά σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, ενώ αργότερα σπούδασε Υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών.
Για μαθησιακούς λόγους έλαβε μέρος σε τρεις ταινίες μικρού μήκους και στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Δέκατη Εντολή».
Τα πρώτα της συγγραφικά βήματα ήταν δειλά και καθαρά ερασιτεχνικά, στην πορεία όμως αυτό άλλαξε, αφού βρέθηκαν αρκετοί διαδικτυακοί αναγνώστες να υποστηρίξουν ένθερμα τα έργα της. Το χαρτί, το μολύβι και κατ’ επέκταση ο ηλεκτρονικός της υπολογιστής έγιναν οι καλύτεροί της φίλοι.
Είναι η συγγραφέας των βιβλίων: «Σιωπή στο Σκοτάδι», «Νοέλια» (δυλογία), «Μια Βόλτα στον Παράδεισο» και «Λουλούδια της Ευτυχίας».
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, εργάζεται σε γνωστή εμπορική επιχείρηση και ενίοτε εκφράζεται συγγραφικά ταξιδεύοντας με τους ήρωές της σε φανταστικούς κόσμους.