«Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη»
Φωτεινή Κατσάλη
Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ

 Τι κι αν εκδόθηκε το 2014  από τις Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ το βιβλίο της Φωτεινής Κατσάλη με τίτλο «Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη»;  Τι και αν είναι ένα βιβλίο για παιδιά; Εμείς θα πούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό διαχρονικό βιβλίο για όλη την οικογένεια, για μικρούς και μεγάλους που θα τους ταξιδέψει μέσα από μια φανταστική περιπέτεια στον μαγικό κόσμο των ξωτικών και του Άγιου Βασίλη, στον φανταστικό κόσμο των Καλικαντζάρων, και πως είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσουν σίγουρα και θα μείνει στις καρδιές τους.
 Πολυσέλιδο βιβλίο για παραμύθι, είναι 228 σελίδες και πιστέψτε μας, είναι ένα μεστό, καλογραμμένο, πολυεπίπεδο, πλούσιο και γεμάτο κείμενο που περιλαμβάνει όλα όσα αναφέραμε στην εισαγωγή μας για το παιδί και το βιβλίο. Πολυτελέστατη έκδοση από τον Φυλάτο και η μικρή εικονογράφηση με τις ασπρόμαυρες εικόνες που δημιούργησε η Πένη Ντάνη, αρμόζουν τόσο στην ηλικία του αναγνωστικού κοινού που απευθύνεται όσο και στο κείμενο.

  Ας το γνωρίσουμε από την περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ώστε μετά να σταθούμε στο έργο και μόνο. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν τελειώσετε κι εσείς αυτό το βιβλίο θα κατανοήσετε γιατί δεν δώσαμε τίποτα παραπάνω από την περίληψη αυτή που είναι μεγάλη και δίνει απόλυτα το στίγμα της ιστορίας. Θα τα έχετε πια βιώσει και ανακαλύψει όλα μόνοι σας ,όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα νοιώσετε κι εσείς αγωνία για την εξέλιξη, που θα γελάσετε, που θα δακρύσετε και στιγμές που οι εικόνες που θα δημιουργούνται στο μυαλό σας από την περιγραφή της Φωτεινής Κατσάλη θα είναι μαγικές και παραμυθένιες.
 «Στο χωριό του Άγιου Βασίλη δώδεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα χάνεται η φορεσιά του. Η Κυρία Άι Βασίλη με τα ξωτικά και τις νεράιδες του Χιονιού ψάχνουν παντού, αλλά δεν μπορούν να τη βρουν. Όταν ανακαλύπτουν μέσα στη ντουλάπα που φυλάσσονταν η φορεσιά ίχνη καλικαντζάρων, καταλαβαίνουν πως εκείνοι είναι οι κλέφτες της φορεσιάς.
 Ο Άγιος Βασίλης θα ξεκινήσει με τους δυο πρεσβευτές του τα ξωτικά Καλλίκαρπο και Γενναιόδωρο για το παγωμένο δάσος των Καλικαντζάρων, όπου βασιλεύουν τα κακοφτιαγμένα Παγανά για να την πάρουν πίσω. Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση της βασίλισσας των Καλικάντζαρων, της αιμοβόρας Καλικαντζαρομάνας, να παραδώσει τη φορεσιά. Για να το κάνει, θέτει σαν όρο πρώτα ο Άγιος Βασίλης να δεχτεί, να περάσει, από τρεις δοκιμασίες. Ο Άγιος Βασίλης δέχεται, αλλά, αποτυγχάνει στη τελευταία δοκιμασία.
 Ένα καλικαντζαράκι διαφορετικό από τα άλλα προσπαθεί να τον βοηθήσει. Τιμωρείται από τη βασίλισσα του με άγριο ξυλοδαρμό. Ο Άγιος Βασίλης το σώζει την τελευταία στιγμή και μισοπεθαμένο το παίρνει μαζί του πίσω στο χωριό του. Οι μέρες κυλούν και ο Άγιος Βασίλης πρέπει να βρει μια λύση. Τον βοηθούν οι ήρωες των παραμυθιών και οι άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν στα Χριστούγεννα και τον ίδιο.
 Ο Μανδρακούκος, το πρωτοπαλίκαρο της Καλικατζαρομάνας, δυσαρεστημένος μαζί της, την ανατρέπει από την εξουσία και αποκαλύπτει στον Άγιο Βασίλη πως την φορεσιά του, την έκλεψαν για χάρη ενός ανθρώπου και πια βρίσκεται στην κατοχή του. Ο Άγιος Βασίλης ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι, με σύντροφο τον Γέρο Χρόνο, για να βρει αυτόν τον άνθρωπο. Τον βρίσκει και η σύγκρουση τους φέρνει στο φως, αποκαλύψεις που είναι γεμάτες ανατροπές. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και το μοίρασμα των δώρων θα γίνει υπόθεση όλων, με πηγή έμπνευσης και παρότρυνσης τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη.»
 Η Φωτεινή Κατσάλη, έγραψε ένα από τα ωραιότερα παραμύθια για όλη την οικογένεια. Μια ευφάνταστη ιστορία για τον Άγιο Βασίλη και την χαμένη φορεσιά του, μια ιστορία μέσα στην οποία οι μικροί μας φίλοι θα συναντήσουν εκτός από τους καλικάντζαρους και τα ξωτικά και άλλους ήρωες γνωστών παραμυθιών να εμπλέκονται και αυτό είναι θα λέγαμε μια πρωτότυπη και εξαιρετική ιδέα.
 «…Στην κεντρική πλατεία, έξω από την Ακαδημία των Παραμυθάδων, έστησαν ένα μεγάλο δέντρο, όπου κρέμασαν λογιών λογιών στολίδια και το μόνο που τους έλλειπε ήταν το αστέρι της κορυφής. Το αστέρι, παραδοσιακά κάθε χρόνο, πήγαινε και το έφερνε στο χωριό του Άγιου Βασίλη ένας ήρωας Παραμυθιού.

Αυτή τη χρονιά ανέλαβε να το φέρει ο Πινόκιο, που ξύπνησε από τα χαράματα για να ετοιμαστεί… »
Η στρωτή γραφή απλή και όχι απλοϊκή, κατανοητή για τα παιδιά και με άρτια αφηγηματική τεχνική για εμάς τους μεγαλύτερους αναγνώστες. Ο χρόνος αφήγησης και ο ρυθμός της αφήγησης, θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος της ιστορίας ακούραστα. Απίστευτη ευρηματικότητα, μικρές εγκιβωτισμένες ιστορίες σωστά δομημένες, πλούσιοι διάλογοι, ανατροπές στην πλοκή, ξεχωριστές και υπέροχες περιγραφές και ήρωες πολλοί, ήρωες που τα παιδιά άλλους θα αγαπήσουν και από άλλους θα αποστασιοποιηθούν, μα όλοι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές άριστα σκιαγραφημένοι, προκειμένου και να εξελιχτεί η ιστορία και να περαστούν τα μηνύματα που επιθυμεί η συγγραφέας και που, πιστέψτε μας, είναι πολλά.
Οι σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, τα γλυκά ξωτικά, οι τάρανδοι, οι ήχοι από τις καμπανούλες στον ουρανό, ο υπέροχος Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή του και τον μαγικό σάκο του και η λατρεμένη σύζυγος του που μόνο αγάπη εκπέμπει, είναι μέσα στο έργο της Φωτεινής Κατσάλη και όχι μόνο. Γιατί το κυρίαρχο συναίσθημα στο βιβλίο είναι η απεριόριστη αγάπη και ο Άγιος Βασίλης και η Βασίλαινα είναι αγάπη, είναι μαγεία.
«…Και η πιο άσχημη μορφή μπορεί να κρύβει τεράστια ομορφιά όταν είναι αγνή και τρέφεται από την αγάπη…»


Είναι όμως έτσι δοσμένο που η φιλία, η πίστη, η ελπίδα, η ειρήνη, η ευτυχία, η αλληλοβοήθεια και η αγάπη είναι εμφανέστατα. Όπως εμφανή είναι και τα αρνητικά που υπάρχουν γύρω μας. Το ψέμα, η ζήλεια, η προσπάθεια ανέλιξης με το όποιο τίμημα, ο φόβος, η αδυναμία, η έλλειψη της πατρικής παρουσίας , των γονέων, και οι επιπτώσεις της.
«….Ξαφνικά όλος ο κόσμος έγινε ένα χέρι… Χέρι μεγάλο και ανοιχτό, προσφέροντας βοήθεια και ζεστασιά σε όποιον την είχε ανάγκη. Ένα αληθινό στήριγμα, δυνατό και άτρωτο σε κάθε τι μικρό και ψεύτικο..»


Η έννοια του χρόνου και του φανταστικού χωροχρόνου, οι αρχειοθήκες με τα στοιχεία και τις πράξεις των ανθρώπων στον ουρανό, η πόλη των καλικάντζαρων και τα εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών, μα και οι ανθρώπινες αδυναμίες, όπως η ασθένεια και τα γηρατειά.
«.. Ακούστε μια συμβουλή από έναν γέρο που τα έχει φάει πια τα ψωμιά του! Μην αφήνετε ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο! Να κάνετε ο,τι αγαπάτε, και να ονειρεύεστε! Κι να ρισκάρετε για ο,τι επιθυμείτε! Διαφορετικά θα ξυπνήσετε μια μέρα γέροι και ανήμποροι, και θα αναπολείτε με πίκρα τα χαμένα χρόνια και τις διωγμένες ευκαιρίες.»


Ευφάνταστη, λοιπόν, ιστορία που τα φετινά Χριστούγεννα χαρίστε στα παιδιά σας, αλλά και σε εσάς, γιατί με αυτό το βιβλίο θα ζήσετε μια μεγάλη περιπέτεια και θα αναρωτηθείτε κι εσείς ακόμα: Θα μοιραστούν δώρα; πώς θα μοιραστούν τα δώρα στα παιδιά, αφού ο Άγιος Βασίλης έχασε τη μαγική στολή του; Μήπως αυτό είναι έργο όχι μόνο δικό του αλλά και δικό μας; Μήπως ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης που σε μια νύχτα ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και επισκέπτεται όλα τα παιδιά του κόσμου για να τους χαρίσει δώρα, δεν είναι ένα δώρο από μόνος του; δεν είναι μια παραμυθένια ιστορία; Άλλωστε:
«[…]τα όνειρα και τα θαύματα δε ντύνονται με καμιά φορεσιά με κανένα χρώμα. Είναι καθαρό φως!»

“ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ”
ΝΤΟΝΑΤΕΛΑ ΜΠΙΝΤΙ ΜΟΝΤΑΪΝΙ

Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Εικονογράφηση: Ελίζα Παγκανέλι
ΚΕΔΡΟΣ


Την μαγεία που κρύβουν τα Χριστούγεννα, τη βιώνουν μικροί και μεγάλοι. Χιλιάδες παραμύθια έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα έχουν κάτι να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες και τα περισσότερα περιλαμβάνουν νοήματα –κλειδιά, και αυτό γιατί λέξεις και νοήματα είναι αυτά που «ξεκλειδώνουν» αξίες ζωής, συναισθήματα και αναμνήσεις, διευκολύνοντας τον μικρό αναγνώστη ακόμα και να διαχειριστεί καταταστάσεις, ενδόμυχους φόβους, συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, μα και να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει και να κάνει το παιδί να ξεχωρίσει τον κόσμο του φανταστικού από τον πραγματικό.
Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, κυκλοφόρησαν ένα τέτοιο χριστουγεννιάτικο ξεχωριστό βιβλίο, σε μια πολυτελή και με σκληρό εξώφυλλο έκδοση, τις «ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», της ιταλίδας Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι, σε εικονογράφηση της Ελίζας Παγκανέλι, που μετέφρασε εξαιρετικά στη γλώσσα μας η Ελένη Τουλούπη.


Δώδεκα είναι οι μικρές χριστουγεννιάτικες ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο και οι δώδεκα πρωτότυπες και ξεχωριστές.
Γνωρίζοντας πως το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σε νονούς και σε ενήλικες που αυτές τις γιορτινές μέρες ψάχνουν για ένα αληθινά καλό βιβλίο για παιδιά, ας παρουσιάσουμε επιγραμματικά τις 12 ιστορίες του βιβλίου. Ενός βιβλίου με όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες, γεμάτο συναισθήματα, ανθρωπιά, χαμόγελο, και μια γλυκιά χαρούμενη περιγραφή των παραμυθιών.
«Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΝΑ», ο γιος του άγιου Βασίλη, ο πρώτος από τα αδέλφια του που θα γινόταν ο επόμενος Άγιος Βασίλης και η περιπέτεια με το έλκηθρο, αποτέλεσμα της αγάπης του για τη Λουτσία, μιλά για το ψέμα και την καυχησιά.
« Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δάσους», είναι αυτό που αποφάσισαν να στολίσουν τα ζώα του δάσους, με χιόνι, πολύχρωμες πεταλούδες και πυγολαμπίδες για φωτάκια και είναι αυτή η ιστορία που δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται το δάσος, τη φύση, τα ζώα.
« Το μυστηριώδες πακέτο», το γράμμα που ήθελε να γράψει ο Κόζιμο στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του, τι αλήθεια; Τι έγραψε όμως; Τι του έφερε τελικά ο Άγιος Βασίλης; Μήπως τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από παιχνίδια; Κάτι που δεν αγοράζεται μα υπάρχει σε κάθε αγαπημένη οικογένεια;
«Το ναυάγιο» του Άγιου Βασίλη, σε ένα απομακρυσμένο τόπο, εκεί όπου τα δώρα του δεν φτάνουν ποτέ, εκεί όπου κανείς δε ζητά ανταλλάγματα για να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη.
«Το άρωμα των αστεριών», αυτό που ένας χαρισματικός δάσκαλος, μπορεί να καταφέρει ακόμα και να «μυρίσουν» τα παιδιά, μέσα από αληθινές ιστορίες, όπως αυτή του Μπέπι, ο οποίος αφηγήθηκε στους μαθητές του, για εκείνη τη νύχτα της παραμονής Χριστουγέννων στα χαρακώματα, όταν οι απλοί στρατιώτες, γιόρτασαν μαζί με τους εχθρούς τους, μοιράζοντας ο,τι είχε ο κάθε ένας. Η νύχτα που ένωσε εχθρούς και την επόμενη μέρα κατέλαβαν ξανά τη θέση τους, γιατί ο πόλεμος συνεχιζόταν.
«Ο επισκέπτης», από τις πιο συγκινητικές και υπέροχες ιστορίες με έναν γλυκό τρόπο που δεν πληγώνει, κάνει αναφορά στην Τρίτη ηλικία, στα γηρατειά και την ανημπόρια που κουβαλούν, στο πώς το βιώνουν τα παιδιά αν και θέλουν στη ζωή τους τους παππούδες τους και τι κάνουν γι αυτό.
«Η Μπουμπίνα», ένα γλυκό κουνελάκι, δείχνει με τον τρόπο του ότι θέλει να είναι ελεύθερο στη φύση, χωρίς ποτέ να ξεχνά την οικογένεια που το φιλοξένησε και το αγάπησε.
«Η μεγάλη πρόκληση» είναι η ιστορία που δείχνει ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε όπως θέλουμε, με αρχές και αξίες, μα και τη χαρά του να προσφέρεις δώρα, όπως ο Άγιος Βασίλης, είναι η ιστορία της γνωστής μάγισσας ΜΠΕΦΑΝΑ και το πώς πήγε σε «μονομαχία με τον Άγιο Βασίλη», καταλήγοντας και αυτή κάθε χρόνο να πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει δώρα στα παιδιά.
«Η σκυλίσια ζωή» που είναι ωραία για τα σκυλάκια που απολαμβάνουν τη θαλπωρή μιας οικογένειας, κάτι που δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζωάκια, και η «υιοθεσία» κάποιων αδέσποτων από οικογένειες.
«Η ξύλινη θεία», το πρόσωπο που «λείπει» από την οικογένεια, που πάντα θέλουμε να γυρίσει και πως νοιώθουν τα παιδιά εισπράττοντας την απουσία τους. Η απρόσμενη επιστροφή τους, έστω και για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι τόσο γλυκιά!
«Κι αν υπήρχε», το ταξίδι και η περιπέτεια του Άγιου Βασίλη στον κόσμο των παιδιών, η συνάντηση του με τον Τζάκομο, ο οποίος του δείχνει το ΑΝ και το ΓΙΑΤΙ πιστεύουν τα παιδιά σ αυτόν.
«Η εξέγερση των παιχνιδιών» και τα παιδιά θα γνωρίσουν “μέσα από τα μάτια των παιχνιδιών” το πώς είναι να τα καταστρέφεις και το πόσο σημαντικό είναι η αποδοχή του ενός από τον άλλον.
Γραμμένο για παιδιά από 6 ετών και πάνω, είναι σίγουρο ότι θα αγγίξει τις καρδιές όλων των ηλικιών.

«Δώδεκα μικρές ιστορίες με ήρωες τον Άγιο Βασίλη, νάνους, ξωτικά, παιδιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και ζώα γεμάτα αγάπη. Με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, αυτές οι ιστορίες μας δείχνουν το σημείο όπου συναντιούνται η καθημερινή ζωή και ο κόσμος της φαντασίας.
Γιατί τα Χριστούγεννα είναι ξεχωριστά, όχι μόνο χάρη στις διακοπές, στα φώτα ή στα δώρα. Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των άλλων ή να εκφράσουμε τις δικές μας. Αυτό το ιδιαίτερο, μαγευτικό πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύουν οι δώδεκα πρωτότυπες ιστορίες του βιβλίου.»

«ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ» – ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΚΟΝΤΟΥ -Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης-

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Το πρωτότυπο και ξεχωριστό μυθιστόρημα της Μαριέττας Κόντου για τους μικρούς αναγνώστες ηλικίας από 6 έως 10 ετών περίπου, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το αλλιώτικο και συνάμα «ανάποδο-αντίστροφο» γράμμα της μικρής Ερμιόνης στον Άγιο Βασίλη. Το γράμμα με το οποίο του ζητά να μην έρθει φέτος! Φέτος, θα πάει εκείνη να τον βρει για να τον δει επιτέλους και να του παραδώσει αυτά που ξέχασε στο σπίτι της κάποια χρονιά. Τις μαύρες μπότες του και το σκουφί του. Να του πάει εκείνη δώρα.
Και η βαλίτσα της ετοιμάστηκε. Ήθελε να πάρει μαζί της ο,τι αγαπούσε περισσότερο, ο,τι θεωρούσε πολύτιμο. Και το ποδήλατο της την περίμενε για αυτό το ταξίδι της επόμενης ημέρας. Και ξάπλωσε για να ξεκουραστεί. Και γλίστρησε σε γλυκά όνειρα. Σε μια πτήση με το «ιπτάμενο χαλί» της από την γειτονιά της έως την ροδιά που βρισκόταν στον κήπο της. Και το ταξίδι της στον χρόνο ξεκινά.
Για αυτό το ταξίδι δεν θα σας πούμε τίποτα. Θα το απολαύσετε κι εσείς με τους μικρούς αναγνώστες σας. Το σίγουρο είναι ότι θα σας μείνει αξέχαστο. Το σίγουρο είναι ότι θα συγκινηθείτε. Με την αθωότητα των μικρών παιδιών, με τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη τα κλεισμένα σε ένα σεντούκι. Γράμματα της ίδιας, γράμματα της γιαγιάς και της μαμάς. Και η Ερμιόνη θα καταλάβει πολλά. Θα καταλάβει την «αλήθεια» του μοναδικού Αγίου που σκορπίζει χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου, αιώνες τώρα. Πως ήταν το ταξίδι της Ερμιόνης; Ποιους συνάντησε στην διαδρομή της; Τι κρύβει ο γυρισμός της στο δωμάτιο της μετά από αυτό το ταξίδι; Τι κρύβει ο ψυχισμός των παιδιών τόσο στο όνειρο όσο και στην πραγματικότητα; Η Ερμιόνη θα καταφέρει να συναντήσει τον Άγιο Βασίλη;
Ένα καλογραμμένο μαγικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ένα γλυκό, τρυφερό παραμύθι που ανακαλεί αναμνήσεις και προκαλεί συγκίνηση. Για τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη σε κάθε σπίτι , σε κάθε παιδί, σε κάθε άνθρωπο. Γιατί οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν το ταξίδι της Ερμιόνης και οι μεγάλοι θα ξαναζήσουν τις δικές τους γιορτινές ημέρες που πέρασαν. Μια γλυκιά θύμηση στον κόσμο της μνήμης και του ονείρου.

«Πού να ‘ξερε η Ερμιόνη όταν έγραφε εκείνο το γράμμα στον Άγιο Βασίλη, που του ζητούσε να μην έρθει και έκλεινε με μια υπόσχεση, πως αυτό θα ήταν η αρχή ενός ταξιδιού που θα της έμενε αξέχαστο! Ένα ταξίδι που το ξεκίνησε από τα πιο γλυκά και ανέμελα παιδικά όνειρα, γέμισε ένα παιδικό σακίδιο, έβαλε σαγιονάρες, λίγα βότσαλα στην τσέπη για τον γυρισμό, καβάλησε ποδήλατο και προσγειώθηκε σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο! Εκεί που τα ρολόγια μετρούν τις ώρες τεμπέλικα, ενώ τα αηδόνια, οι ελέφαντες, τα ποντίκια, οι κούκλες και οι χιονάνθρωποι μιλούν ανθρώπινα.»