Συγγραφείς του βιβλίου «Τι έκανες στα Χριστούγεννα Αλαντάλα;» – Εκδόσεις «iWrite

«Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο θαύμα των Χριστουγέννων». Αυτό το μήνυμα θέλουν να περάσουν στους μικρούς τους αναγνώστες οι συγγραφείς του παιδικού βιβλίου «Τι έκανες στα Χριστούγεννα Αλαντάλα», Μαρία Τσοπόκη και Ουρανία Μάρκου. Για να αναδείξουν τη σπουδαία έννοια της αγάπης που παίρνει μακριά κάθε θλίψη, κάθε στεναχώρια και ισορροπεί τα πάντα, επιστράτευσαν τη μάγισσα Αλαντάλα! Δεν είναι κακιά η μάγισσά τους. «Έχει μόνο μία ανάγκη. Να την αγαπήσουν όσο και τον Άγιο Βασίλη… Είναι σαν ένα μικρό παιδί που ζηλεύει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει αυτό που θέλει. Και μέσα σε όλο αυτό τα κάνει όλα άνω κάτω», όπως λένε στο Vivlio-life. Ένα είναι σίγουρο: Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα γελάσουν με το ξόρκι που θα ετοιμάσει για να πετύχει τον σκοπό της με «Κόκκινα μαλλιά, νύχια κουκουβάγιας, βρώμικες κάλτσες, φτερά από μαύρα πουλιά».

Χριστούγεννα σε λίγες μέρες και τι καλύτερο από ένα βιβλίο στο πνεύμα των ημερών για παιδιά. Πώς ξεκίνησε η όμορφη ιδέα σας να γράψετε μαζί αυτό το παραμύθι;
Είμαστε και οι δυο νηπιαγωγοί και υπηρετούμε τα τελευταία 8 χρόνια στο νηπιαγωγείο Συβότων στο νομό Θεσπρωτίας. Το κοινό μας πάθος και η αγάπη μας για τα παιδιά, για τη δουλειά μας και για κάθε τι δημιουργικό ήταν η κινητήριος δύναμή μας για να φτιάχνουμε πολύ ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις. Μια τέτοια παράσταση ήταν και το παραμύθι μας. Όταν λοιπόν είδαμε την απήχηση που είχε η ιστορία της μάγισσας Αλαντάλα και του Άγιου Βασίλη στα δικά μας παιδιά καταλάβαμε ότι έπρεπε να τη μοιραστούμε με όλο τον κόσμο, να τη γνωρίσουν και άλλα παιδιά. Και έτσι ξεκίνησαν όλα….

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε και πόσο επιζητάτε τον προβληματισμό τη σκέψη των παιδιών με τους διαλόγους των πρωταγωνιστών σας;
Το παραμύθι μας απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, χωρίς αυτό να αποκλείει και μεγαλύτερες ηλικίες. Οι ήρωές του είναι τόσο οικείοι στα παιδιά που η ταύτιση προκαλείται σχεδόν αυτόματα. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να οδηγήσουμε τα παιδιά μέσα από ένα ταξίδι χρωμάτων, παραστάσεων και κινήσεων σε ένα μαγικό κόσμο και να τέρψουμε την παιδική ψυχή. Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο σε αυτό. Τα παιδιά διαβάζοντας το παραμύθι προβληματίζονται αν θα τα καταφέρει ο Άγιος Βασίλης τελικά να μοιράσει τα δώρα αυτά τα Χριστούγεννα και ευαισθητοποιούνται μέσα από τα μηνύματα που διαχέουν το παραμύθι, όπως το μήνυμα της αναγνώρισης του λάθους που περνά η Μάγισσα Αλαντάλα. Τα παιδιά συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να προσπαθούν να τα διορθώσουν.

Έχοντας διαφορετικά βιώματα η καθεμιά πώς συντονιστήκατε ώστε η μία να αποτελεί συνέχεια της άλλης στη συγγραφική σκέψη;
Από την αρχή της συνεργασίας μας συνειδητοποιήσαμε πόσο κοινές ήταν οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις μας, καθώς και η αγάπη μας για τη δουλειά μας. Αυτό που θα διαπιστώναμε στην πορεία, όμως, ήταν πόσο εύκολα ολοκλήρωνε η μια την σκέψη της άλλης σε καθετί που δημιουργούσαμε. Έτσι αρχίζαμε να φτιάχνουμε όλο και πιο ξεχωριστές δράσεις. Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ, βέβαια, πως η δύναμή μας να αλληλοσυμπληρώνει η μια την άλλη θα δημιουργούσε ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα όπως το χριστουγεννιάτικο παραμύθι μας

Στην ιστορία σας, βλέπουμε να πρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο που δεν έχουμε ξανακούσει: Η μάγισσα Αλαντάλα. Περιγράψτε μας την ηρωίδα σας.
Η μάγισσα Αλαντάλα δεν είναι η μάγισσα των κλασικών παραμυθιών που θέλει μόνο να δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχει κακία μέσα της. Έχει μόνο μια μεγάλη ανάγκη. Να την αγαπήσουν όσο και τον Άγιο Βασίλη. Είναι σαν ένα μικρό παιδί που ζηλεύει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει αυτό που θέλει. Και μέσα σε όλο αυτό τα κάνει όλα άνω κάτω. Από εκεί άλλωστε βγήκε και το όνομά της. Δημιουργεί ένα μαγικό φίλτρο για να μπορέσει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, όμως δε σκέφτεται καθόλου τις συνέπειες των πράξεών της.

Στο εξώφυλλό σας η Αλαντάλα ταξιδεύει πάνω στη σκούπα της, αλλά δε μοιάζει με την κακιά μάγισσα που γνωρίζουμε. Είναι όμορφη κι έχει ένα ευγενικό χαμόγελο. Ποια χαρακτηριστικά δώσατε στην προσωπικότητά της;
Η μάγισσα Αλαντάλα θέλει μόνο να αγαπηθεί. Ποιος από εμάς δεν το θέλει άλλωστε; Απλά προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη των παιδιών με το λάθος τρόπο. Δε θέλει να καταστρέψει τα Χριστούγεννα. Θέλει να μοιράσει δωράκια στα παιδιά, αποζητά την αγάπη τους. Όμως ο Άγιος Βασίλης είναι εμπόδιο στο δρόμο της. Δε μπορεί να συνειδητοποιήσει τι θλίψη και πόνο θα προκαλέσει με τις πράξεις της. Κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με τον μαγικό της καθρέφτη, με τον εαυτό της δηλαδή, αναγνωρίζει το λάθος της και το διορθώνει. Με ποιο τρόπο; Με την αγάπη. Και έτσι καταφέρνει πραγματικά να κερδίσει την αγάπη των παιδιών, όπως και όλων όσων διαβάζουν την ιστορία της.

Η επιθυμία της μία: να πάρει τη θέση του Αϊ Βασίλη και οι μικροί σας αναγνώστες σίγουρα θα απορήσουν γιατί να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο;
Η αγάπη των παιδιών για τον Άγιο Βασίλη είναι αναμφισβήτητη, το να πάρει λοιπόν τη θέση του σημαίνει ότι κερδίζει αυτομάτως και αυτή την άνευ όρων αγάπη.
Ποιος δε θα ήθελε να πάρει άλλωστε τη θέση του; Να έχει αναγνώριση, αποδοχή, σεβασμό, αγάπη από όλους, πόσο μάλλον από τα μικρά παιδιά. Η Μάγισσα Αλαντάλα όμως κατανοεί ότι δεν έχει πολλές ελπίδες, γι‘ αυτό και στρέφεται στα ξόρκια και στην άλλη μεγάλη αγάπη των παιδιών , τα παραμύθια.

Και τι κάνει για να πετύχει το σκοπό της;
Προσπαθεί με κάθε τρόπο , κάνοντας ξόρκια, να εξαφανίσει τον Αϊ Βασίλη, κι όταν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά δεν το βάζει κάτω, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες. Μεταμορφώνεται σε γριούλα και χρησιμοποιεί την αθωότητα της Χιονάτης για να προσεγγίσει τον Άγιο Βασίλη. Στο τέλος αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Οι μάγισσες των παραμυθιών παρασκευάζουν ξόρκια. Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί η Αλαντάλα για το δικό της ξόρκι;

Τα υλικά για το ξόρκι, είναι αστεία και διασκεδαστικά όπως ταιριάζει στην Μάγισσα Αλαντάλα. Κόκκινα μαλλιά, νύχια κουκουβάγιας, βρώμικες κάλτσες, φτερά από μαύρα πουλιά. Τα παιδιά γελούν πολύ όταν ακούν τις “βρώμικες κάλτσες”. Όμως το ξόρκι είναι ελαττωματικό και δεν εξαφανίζει τελικά τον Αϊ Βασίλη.

Στην ιστορία σας παρακολουθούμε επίσης την Σταχτοπούτα κι έναν πρίγκιπα που κρατάει στο χέρι ένα αστραφτερό γυάλινο γοβάκι. Πώς συνδέσατε την Αλαντάλα μαζί τους;
Η ιστορία της Σταχτοπούτας μας βοήθησε να προσεγγίσουμε δυο πλευρές. Η μια ήταν η ανάγκη του Άγιου Βασίλη να θυμηθεί γρήγορα γιατί ο χρόνος του ήταν περιορισμένος. Η δεύτερη ήταν αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς του που τον κάνει να ξεχωρίζει, να μη χαθεί μαζί με την αμνησία του. Έτσι στην συνάντησή του με την Σταχτοπούτα, καθώς τρέχει ακούγοντας τους χτύπους του ρολογιού , συνειδητοποιεί και ο ίδιος, ότι δεν έχει πολύ χρόνο και πρέπει σύντομα να θυμηθεί για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Και όταν συναντάει τον πρίγκιπα μπορεί να μην θυμάται , όμως δεν έχει χάσει την καλοσύνη του καθώς προσπαθεί να τον βοηθήσει, να βρει την Σταχτοπούτα και να της δώσει το γοβάκι.

Παρακολουθούμε, όμως, και τους ήρωες άλλων παραμυθιών. Όπως τη Χιονάτη. Γιατί να ψάχνει άραγε τον Αϊ Βασίλη στο δάσος και πού βρίσκονται οι επτά νάνοι;
Η Μάγισσα Αλαντάλα , όταν κατάλαβε ότι δεν απαλλάχτηκε από τον Αϊ Βασίλη, και απλά περιπλανιέται στο δάσος σκέφτηκε κάτι πιο δραστικό. Έδωσε στην Χιονάτη ένα κόκκινο μήλο, παρακαλώντας την να το δώσει στον Αϊ Βασίλη και με αυτόν τον τρόπο θα τον βοηθούσε να ξαναθυμηθεί. Η αθώα Χιονάτη πέφτει στην παγίδα της και καθώς βλέπει τους επτά νάνους να επιστρέφουν μαζί με τον Αϊ Βασίλη, του δίνει το μήλο προκειμένου να τον βοηθήσει.

Κάθε παραμύθι προσπαθεί να αγγίξει τους μικρούς αναγνώστες αλλά και να προκύπτει στο τέλος τους ένα μήνυμα που θα μείνει στο μυαλό τους. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;
Το μήνυμα του δικού μας παραμυθιού, που είναι και το βασικό μήνυμα των γιορτινών ημερών είναι η ΑΓΑΠΗ!! Η γνήσια, αυθόρμητη και αληθινή αγάπη που αγγίζει τις καρδιές όλων, μικρών και μεγάλων. Η αγάπη που παίρνει μακριά κάθε θλίψη, κάθε στεναχώρια και ισορροπεί τα πάντα.
Η αγάπη που είναι το μεγαλύτερο θαύμα των Χριστουγέννων.
Καλά Χριστούγεννα!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα σ’ ένα μακρινό δάσος, αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν. Η μάγισσα Αλαντάλα είναι πολύ προβληματισμένη. Στριφογυρίζει γύρω από το καζάνι της, σκέφτεται, ψάχνει και δοκιμάζει ένα νέο ξόρκι. Η επιθυμία της μία: να πάρει τη θέση του Αϊ-Βασίλη! Την ίδια ώρα, ένα μικρό ατύχημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Μια βόλτα στο δάσος, ίσως τον βοηθήσει… Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα, μια πανέμορφη κοπέλα με γυάλινα γοβάκια και 7 μικρούς νάνους. Είναι η αγάπη όλων τους αρκετή, ώστε να νικήσει τη μάγισσα και να σώσει τα Χριστούγεννα;

Βιογραφικά
Η Μαρία Τσοπόκη είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και ζει στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία 13 χρόνια. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα θα μπορούσε να βάλει τη ζωγραφική σαν τη δεύτερη μεγάλη της αγάπη, πέρα από τη δουλειά της. Η ενασχόληση με το συγγραφικό κομμάτι ήρθε ως αποτέλεσμα της δημιουργίας πολύ ξεχωριστών σχολικών παραστάσεων για το νηπιαγωγείο, μια από τις οποίες ήταν και το συγκεκριμένο παραμύθι.
H Ουρανία Μάρκου είναι παντρεμένη με δυο παιδιά και ζει στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2004. Τη χαρακτηρίζουν η έντονη δημιουργική διάθεση και το ενδιαφέρον για καθετί νέο. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η δημιουργία του blog του σχολείου της (https://nipiagogiosivota.blogspot.com/), όπου μοιράζονται με εκπαιδευτικούς και γονείς, στιγμές, δραστηριότητες και φυσικά τις γιορτές, που ήταν και αυτές που την οδήγησαν στο συγγραφικό μονοπάτι.