(Στο βιβλίο βασίζεται η ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς Τζέιν Φόντα και Ρόμπερτ Ρέντφορντ)

Μια ημέρα η Άντυ Μουρ, μια γυναίκα μετρίου αναστήματος εβδομηντάχρονη, με λευκά μαλλιά, επισκέφθηκε τον ηλικιωμένο Λούη Γουότερς. Ήταν ένα απόβραδο του Μάη λίγο πριν πέσει βαθύ το σκοτάδι της επερχόμενης νύχτας.
Ζούσαν κοντά, σε απόσταση μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου που μεσολαβούσε ανάμεσά τους , στην οδό Σένταρ, στην πιο παλιά περιοχή της πόλης Χολτ, με φτελιές και χάκμπερι και μια μοναδική σφενδαμιά .
Ήταν ζεστή εκείνη η ημέρα , αλλά όταν έπεσε το βραδάκι ο καιρός ψύχρανε.
Όταν ο Λούης εμφανίστηκε στην πόρτα , εκείνη είπε, «Μπορώ να έρθω μέσα; », « Θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι…» ,«Θέλω να σας προτείνω κάτι…»
«Α, ναι; » απάντησε ο Λούης.
«Έχω να σας κάνω μια ασυνήθιστη πρόταση …».
«Εντάξει, λοιπόν».
«Όχι πρόταση γάμου , πάντως» είπε εκείνη.
«Αναρωτιέμαι αν θα εξετάζατε την περίπτωση να έρχεστε κάποιες φορές στο σπίτι μου και να κοιμάστε μαζί μου;» είπε η Άντυ.
«Πώς ; Τι εννοείτε;»
«Εννοώ ότι και οι δύο είμαστε μόνοι. Ζήσαμε μόνοι μας για μεγάλο διάστημα. Για πολλά χρόνια. Εγώ είμαι ολομόναχη. Νομίζω ότι κι εσείς είστε το ίδιο μόνος. Αναρωτιέμαι , λοιπόν, αν θέλετε να έρχεστε και να κοιμάστε μαζί μου τη νύχτα ; Να μιλάμε». «Δεν μιλάτε , όμως. Σας ξάφνιασε η πρότασή μου;».
«Νομίζω ότι ναι , με ξαφνιάσατε» .
«Μα δεν μιλάω για σεξ, ξέρετε». «Εννοώ να περνάμε απλώς τη νύχτα μαζί. Να ξαπλώνουμε ζεστοί στο κρεβάτι και να μένουμε μαζί και ζεστοί μέχρι το πρωί. Οι νύχτες είναι οι χειρότερες. Δεν νομίζετε; »
«Ναι. Έτσι νομίζω και εγώ».
«Θα μπορούσα να κοιμάμαι καλά αν υπήρχε στο κρεβάτι μαζί μου ένας σύντροφος. Κάποιος καλός φίλος .Να νιώθω τη ζεστασιά του. Να μιλάμε τη νύχτα, στο σκοτάδι» είπε η Άντυ και περίμενε . «Τι λέτε; »
«Δεν ξέρω .Πότε θέλετε να ξεκινήσουμε; »
«Όποτε θέλετε εσείς να ξεκινήσουμε .Να πούμε αυτή την εβδομάδα; »
«Εντάξει».
Η συνάντηση έγινε .
Ο Λούης πήγαινε κάθε βράδυ στο σπίτι της Άντυ και κοιμόνταν μαζί. Δεν είχαν αγγιχτεί ούτε στο ελάχιστο, ούτε μια φορά. Όταν ξημέρωνε σηκωνόταν πήγαινε στο μπάνιο , ντυνόταν και γύριζε στο σπίτι του .
Η Άντυ τον επέλεξε γιατί πίστευε ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος .Η συμβίωση πήγαινε πολύ καλά .
Ώσπου ο Τζην, ο γιός της Άντυ, έφερε το εξάχρονο γιό του τον Τζέιμι, να τον φυλάξει η μητέρα του μερικές ημέρες …
Ο Τζην δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη σχέση της μητέρας του με τον Λούης , ένα ξένο άνθρωπο και να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι το παιδί του μαζί με τους δύο ηλικιωμένους .

Ένα πολύ καλό βιβλίο, μια τρυφερή ιστορία για τη γεροντική μοναξιά, τον φόβο του θανάτου, τον Άλλο, τον ξένο, την στοργή, την συμπάθεια, την αγάπη, την ζεστασιά, την αλληλοκατανόηση.
Διαβάστε το.

«Οι ψυχές μας τη νύχτα» Κ.Χαρούφ Εκδόσεις Ωκεανός 2018 σελ. 261


O Κεντ Χαρούφ υπήρξε συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων. Με τον φωτογράφο Πήτερ Μπράουν έχει γράψει το WestofLastChance. Έχει λάβει άπειρες τιμητικές διακρίσεις όπως τo Whiting Foundation Writer’s Award, το Mountains & Plains Booksellers Award, το Walla Stegner Award. Έχει λάβει ειδικό έπαινο από το PEN/Hemingway Foundation. Ύπήρξε φιναλίστ του National Book Award. Πήρε επίσης τα βραβεία Los Angeles Times Book Prize, και New Yorker Book Award. Το βιβλίο του Βenedictionμπήκε στον τελικό κατάλογο υποψηφίων για το Folio Prize. Πέθανε τον Νοέμβρη του 2014, σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών.