Μόλις κυκλοφόρησαν

GRAPHIC NOVEL
Για παιδιά από 10 ετών

Ο κόσμος της Σοφίας: 1. Η φιλοσοφία από τον Σωκράτη στον Γαλιλαίο
βασισμένο στο βιβλίο του Jostein Gaarder
διασκευή – εικονογράφηση: Vincent Zabus & Nicoby
μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη

Το παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο γίνεται graphic novel, γεμάτο χιούμορ και σοφία.

«Ποια είσαι;» Μια μέρα η Σοφία λαμβάνει ένα γράμμα με αυτή την ενδιαφέρουσα ερώτηση. Έπειτα έρχεται κι ένα δεύτερο: «Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;» Από ερώτηση σε ερώτηση και από έκπληξη σε έκπληξη, το νεαρό κορίτσι ωθείται σε μια περιπέτεια όπου ανακαλύπτει τις βασικές μορφές της δυτικής φιλοσοφίας, αλλά κυρίως τον εαυτό της!
Οι ZABUS και NICOBY με αυτό το χιουμοριστικό κόμικ επαναδημιουργούν το φιλοσοφικό μυθιστόρημα του JOSTEIN GAARDER, ένα διαχρονικό έργο που έχει κατακτήσει δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το 1991 κυκλοφόρησε ένα μυθιστόρημα, το Sofies verden, Ο κόσμος της Σοφίας, του Νορβηγού Jostein Gaarder, και έγινε σπάνιο παγκόσμιο φαινόμενο. Μεταφράστηκε σε 54 γλώσσες και έφτασε τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις. Αυτό το «μυθιστόρημα φιλοσοφικής μάθησης» σημάδεψε αναμφίβολα πολλές γενιές.
Η τεράστια δύναμή του έγκειται στο γεγονός ότι, διαβάζοντάς το, καθένας από εμάς έχει πρόσβαση και μπορεί να κατανοήσει ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών προσεγγίσεων, ακόμα και των πιο περίπλοκων.
Και τώρα, τι ευτυχής συγκυρία! Το κόμικ γίνεται κι αυτό ένα μέσο για να μυηθεί κανείς σε κόσμους που θεωρούμε απρόσιτους. Έτσι, για παράδειγμα, ο Πλατωνικός μύθος του σπηλαίου γίνεται απόλυτα κατανοητός, ενώ καθίσταται προφανής η σχέση μορφής και ύλης στον Αριστοτέλη.
Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου βιβλίου, η μεταφορά του σε κόμικ είναι η τέλεια ευκαιρία για να ανακαλύψουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες της εποχής μας όλες τις σημαντικές φιλοσοφικές ιδέες από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα, χάρη σε μια Σοφία (εκδοχή-2022), που επικοινωνεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, καταπολεμά τον μισογυνισμό και αγωνίζεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Όσοι και όσες είχαν διαβάσει τον Κόσμο της Σοφίας στην εφηβεία τους (όπως οι συγγραφείς και οι επιμελητές αυτής της εικονογραφημένης έκδοσης) θα χαρούν που θα ανακαλύψουν ξανά τις φιλοσοφικές του περιπέτειες σε αυτή τη νέα μορφή… και ίσως θελήσουν να τις μοιραστούν με τις γενιές των επερχόμενων ενηλίκων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά από 10 ετών

Η φωνή των δέντρων του Θοδωρή Αραμπατζή
εικονογράφηση: Δέσποινα Μανώλαρου

Ένα κορίτσι που έχει την ικανότητα να συνομιλεί με τα δέντρα και τα φυτά γνωρίζει τον κόσμο από την αρχή…

Όταν η πόλη της πλήττεται από μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή, η εντεκάχρονη Μαρία βρίσκει καταφύγιο μαζί με την οικογένειά της στα γύρω βουνά. Εκεί ανακαλύπτει έκπληκτη ότι μπορεί να συνομιλεί με τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά. Καθώς μαθαίνει κάποια από τα πιο συγκλονιστικά μυστικά της φύσης, η Μαρία νιώθει τον σεβασμό και τον θαυμασμό της για τον κόσμο του δάσους να μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όμως καταλαβαίνει ότι πολλές από τις πράξεις και τις αξίες των ανθρώπων βρίσκονται σε αντίθεση όχι μόνο με τους κανόνες της φύσης, αλλά και με την ίδια τη λογική. Όλα μέσα της αρχίζουν λοιπόν να ανατρέπονται για να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα ισορροπία. Κι όταν πια νιώθει πως ανήκει κι αυτή στον κόσμο του δάσους, τολμά να αναλάβει μια πολύ κρίσιμη αποστολή…

Αρκεί να με κοιτάξεις προσεκτικά από πάνω ως κάτω και θα τα καταλάβεις όλα. Είμαι ένα τεράστιο δέντρο. Δεσπόζω στην κορυφή ενός ψηλού λόφου. Προκαλώ το δέος ακόμα και στους ανθρώπους. Για φαντάσου πόσο μοναχικός και ακατάδεχτος θα ήταν κάποιος άνθρωπος στη θέση μου. Εγώ όμως είμαι το ακριβώς αντίθετο. Τα κλαδιά μου είναι γεμάτα πουλιά. Τα κελαηδίσματά τους αντηχούν σε όλη την περιοχή. Ο κορμός μου είναι σκαμμένος σε εκατό μεριές. Μυρμήγκια, μέλισσες, σφήκες και σκίουροι φωλιάζουν μέσα μου και με περιτριγυρίζουν συνεχώς από πάνω μέχρι κάτω. Η βόρεια πλευρά μου έχει καταληφθεί από τα βρύα. Ψάξε δίπλα στις ρίζες μου και θα βρεις μανιτάρια…
Απόσπασμα από το βιβλίο

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για παιδιά από 5 ετών

Σειρά: Ψάξε & βρες με τον μαγικό φακό

Καρχαρίες του Κιτ Έλιοτ


Δεινόσαυροι του Κιτ Έλιοτ

εικονογράφηση: Αμάντα Σαφλμπόθαμ
μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Ανακάλυψε πάνω από 200 απίθανες πληροφορίες! Άνοιξε τα παραθυράκια, παρατήρησε τις εικόνες και χρησιμοποίησε τον μαγικό φακό για να βρεις εκπληκτικούς καρχαρίες και δεινόσαυρους, και να ανακαλύψεις ένα σωρό συναρπαστικά πράγματα!

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για παιδιά από 4 ετών

Νέα σειρά: Οι ιστορίες της κουκουβάγιας

Το νησί της ελευθερίας του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ
εικονογράφηση: Μπάρμπαρα Μπρεν
μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι χωρίς να υπολογίζουμε τους άλλους; Η Αθηνά η κουκουβάγια θα σε βοηθήσει να το ανακαλύψεις!

Ψήγματα σοφίας που ο Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, συγγραφέας και φιλόσοφος, ενσταλάζει στα παιδιά. Μια νέα σειρά που αγγίζει φιλοσοφικά θέματα, μέσα από μια ευχάριστη και κατανοητή στα παιδιά ιστορία. Η Αθηνά η κουκουβάγια, σύμβολο σοφίας, παίζει κάθε φορά καταλυτικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τους μικρούς αναγνώστες να θέσουν ερωτήματα, να σκεφτούν και να πειραματιστούν. Στο τέλος του κάθε βιβλίου υπάρχει ένα σύντομο σημείωμα όπου γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και στις ιδέες μεγάλων φιλοσόφων που το προσέγγισαν.

«Σσσς! Μην κάνετε τόση φασαρία!»
«Μαζέψτε το δωμάτιό σας!»
«Διαβάστε τα μαθήματά σας!»
Η Λίλι και ο Ντανίλο δεν αντέχουν άλλο τις υποχρεώσεις και τους κανόνες. Θέλουν να είναι ελεύθεροι! Μπορούμε όμως να είμαστε ελεύθεροι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους άλλους; Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουν είναι μέσα από μια πραγματική εμπειρία. Έτσι λοιπόν η Αθηνά η κουκουβάγια τους οδηγεί στο Νησί της Ελευθερίας, για να το διαπιστώσουν μόνοι τους…

Για παιδιά από 3 ετών
Σειρά: Μικρές Καληνύχτες

Ένας καθρέφτης για όλους της Ρίας Φελεκίδου
εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Ένα παλάτι γεμάτο καθρέφτες που όχι απλώς καθρεφτίζουν σιωπηλά, αλλά απαντούν και σε ερωτήσεις φωναχτά! Κάπου εδώ αρχίζουν τα μπερδέματα…

Φανταστείτε ένα βασίλειο. Και μετά φανταστείτε ένα παλάτι γεμάτο καθρέφτες. Έναν έχει ο βασιλιάς, έναν η βασίλισσα κι από έναν ο αυλάρχης, ο αρχιγραμματικός και καθεμιά από τις τέσσερις βασιλοπούλες. Και φανταστείτε πως οι καθρέφτες αυτοί δεν είναι από εκείνους που καθρεφτίζουν σιωπηλά, αλλά από τους άλλους που απαντούν στις ερωτήσεις φωναχτά. Ε, αν τα φανταστήκατε όλα αυτά, φτάσατε στο βασίλειο της ιστορίας μας και μόλις άρχισαν τα μπερδέματα…
Περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Το παιχνίδι των δοντιών, Λύκοι και πρόβατα, Ο βασιλιάς Ναι Ναι.

Αχ, κουνελάκι, κουνελάκι της Ευθυμίας Ανδριώτη
εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη

Τι σκανταλιές και παιχνίδια θα σκαρφιστεί το μικρό κουνελάκι για να μην πάει για ύπνο;

Το μικρό κουνελάκι δε θέλει να κοιμηθεί και σκαρφίζεται ένα σωρό σκανταλιές και παιχνίδια για να μην πάει στο κρεβάτι του. Κάνει μουσική παρέλαση με τα παιχνίδια του, μεταμφιέζεται με σκουφιά και με καπέλα, ζωγραφίζει με τα πινέλα του. Μα η νύχτα φέρνει πάντα γαλήνη και ηρεμία…
Περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.