Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το βραβείο Planeta αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα της Carmen Mola

Από την απονομή του βραβείου Planeta στους συγγραφείς Χόρχε Ντίαθ, Αγκουστίν Μαρτίνεθ και Αντόνιο Μερθέρο, γνωστών μέχρι πρότινος με το ψευδώνυμο Κάρμεν Μόλα.

Mε το βραβείο Planeta, τη σημαντικότερη διάκριση της ισπανικής λογοτεχνίας, τιμήθηκε το μυθιστόρημα La Bestia και αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα, της αινιγματικής υπογραφής πίσω από την οποία κρύβονται στην πραγματικότητα τρεις άνδρες συγγραφείς. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα best seller βιβλία Κόκκινη Μαδρίτη και Πορφυρό Δίκτυο.

Σημειώνεται ότι το βραβείο Planeta συνοδεύεται φέτος από ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, καθώς ο νικητής αυτού του 70ού βραβείου Planeta έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το βραβείο προκάλεσε την αποκάλυψη των πραγματικών συγγραφέων που κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Κάρμεν Μόλα, με το οποίο έχει κυκλοφορήσει η τριλογία των επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορημάτων, που αποτελούν ήδη παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Όπως αποκαλύφθηκε πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα, την οποία έχουν αποκαλέσει λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της επιδραστικότητάς της «Έλενα Φερράντε της Ισπανίας» κρύβονται τελικά τρεις άνδρες συγγραφείς, οι Χόρχε Ντίαθ, Αγκουστίν Μαρτίνεθ και Αντόνιο Μερθέρο, και όχι μια Μαδριλένα γεννημένη το 1973 και μητέρα τριών παιδιών, όπως δηλωνόταν μέχρι τώρα.

«Πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα δεν υπάρχει μια καθηγήτρια λυκείου, αλλά τρεις συγγραφείς, τρεις σεναριογράφοι και τρεις φίλοι (…), που μια μέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν την τρελή ιδέα να συνδυάσουν τα ταλέντα τους για να γράψουν μαζί μια ιστορία», εξήγησε ο Χόρχε Ντίαθ αφού έλαβε το βραβείο.

«Αυτή η ιστορία είχε επιτυχία και έφερε μια άλλη, μια άλλη, μια άλλη… και στο τέλος μας έφερε εδώ απόψε», πρόσθεσε.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αριθμός ρεκόρ 654 έργων συναγωνίσθηκε φέτος για το Planeta, προερχόμενων κυρίως από την Ισπανία (389) και χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή (41) και το Μεξικό (39).

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό περιλαμβάνονται νομπελίστες, όπως ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα και ο Ισπανός Καμίλο Χοσέ Θέλα, καθώς και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Αντόνιο Σκάρμετα, ο Εδουάρδο Μεντόθα ή ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.

Λίγα λόγια για τα βιβλία της Carmen Mola που κυκλοφορούν:

Η Κόκκινη Μαδρίτη είναι το πρώτο βιβλίο της best seller σειράς. Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία της Μαδρίτης με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, μια ιδιόμορφη μοναχική γυναίκα, εθισμένη στην γκράπα, το καραόκε και τις σεξουαλικές συνευρέσεις με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Η Έλενα παραμένει συνειδητά μονίμως εκτεθειμένη σε κίνδυνο, για να μην ξεχνάει πως στη ζωή της υπάρχει μια εκκρεμότητα που δεν κατάφερε να επιλύσει.

Στη νέα συντακρακτική υπόθεση της αστυνόμου Έλενα Μπλάνκο, στη Μαδρίτη η βία έχει τη μορφή ενός σκοτεινού δικτύου από επικίνδυνες οθόνες. Η Έλενα έχει κρατήσει κρυφό από την ομάδα της εκείνο που υποψιάζεται: ότι η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ήταν παιδί, μάλλον σχετίζεται με το Πορφυρό Δίκτυο. Πού βρίσκεται τώρα ο Λούκας; Και ποια είναι τα όρια που η αστυνόμος είναι διατεθειμένη να υπερβεί προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια;