Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!
Η «πτωχεία του πνεύματος» που εξυμνεί ο Χριστός είναι συνδεδεμένη με την ανοησία. Συνήθως αποκαλούμε έτσι κάποιον που είναι ανόητος, μικρόμυαλος, με περιορισμένες γνώσεις.
Από την άλλη Μακάριος θα μπορούσε να θεωρηθεί κάποιος που είναι ευτυχισμένος, όπως και αν το εννοεί ο καθένας.
Στο βιβλίο όμως του Μάριου Δημητριάδη «Οι Μακάριοι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις BELL, Μακάριοι είναι οι κάτοικοι σε ένα σύμπλεγμα νησιών στο Αιγαίο, τις Μακάριες νήσους. Με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο και μια περίληψη που κάνει τον αναγνώστη κοινωνό μιας μεταφυσικής ιστορίας, ο συγγραφέας έχει πετύχει να ανατρέψει όσα πιστεύουμε για τη ζωή, για τα παράξενα γεγονότα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο νησί που φτάνει ο ήρωάς του και από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται ότι θα βιώσει πάρα πολύ έντονα συναισθήματα.
Είναι γνωστό ότι το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας είναι γυναικείο, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μάλιστα. Με αυτό το βιβλίο οι άντρες αναγνώστες θα βρουν ένα καλό λόγο να το ρίξουν στο διάβασμα και να ταξιδέψουν νοερά με καταστάσεις που λατρεύουν να παρακολουθούν στις ταινίες. Και αν νομίζετε ότι οι ιστορίες μυστηρίου και τα ατμοσφαιρικά θρίλερ είναι προνόμιο μόνο των ξένων συγγραφέων, ο Μάριος Δημητριάδης θα σας διαψεύσει ευχάριστα.

Η Ελληνική μυθολογία βρίσκει τη θέση της στα κεφάλαια του βιβλίου χάρη στις δελφικές επιγραφές στην αρχή των κεφαλαίων και στην αρίθμησή τους. Η εξαιρετική περιγραφή δε της τοπογραφίας του νησιού, ο απόμακρος φάρος που αναβοσβήσει, τα απόκρημνα και άγρια βράχια, ο ελλιπής φωτισμός στους δρόμους, η εχθρική και παράξενη συμπεριφορά των λιγοστών κατοίκων που φτάνει στα όριά του τον ήρωα, είναι μερικά μόνο από τα ατού του βιβλίου.
Μια ιστορία με διάχυτο το μυστήριο, μια ατμοσφαιρική κατάσταση να παραπέμπει σε θρίλερ και αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω, κρατάει με αμείωτο ενδιαφέρον τον απαιτητικό αναγνώστη έως τη λύση της υπόθεσης που δεν μπορεί να φανταστεί ή να προβλέψει. Άνθρωποι παράξενοι, γεγονότα μεταφυσικά και ανεξήγητα, μυστικές ματιές και συνομιλίες και ένας περίεργος αλλά αποφασισμένος άνθρωπος που ψάχνει να βρει την αλήθεια ή αν θέλετε την εξήγηση στα ανεξήγητα που του συμβαίνουν. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ιστορία δοσμένη από τον μετρ του είδους Στήβεν Κινγκ. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στη χώρα μας υπάρχουν συγγραφείς που δοκιμάζουν να γράψουν ένα διαφορετικό είδος από τα καθιερωμένα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περιμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον και τη συνέχειά του!