Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοξενεί για πρώτη φορά δημιουργία του πατέρα της Στέλλας, Χρήστου Πετρίδη, τον πίνακα ζωγραφικής του επάνω σε ξύλο με τίτλο «Οι τρεις Χάριτες».
Το τριολέτο ή «τριολέ», αποτελεί το ολιγόστιχο ποίημα οκτώ στίχων, ποικίλου περιεχομένου, πού γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε στη Γαλλία τον 13ο αιώνα μ.Χ.
Πρόκειται για μια ρυθμομετρική φόρμα ποίησης, στην οποία ο πρώτος και δεύτερος στίχος επαναλαμβάνεται ως έβδομος και όγδοος.

Η συλλογή «Τριολέτα γένους θηλυκού» περιέχει εξήντα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου, αφιερωμένα στις σκέψεις που ποτέ δε σταματούν να στροβιλίζουν το μυαλό μας. Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, πρόκειται για ποιήματα που περιγράφουν θηλυκές διαθέσεις, οι οποίες έχουν την τάση να προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη, που άλλοτε εμπεριέχουν τη χαρά και την ευθυμία κι άλλοτε τη λύπη, την απογοήτευση και τη μελαγχολία.

Στα ποιήματα αυτά υμνείται ο Έρωτας σε κάθε του διάσταση, το πάθος, η φιλία, η αγάπη, η ελπίδα, η ζωή, η χαρά, το ταξίδι, η απόδραση, η προσδοκία, η προσφορά, η ευαισθησία, η επιμονή, η υπομονή, η μνήμη, ο χρόνος, η επιθυμία, η τόλμη, η εξιλέωση, η αναγέννηση.
Η ποίηση της Στέλλας Πετρίδου πλησιάζει καρδιά και μυαλό, ψυχή και πνεύμα, αγγίζει τον άνθρωπο, το ασύλληπτο πάθος, την εύθραυστη μελαγχολία, τα φλόγινα μονοπάτια της ζωής. Νιώθουμε το θρόισμα της φύσης, την αγκαλιά του έρωτα, το παθιασμένο φιλί του, την ανάγκη του ανθρώπου για στοργή και παρηγοριά, αγάπη και τρυφερότητα. Εκεί που η παλλόμενη λογική σκέψη αντιπαραβάλλεται με τις συντεταγμένες του έρωτα και μετουσιώνεται και αναγεννάται σε φλεγόμενα συναισθήματα, στοιχεία όλα ταυτιζόμενα με την έννοια της πραγματικής ζωής του ανθρώπου!
Η Στέλλα Πετρίδου γνωρίζει βαθιά τον λόγο της τέχνης. Γράφει αναζητώντας τις φλέβες της ομορφιάς και του έρωτα.
Η ποιήτρια θέτει τους προβληματισμούς και ο αναγνώστης επιλέγει τη δική του ερμηνεία. Αυτό που έχει σημασία είναι η μεταφορά του συναισθήματος. Δεν ξεχνάμε ότι τα ποιήματα γράφονται με λέξεις. Οι λέξεις όμως κατευθύνονται εκεί που ο εκάστοτε δημιουργός τις οδηγεί. Την ψυχή στις λέξεις τη βάζει η ποιήτρια.
Το άνθος στο βιβλίο της Πετρίδου έχει ποτιστεί γουλιά γουλιά. Δεν έχει σαπίσει, ούτε διψά. Ζει χάρη στην υγρασία των στίχων.
Η ποίηση είναι εάν είδος παραμυθίας. Οι άνθρωποι προσφεύγουν σε αυτήν για να έχουν αυτή την παραμυθία. Την παρηγοριά, δηλαδή. Η ποίηση είναι ένας τρόπος για να παρηγορηθούμε για τα αποτρόπαια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
Η ποίηση είναι και μεταφορά εικόνων. Κάτι που ο αναγνώστης νιώθει έντονα στα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου.
Διαβάστε τη.


AΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ
Στου φθινοπώρου την αυλή ήρθε και κάθισε
φύλλο ξερό που απ’ το δέντρο του έχει στάξει.
Τι κι αν η ζωή να ζήσει δανεική προσπάθησε,
στου φθινοπώρου την αυλή ήρθε και κάθισε.

Κι εκεί α’ αγέρας το χτυπούσε, το συμπάθησε,
στην τύχη έμοιασε, που ορέχτηκε ν’ αδράξει.
Στου φθινοπώρου την αυλή ήρθε και κάθισε
φύλλο ξερό που απ’ το δέντρο του έχει στάξει.
ΕΠΙΛΟΓΗ
Μια χούφτα όνειρα στα όνειρά μου κάνω
κι ύστερα χάνομαι στα χνάρια τους να ζήσω.
Χαμογελώ τον ουρανό τους να λευκάνω.
Μια χούφτα όνειρα στα όνειρά μου κάνω.

Κι απ’ τα σκοτάδια μου τους φόβους μου ξεκάνω,
μην τύχει κι άξαφνα απ’ τη χαρά λακίσω.
Μια χούφτα όνειρα στα όνειρά μου κάνω
κι ύστερα χάνομαι στα χνάρια της να ζήσω.


Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου, όπου κι έζησε μέχρι την ενηλικίωσή της. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.

Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της. Στίχοι της φιλοξενούνται επίσης και σε μουσικά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών.

Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με την πεζογραφία.

Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού περιοδικού «Texnes On Line» (www.texnesonline.gr), στο οποίο αρθρογραφεί και γράφει κριτικές βιβλίων, ενώ παράλληλα διατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο με τίτλο «Λυρίδες» (www.lyrides.blogspot.gr).

Τέλος, είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Συγγραφικό Έργο:

 1. «Μίλα μου γι’ αγάπη», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2015
 2. «Αποχωρισμός», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
 3. «Προσφυγιά», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
 4. «Θάλασσα κι Ουρανός», ποιητική συλλογή και cd με δέκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
 5. «Ο Καιρός», ποιητική συλλογή και cd με πέντε τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
 6. «Έρωτας είναι», ποιητική συλλογή και cd με δώδεκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018
 7. «Ανυπόταχτες σκέψεις, 151 χαϊκού», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2019
 8. «Η αγάπη μπορεί», μυθιστόρημα και cd single, εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2019
 9. «Αύγουστος, ποίηση σε μορφή τάνκα», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2020
 10. «Έλα ξανά», ποιητική συλλογή και cd με δεκατρία τραγούδια, εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2020
 11. «Ροντέλα 4 εποχών», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2021