Μπίντινγκτον, Ντορσετσάιρ, Νοτιοδυτική Αγγλία 1818.
Η εικοσάχρονη Κάθριν Τάλμποτ-Κίτι επρόκειτο να παντρευτεί τον Τσαρλς Λίνφιλντ αλλά αυτό δε θα γινόταν. Καταστροφή.
Ο Τσαρλς ήταν γιος γαιοκτήμονα και με τον γάμο τους θα μπορούσε η Κίτι να λύσει πολλά προβλήματα. Θα μπορούσε να προικίσει και να παντρέψει τις τέσσερις μικρότερες αδελφές της (Μπέατρις, Τζέιν, Σέσιλι, και Χάριετ), να κρατήσει το σπίτι τους και να πληρώσει το τεράστιο χρέος που άφησε, όταν πέθανε ο πατέρας της. Βασιζόταν στην περιουσία των Λίνφιλντ για να σωθούνε.
Ο πατέρας της είχε υποθηκεύσει το σπίτι τους το Νέτλεϊ Κότατζ και αυτές είχαν χρήματα μόνο για τέσσερις μήνες. Μετά θα έπρεπε να φύγουν από το σπίτι. Μην έχοντας πουθενά να πάνε και χωρίς κάποια προφανή πηγή εισοδήματος, το μέλλον προμηνυόταν ζοφερό. Δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χωριστούν οι πέντε αδελφές και να διασκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Η Κίτι ήταν εκείνη που θα έλυνε τα προβλήματα στην οικογένεια αφού ο πατέρας και η μητέρα τους είχαν πεθάνει από τύφο. Φορτίο βαρύ για την τρυφερή ηλικία των είκοσι. Το πρόσωπο των αδελφών της ήταν στραμμένο και προσηλωμένο πάνω της. Ήταν τόσο σίγουρες ότι ακόμα και τώρα θα μπορούσε να τα διορθώσει όλα. Όπως έκανε πάντα.
Όπως θα έκανε πάντα.


Η ώρα της απελπισίας είχε περάσει. Δε θα επέτρεπε να ηττηθεί τόσο εύκολα -δεν είχε το περιθώριο. Κατάπιε τα δάκρυά της και ίσιωσε τους ώμους.
«Έχουμε πάνω από τέσσερις μήνες μέχρι την πρώτη Ιουνίου» είπε η Κίτι αποφασιστικά. «Είναι αρκετός χρόνος, πιστεύω, να καταφέρουμε κάτι αρκετά αξιοσημείωτο. Σε μια πόλη όπως το Μπίντιγκτον μπόρεσα να θηρεύσω έναν πλούσιο αρραβωνιαστικό. Παρόλο που αποδείχθηκε νυφίτσα, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως η άσκηση δεν μπορεί να επαναληφθεί, πολύ απλά».
«Δε νομίζω να μένουν εδώ γύρω άλλοι πλούσιοι άντρες» επισήμανε η δεκαεννιάχρονη Μπέατρις.
«Ακριβώς! Γι ΄αυτό, λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψω σ΄ ένα πιο πρόσφορο έδαφος. Μπέατρις, αναλαμβάνεις τα ηνία της οικογένειας γιατί εγώ φεύγω για το Λονδίνο».


Και έτσι η Κίτι με τη δωδεκάχρονη Σέσιλι φεύγουν για το Λονδίνο. Πηγαίνουν να συναντήσουν την θεία Ντόροθι αδελφή της μητέρας τους, η οποία εργάζονταν στο Λισέουμ Θίατερ και η οποία προσφέρθηκε να τις συστήσει στη λονδρέζικη κοινωνία…
Η θεία Ντόροθι είχε στριμώξει πολλές ζωές και πολλούς ρόλους μέσα στα σαράντα οχτώ της χρόνια. Ως ηθοποιός είχε απολαύσει μια ποικίλη και λαμπερή καριέρα επί σκηνής, ενώ εκτός σκηνής περνούσε τις ώρες της ψυχαγωγώντας μια εκλεκτή γκάμα μεταξύ των πιο γενναιόδωρων κυρίων του Λονδίνου. Επίσης ξαναβαπτίστηκε ως εύπορη χήρα Κένταλ. Ως κυρία Κένταλ, άρχισε να απολαμβάνει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στις παρυφές του καλού κόσμου.
Βλέποντάς την, η Κίτι ένιωσε πιο σίγουρη ότι η θεία Ντόροθι θα μπορούσε να τις καθοδηγήσει στα επόμενα βήματά τους στο Λονδίνο και να προσφέρει γνώση στην Κίτι αναφορικά με το κυνήγι περιουσίας…


Η θεία Ντόροθι θα μπορούσε να κανονίσει ένα καλό προξενιό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πρώτα όμως έπρεπε να ασχοληθεί με τα ρούχα τους, τα καπέλα τους, τα παπούτσια τους, τα μαλλιά τους, την ομιλία τους, τις κινήσεις τους και την συμπεριφορά τους, για να πλησιάσουν την καλή κοινωνία.
Τα δυο κορίτσια γρήγορα προσαρμοστήκανε, οπότε σε 4-5 ημέρες ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν και να πάνε με τη θεία τους, στο Θίατερ Ρόγιαλ στο Κόβεντ Γκάρντεν.
Εκεί η Κίτι καθηλώθηκε όταν καθισμένοι πιο ψηλά από αυτές, στο δικό τους ιδιωτικό θεωρείο, είδε τρεις ξένους. Όμορφοι και πανέμορφα ντυμένοι, ο νεαρός άντρας, η νεαρή γυναίκα και η εντυπωσιακή όμορφη γυναίκα πρέπει να ήταν οικογένεια. Η θεία Ντόροθι λέει στην Κίτι ότι δεν έχει νόημα να στρέφει το βλέμμα της εκεί πάνω να μην ξεχνάει τη θέση της, διότι αυτοί εκεί πάνω ήταν οι Ντε Λέισι. Η χήρα Κόμησσα Λαίδη Ράντκλιφ και τα δυο μικρότερα παιδιά της ο κύριος Άρτσιμπαλντ ντε Λέισι και η λαίδη Αμέλια ντε Λέισι. Όλη η οικογένεια ήταν πλουσιότεροι από βασιλείς. Τα δύο αυτά παιδιά και ο μεγαλύτερος γιος, ο Κόμης Ράντκλιφ είχαν από μία τεράστια περιουσία και ήταν όλοι τους περιζήτητοι στα προξενιά.


Στο διάλειμμα, η Ντόροθι κράτησε την Κίτι και την Σέσιλι πλήρως απασχολημένες, συστήνοντάς τες σε κάθε λογής άντρες και γυναίκες, σε πλούσιους εμπόρους και στους γιους τους, στις κόρες και στις συζύγους τους, σε δικηγόρους και σε στρατιωτικούς. Μέσα σε ένα βράδυ η Κίτι γνώρισε περισσότερους ανθρώπους από όσους είχε γνωρίσει σε όλη της τη ζωή μέχρι στιγμής. Η θεία Ντόροθι πρότεινε στην Κίτι να της κάνει προξενιό τον κύριο Πέρσι που είχε μια θαυμάσια ναυτιλιακή περιουσία δύο χιλιάδων λιρών τον χρόνο. Η Κίτι όμως στόχευε αρκετά υψηλότερα .Η θεία Ντόροθι της εφιστούσε την προσοχή στην τεράστια διαφορά ανάμεσα στην καλή κοινωνία και στην υψηλή κοινωνία (ο κόσμος με τους λόρδους και τις λαίδες, τις εκτάσεις γης και τις μεγάλες περιουσίες), που ήταν ένα μέρος όπου δεν μπορούσε αυτή να της παράσχει πρόσβαση. Η Ντόροθι επέμενε ότι κάποιος σαν τον κύριο Πέρσι θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για σύζυγο της Κίτι.


Η Κίτι ήταν ευγνώμων που είχε τη θεία Ντόροθι επιδέξια καθοδηγήτρια για πλούσιο άντρα στο Λονδίνο, αλλά ή ίδια είχε το τσαγανό να ερωτευτεί έναν τζέντλεμαν πολύ ανώτερο της κοινωνικής της θέσης. Η Κίτι ήταν όμορφη κι ευχόταν να ξεπουληθεί για το καλό της οικογένειάς της τουλάχιστον με έναν πλειοδότη μεγαλύτερο από τον κύριο Πέρσι.
Η Κίτι ξέρει ότι ο άνθρωπος φτιάχνει μόνος του την τύχη του και είχε την αίσθηση ότι η τύχη επρόκειτο να της χαμογελάσει στ΄ αλήθεια.
Ώσπου μια μέρα η Κίτι με την Σέσιλι σε μια βόλτα στο Χάιντ Παρκ συναντούν και γνωρίζονται με τον Άρτσιμπαλντ ντε Λέισι και την Αμέλια ντε Λέισι. Ο Άρτσι μένει έκθαμβος από την Κίτι, ήταν ένα από τα ομορφότερα πλάσματα που είχε δει ποτέ του και θεωρούσε την Κίτι την καλύτερη συζητήτρια με την οποία είχε συνομιλήσει ποτέ. Οπότε η Κίτι, η Σέσιλι, ο Άρτσι και η Αμέλια θα κάνουν συχνά παρέα.
Η πανέμορφη και πανέξυπνη Κίτι από τις κουβέντες θα εκμαιεύσει επιδέξια μια σειρά από πληροφορίες για τον Άρτσιμπαλντ: ότι λάτρευε τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Λόρδο Ράντκλιφ, κεφαλή της οικογένειας, αλλά ότι ο συγκεκριμένος άντρας εθεάτο σπανίως στο Λονδίνο, ότι ο Άρτσιμπαλντ θα έκλεινε λίαν συντόμως τα είκοσι ένα, ημερομηνία κατά την οποία θα λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.


Η Λαίδη Ράντκλιφ ήταν καχύποπτο πνεύμα διότι γνώριζε ότι κόλακες κατώτερης καταγωγής θα προσπαθούσαν να συνάψουν γνωριμία με αξιοσέβαστα άτομα που φέρουν τίτλους ευγενείας όπως και τα δυο μικρά της παιδιά. Η σπουδαιότητά τους, ο πλούτος τους, η θέση τους στην κοινωνία ήταν δελεαστικοί θησαυροί. Κι όταν κάποιος έχει τρία παιδιά σε ηλικία γάμου, όπως η ίδια η Λαίδη η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Λαίδη Ράντκλιφ γνώριζε πολύ καλά ότι καθένα από τα παιδιά της, με μια γενναιόδωρη προίκα έκαστο, θα αποτελούσε εκλεκτό κελεπούρι για οξυδερκείς προικοθήρες.
Έτσι ήθελε να γνωρίσει τις νεαρές κυρίες Τάλμποτ για να δει τις προθέσεις τους. Όταν ήρθαν για τσάι τα δυο κορίτσια ,το έμπειρο μάτι της και η κουβέντα που επακολούθησε, έκανε τη Λαίδη να καταλάβει τις δυο επαρχιώτισσες, ότι είχαν βάλει στο μάτι τους την περιουσία της και ότι αυτή η Άρπυια η Κίτι, είχε γραπώσει για τα καλά τον γιο της και έτσι γρήγορα θα ξεφορτωθεί από το σπίτι της την Κίτι και την Σεσίλι.
Όμως τα παιδιά ξανασυναντιούνται.


Η Κίτι καταλαβαίνει ότι η μητέρα του Άρτσι και της Αμέλια, τις αντιπαθεί και προσπαθεί να καταστρέψει την φιλία του Άρτσι και της Κίτι. Οπότε αποφασίζει με κάποιο κόλπο να πετύχει την έγκριση της Λαίδης, η οποία είναι φιλάσθενη και να κάνει καλή εντύπωση στους ντε Λέισι. Το κόλπο της Κίτι θα πετύχει, οπότε οι τέσσερις νεαροί θα συνεχίσουν τις συναντήσεις και τις επισκέψεις στο σπίτι των ντε Λέισι.
Η Λαίδη Ράντκλιφ αναγνωρίζει πως είχε κάνει λάθος για τη δεσποινίδα Τάλμποτ ότι ήταν προικοθήρας και ένα ύπουλο παλιοθήλυκο και ότι ήταν ένα υπέροχο πλάσμα ένας άγγελος και μια ευγενέστατη νεαρά. Ο δε Άρτσι μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωριμίας, δείχνει την πρόθεσή του να αρραβωνιάσει την Κίτι.
Όταν έρχεται στο Λονδίνο ο έμπειρος Λόρδος Ράντκλιφ, η κεφαλή της οικογένειας ντε Λέισι και γνωρίζει την Κίτι καταλαβαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι ο μικρότερος αδελφός του και όλη του η οικογένεια είχαν καταγοητευτεί σε επικίνδυνο βαθμό από την δεσποινίδα Τάλμποτ. Δεύτερον, ότι η δεσποινίς Τάλμποτ δεν έτρεφε το παραμικρό αισθηματικό ενδιαφέρον για τον Άρτσι, πέρα από το ότι λιμπιζόταν την περιουσία του. Και τρίτον, ότι εναπόκειται στον ίδιο να βάλει τέλος σε όλη αυτή την ιστορία.
Προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το μυαλό του εχθρού της οικογένειας ντε Λέισι, τα κίνητρά της και την ψυχολογία της.
Η θεία Ντόροθι υποστηρίζει το εγχείρημα της Κίτι, αλλά το θεωρεί ασύνετο και απερίσκεπτο και με μεγάλες πιθανότητες να καταρρεύσει…
Η Κίτι μπορεί να κατάφερε να εξαπατήσει τη μητέρα του Άρτσιμπαλντ, αλλά αυτός ο Λόρδος Ράντκλιφ φαίνεται να την έχει καταλάβει και την περιφρονεί. Θεωρεί τις αδελφές Τάλμποτ σατανικές βδέλλες και θέλει να συνθλίψει αυτή την απειλή. Η Κίτι πιστεύει για τον Λόρδο ότι είναι ένας απαίσιος, φρικτός, αδίσταχτος, εκδικητικός, κακός, υπερβολικά αλαζόνας, προνομιούχος άνθρωπος.
Ο Λόρδος Ράντκλιφ προσπαθεί να δώσει τέλος στις συναντήσεις του ερωτευμένου ζευγαριού, να βεβαιωθεί ότι δε θα πέσει ο αδελφός του θύμα τέτοιων ατόμων και να τον προστατεύσει από τέτοιες οχιές. Προσπαθεί με τον τζόγο να αποσπάσει την προσοχή του Άρτσι από την Κίτι και να τον εμποδίσει να κάνει στην Κίτι πρόταση γάμου τις επόμενες εφτά ημέρες γ ια το δικό του καλό.
Η Κίτι ένιωθε τη νίκη σε απόσταση αναπνοής. Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αναγκαστεί ο Άρτσι να αθετήσει τον λόγο του. Λίγες μέρες ακόμα, και θα είχε θηρεύσει για τα καλά την περιουσία του, η Κίτι. Εξάλλου σκέφτηκε η Κίτι, όλοι οι άντρες του σιναφιού του προορίζονται για γάμους συμφέροντος και όχι έρωτος. Κι αν είναι κάποια γυναίκα να πρόκειται να απολαμβάνει την περιουσία του γιατί να μην είναι αυτή.


Ο Λόρδος Ράντκλιφ γνωρίζει ότι η γνώση είναι δύναμη. Αναθέτει στον ιπποκόμο του Λόρενς να γνωρίσει το Ντορσετσάιρ. Έτσι μαθαίνει ότι η μητέρα των δεσποινίδων Τάλμποτ ήταν εταίρα, και λόγω του σκανδάλου γι΄αυτό έφυγαν οι γονείς τους από το Λονδίνο.
Η Κίτι με τον Λόρδο Ράντκλιφ έμοιαζαν σαν να είχαν συμφωνήσει σε μονομαχία.
Επειδή ο Λόρδος δεν μπορεί να επιτρέψει να παντρευτεί ο αδελφός του την Κίτι, μια οπτασία κομψότητας που έκρυβε μια σατανική ψυχή και επειδή μπορούσε να τις εκθέσει ότι η μητέρα τους ήταν μια πόρνη ζητάει από την Κίτι να αποπειραθεί να σαγηνεύσει κάποιο άλλο μέλος της υψηλής κοινωνίας και να αφήσει τον Άρτσι. Η Κίτι συμφωνεί να αναζητήσει ένα άλλο πλούσιο σύζυγο, αναγκάζεται όμως να ομολογήσει στον Λόρδο Ράντκλιφ, ότι δεν διέθεταν τίτλους δεν είχαν γνωριμίες, ότι επιλέγει πρώτα τις αδελφές της και τις ανάγκες τους πάνω από την επιθυμία της και του ζητάει ότι θα αποχωρήσει, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα της εξασφαλίσει μια θέση στην υψηλή κοινωνία. Δηλαδή του ζητάει μια χυδαία απειλή, να γίνει συνεργός της στην προικοθηρία. Ο Λόρδος Ράντκλιφ δεν θα μπορούσε να κηλιδώσει το όνομα και την φήμη των ντε Λέισι παρ΄ όλα αυτά ήταν διατεθειμένος να το ρισκάρει, για να σώσει τον αδελφό του.


Και έτσι η Κίτι Τάλμποτ, με την βοήθεια του Λόρδου, θα παρουσιαστεί στην καλή κοινωνία, αφού θα την καλέσει στο δείπνο η χήρα Κόμισσα Λαίδη Ράντκλιφ όπου είχε προσκαλέσει τους πιο επιφανείς λόρδους και λαίδες του κύκλου της και έτσι θα εξασφαλίσει πρόσκληση στους πρώτους χορούς της Σεζόν του Λονδίνου…
Η ζωή όμως δε φέρνει τα πράγματα πάντα βάσει σχεδίου…
Πρόκειται για Αριστούργημα.


Η ΣΟΦΙ ΕΡΓΟΥΙΝ μεγάλωσε στο Ντόρσετ και αργότερα εγκαταστάθηκε στο νότιο Λονδίνο. Έχει μελετήσει επί χρόνια το ιστορικό μυθιστόρημα, ενώ έκανε έρευνα ατέλειωτες ώρες πάνω από στοίβες με σκονισμένα έγγραφα και παλιούς τόμους για το Λονδίνο την Περίοδο της Αντιβασιλείας προκειμένου να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Εργάστηκε ως συντάκτρια σε έντυπα και στη συνέχεια έγινε ελεύθερη επαγγελματίας. Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ είναι το πρώτο μυθιστόρημά της και έχει κυκλοφορήσει ήδη με μεγάλη επιτυχία σε είκοσι τέσσερις χώρες, ενώ έπεται συνέχεια.