Συγγραφέας του βιβλίου «Το μυστικό της Μελίνας» – Εκδόσεις «Αρμός»

Η Μελίνα είναι μία σύγχρονη γυναίκα, στην οποία δε χαρίστηκε τίποτε. Κατάφερε να ισορροπήσει και να σταθεί στα πόδια της, τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως δεν είχε ανακαλύψει ποιο είναι το νόημα της ζωής της και πως ενώ έχανε χρόνο ψάχνοντας γύρω της, όλα ήταν μέσα της! Ίσως πολλές αναγνώστριες ταυτιστούν με την ηρωίδα της Αλεξάνδρας Γρηγορίου και, ίσως, εισπράττοντας το μήνυμα της ιστορίας της, δουν τη ζωή τους να καλυτερεύει. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «τίποτα δεν είναι άλυτο όταν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με την εσωτερική του δύναμη, να ξεκινήσει το ταξίδι της εσωτερικότητας, να μάθει τον εαυτό του, τα όρια και τις αντοχές του αλλά και τις ικανότητες και τις δυνατότητές του».

  • Σίγουρα το μυστικό της θα το ανακαλύψουμε στην ανάγνωση. Ποια είναι, όμως, η Μελίνα και τι είναι αυτό που της έδωσε τον ρόλο της πρωταγωνίστριας του βιβλίου σας;
    Η Μελίνα είναι μια σύγχρονη γυναίκα, διαφορετική απ’ ό,τι αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια που συνηθίσαμε να ακούμε είτε για γυναίκες σε προβληματικούς γάμους, που κακοποιούνται, υποφέρουν, υστερούν σε εισοδήματα και γενικώς αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα, είτε ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι και ασχολούνται με νύχια, μαλλιά, ψώνια, καφέδες και μια μέτρια καριέρα σε άλλο αντικείμενο απ’ αυτό που ειδικεύθηκαν.
    Η Μελίνα είναι μια μέση γυναίκα που ξεπέρασε με δουλειά και προσπάθεια τα προβλήματα που της παρουσιάστηκαν στη ζωή της κι όταν “στάθηκε στα πόδια της“ όπως συνηθίζουμε να λέμε, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ανακαλύψει ποιο είναι το νόημα της δικής της ζωής τελικά. Αυτή η ανακάλυψη την κατέστησε πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου αφού αυτή είναι η αιτία για το ξεκίνημα ή τη συνέχιση ίσως, της εσωτερικής αναζήτησης και της αντιμετώπισης θεμάτων που άφηνε στα βάθη της ψυχής της κρυμμένα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής της και να επιτύχει τους στόχους της, όπως μια επιτυχημένη καριέρα.
  • Μια πρώτη σκέψη του αναγνώστη είναι πως η Μελίνα έχει λυμένα πολλά προβλήματα. Δεν είναι η μοναδική χωρισμένη γυναίκα στον κόσμο, έχει μια καλή δουλειά, δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η ζωή της είναι πολύ καλύτερη από τη ζωή πολλών άλλων γυναικών. Ή, μήπως, δεν είναι έτσι;
    Στη Μελίνα δε χαρίστηκε τίποτε! Προσπάθησε, σπούδασε, εργάστηκε, πάλεψε να διατηρήσει τον γάμο της, έστησε την καριέρα της με δουλειά κι όταν χώρισε, αντιμετώπισε ό,τι αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που βγαίνει από μια σοβαρή μακρόχρονη σχέση. Είναι πολλοί οι άνθρωποι γύρω μας που τα καταφέρνουν και στήνουν και μία και δύο και τρεις φορές τη ζωή τους, ίσως ήρθε ο καιρός ν’ ασχοληθούμε και μ’ αυτούς! Είναι δίπλα μας και δεν τραβούν την προσοχή με συνεχή γκρίνια και μιζέρια ούτε ζητούν βοήθεια απ’ το περιβάλλον τους αλλά βάζουν το κεφάλι κάτω και παλεύουν και προσπαθούν και βγαίνουν απ’ τη στενωπό που τους οδηγεί η ζωή και ίσως και οι λανθασμένες επιλογές τους.
    Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν τον θαυμασμό μας και τον έπαινό μας, κυρίως επειδή δεν μας απασχολούν και κοιτούν τη ζωή και τη δουλειά τους.
    Υπάρχουν γυναίκες σε πολύ χειρότερη θέση απ’ τη Μελίνα και γυναίκες σε πολύ καλύτερη θέση απ’ της Μελίνας. Η σύγκριση με κάποιους και η ομαδοποίησή της, είναι κάτι που ούτε η ίδια επιδιώκει αλλά κι εγώ ως δημιουργός αυτής της ιστορίας, δε μπορώ να πω ότι μ’ εκφράζει αφού πιστεύω στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Καθένας μας ζει παρόμοιες καταστάσεις με κάποιους άλλους, ποτέ ακριβώς τις ίδιες, όπως κι η προσωπικότητα καθενός μας είναι μοναδική. Άρα δεν ωφελεί ούτε η ταύτιση ούτε η ομαδοποίηση, πόσο μάλλον η σύγκριση…
  • «… καλείται να ψάξει μέσα της και να διαμορφώσει άποψη για πολλά που μέχρι σήμερα απλώς παρατηρούσε». Δώστε μας μια γεύση από τα «πολλά» και ποιος ή τι προκάλεσε το κάλεσμα.
    Μεγαλώνοντας όλοι μας, είτε ωριμάζουμε είτε όχι – δεν είναι απαραίτητο να ωριμάζει όποιος απλώς μεγαλώνει – ασχολούμαστε με θέματα, γεγονότα, πράγματα που μας περιβάλλουν και ασχέτως συχνότητας ή πρώτης εμφάνισης στη ζωή μας, μια συγκεκριμένη στιγμή μας τραβούν την προσοχή και ξεκινάμε ν’ ασχολούμαστε. Είναι δεκάδες καθημερινά πρόσωπα, γεγονότα, πράγματα, συμπεριφορές, κινήσεις, τόποι, κτίρια… Το ζητούμενο είναι να είμαστε δεκτικοί στα ερεθίσματα και ανοιχτόμυαλοι στο νέο, στο ξαφνικό, ώστε να μετατραπεί σε πρόκληση για να ασχοληθούμε μαζί του, να μάθουμε, να ερευνήσουμε, να μεταβολίσουμε, να εξελιχθούμε, να προσθέσουμε κάτι στον εαυτό μας, από καθετί μπορεί να δώσει το έναυσμα ν’ ασχοληθούμε μαζί του.
  • Ποιες στάσεις περιλαμβάνει το ταξίδι αυτογνωσίας που επιχειρεί η ηρωίδα σας για να τα βρει με τον εαυτό της;
    Το ταξίδι της αυτογνωσίας έχει μόνο έναρξη, ούτε στάσεις, ούτε τέλος! Μπορούμε να το ξεκινήσουμε και για λόγους που εμείς επιθυμούμε ή η ζωή μας επιβάλλει, να το σταματήσουμε, να το “παγώσουμε” για λίγο ίσως. Ευτυχείς εκείνοι που όταν επιστρέψουν στο ταξίδι, μπορούν να το συνεχίζουν και να εξελιχθούν απ’ όσα μαθαίνουν στο δρόμο προς την αυτογνωσία.
    Η Μελίνα τα έχει βρει μια χαρά με τον εαυτό της, δε θα μπορούσε άλλωστε να ξεπεράσει όσα πέρασε και να σταθεί και πάλι στα πόδια της αν δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό και στις δυνάμεις της. Το ταξίδι της συνεχίζεται για να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτό που βαθιά μέσα της γνωρίζει ότι την απασχολεί και μαζεύει δύναμη να το ανασύρει και να το αντιμετωπίσει.
  • Πόσα στοιχεία του χαρακτήρα της Μελίνας θα βρούμε σ’ εσάς και πόσο σας παρέσυρε η εσωτερική της αναζήτηση ώστε να ακολουθήσετε το παράδειγμά της και να ξεκινήσετε το δικό σας ταξίδι αυτογνωσίας;
    Μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί… Είναι αναπόφευκτο για έναν συγγραφέα να μην έχει βιωματικά στοιχεία κάθε έργο του. Η Μελίνα έχει πάρα πολλά απ’ τα στοιχεία του χαρακτήρα μου και η εσωτερική της αναζήτηση περιγράφεται επειδή εγώ έχω ξεκινήσει τη δική μου από πολύ νεαρή ηλικία, λόγω ενός ατυχούς συμβάντος που με “ξύπνησε”.
    Αυτό είναι φυσικά και το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλους τους αναγνώστες του βιβλίου: τίποτα δεν είναι άλυτο όταν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με την εσωτερική του δύναμη, να ξεκινήσει το ταξίδι της εσωτερικότητας, να μάθει τον εαυτό του, τα όρια και τις αντοχές του αλλά και τις ικανότητες και τις δυνατότητές του. Όλα μέσα μας είναι, αρκεί ν’ αποφασίσουμε ν’ ασχοληθούμε, να ψάξουμε, να μάθουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι κυνηγάμε, τι μας ευχαριστεί, τι στοχεύουμε κάθε φορά και πώς μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές ευτυχίας και να φτ΄σουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας όπως τον οραματιζόμασταν.
  • Αν εμείς οι αναγνώστες της «Μελίνας» αποφασίζαμε σήμερα να κάνουμε το ίδιο, από πού θα μας συμβουλεύατε να ξεκινήσουμε;
    Όπως ήδη έχω αναφέρει, πιστεύω στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου! Θεωρώ λοιπόν ότι γενικοί κανόνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νουθεσία, δε μπορούν να ισχύσουν για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως το ταξίδι της αυτογνωσίας. Οι επιλογές μας, τα γεγονότα της ζωής μας, η πορεία μας σε επαγγελματικό, κοινωνικό, οικογενειακό, φιλικό, συναδελφικό επίπεδο, τα ‘πιστεύω’ μας, τα ‘θέλω’ μας, τα ταλέντα μας, οι αδυναμίες μας, όλα αυτά αποτελούν ψηφίδες που διαμορφώνουν το παζλ του χαρακτήρα καθενός. Για να δώσει κάποιος μια τέτοια συμβουλή, θα πρέπει να έχει τη ‘χαρτογράφηση’ της ζωής του ενδιαφερόμενου. Η ομαδοποίηση αδικεί την αξία του ταξιδιού.
  • Ποιος είναι ο τελικός προορισμός ενός τέτοιου ταξιδιού; Είναι μόνο η ηρεμία και η εσωτερική μας ισορροπία το ζητούμενο;
    Όπως προείπα, το ταξίδι της αυτογνωσίας έχει μόνο αρχή. Πιστεύω ότι τελικός προορισμός δεν υπάρχει αφού μέχρι να κλείσει τα μάτια του ο ‘ταξιδιώτης’, το ταξίδι εξελίσσεται. Η ηρεμία και η εσωτερική ισορροπία είναι μόνο κάποια απ’ τα πάρα πολλά οφέλη μιας τέτοιας πορείας. Όσο εμβαθύνουμε, όσο μαθαίνουμε, όσο ερευνούμε, όσο εξελισσόμαστε, τόσο ανακαλύπτουμε πηγές δύναμης και ενέργειας που συνοδεύονται από ευτυχή αποτελέσματα που επιδρούν στην κάθε στιγμή της καθημερινότητας, άρα της ζωής μας. Αυτό που κάποιοι γκουρού μεταφέρουν απ’ τα βάθη των αιώνων αλλά και ο Χριστός δίδαξε, που οδηγεί σε εσωτερική αρμονία και γιατί όχι και στη θέωση, μπορεί να το πετύχει καθένας! Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό, δεν είναι το ίδιο για όλους, δεν έχει πέντε ή δέκα κανόνες ν’ ακολουθήσει κάποιος και σίγουρα δεν επιτυγχάνεται σε ένα ή δυο χρόνια. Αυτοί που το επιλέγουν όμως, είναι δίπλα μας κι εύκολα ξεχωρίζουν αφού φαίνεται σε κάθε τους επιλογή, κίνηση, απόφαση αλλά κυρίως στο πρόσωπό τους και στις αντιδράσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί να θέλουμε, να είμαστε έτοιμοι να τους παρατηρήσουμε.
  • Ανοίγετε με το μυθιστόρημά σας ένα κεφάλαιο που αγγίζει πολλές γυναίκες: Μερική στειρότητα. Πόσο μπορεί να τις κρατήσει πίσω συναισθηματικά μια τέτοια κατάσταση;
    Η τεκνοποίηση, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, είτε το επιλέγουμε είτε όχι, είναι ένας απ’ τους σκοπούς της ύπαρξής μας. Είναι η φύση μας να τεκνοποιούμε, να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Αποτελεί έναν απ’ τους πυλώνες της ύπαρξής μας, στις γυναίκες ίσως περισσότερο αφού κυοφορούν τον νέο άνθρωπο εννέα ολόκληρους μήνες!
    Όταν μια γυναίκα νιώσει μέσα της ότι είναι έτοιμη να γίνει μητέρα, ξεκινά η αλλαγή της θεώρησης όλων στη ζωή της και ολοκληρώνεται με τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Αν υπάρξει κάποιο θέμα, μικρό ή μεγαλύτερο, στη φυσική εξέλιξη της τεκνοποίησης, είναι αναπόφευκτο να επηρεάσει και την πιο δυνατή γυναίκα και συναισθηματικά.
    Μια γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει, αν δεν το καταφέρει αισθάνεται ανολοκλήρωτη. Να σημειώσω ότι ανήκω σε κείνους που πιστεύουν ότι μητέρα είναι εκείνη που μεγαλώνει ένα παιδί κι όχι μόνο εκείνη που γεννά ένα παιδί. Ωστόσο, η ολοκλήρωση μέσα σε μια γυναίκα που έχει νιώσει έτοιμη να γίνει μητέρα, έρχεται τη στιγμή που κρατά το πρώτο της νεογέννητο παιδί στην αγκαλιά της πριν ακόμη στεγνώσει ο ιδρώτας στο μέτωπό της απ’ τη γέννα ή ολοκληρωθεί η ραφή της καισαρικής τομής. Αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη που διαμορφώθηκε από βιώματα και όσα έμαθα και άκουσα και είδα στις δεκαετίες που ευτυχώ να ζω σ’ αυτόν τον πλανήτη.
  • Σίγουρα, εκείνο που κρατά ζεστό το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον είναι η σχέση της Μελίνας με τον Πάρη. Έναν άντρα, όπως είπαμε, νεότερό της. Πού είναι το κακό θα σκεφτούν πολλοί…
    Η ηλικία είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος που απλώς μας ακολουθεί λόγω τού ότι αναγκαστήκαμε οι άνθρωποι για να εναρμονίσουμε τη ζωή μας στον πλανήτη, να ορίσουμε χρόνο. Όποιος βλέπει κάτι ‘κακό’ σε μια τέτοια σχέση, προφανώς δε θ’ αντέξει να τελειώσει το βιβλίο…
    Ο έρωτας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, ούτε ελέγχεται, ούτε προδιαγράφεται, ούτε καν προσδιορίζεται! Η φάση της ζωής που βρίσκεται καθένας είναι σημαντικότερο κριτήριο για την αντοχή μιας σχέσης παρά η διαφορά ηλικίας.
    Στο ‘ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ’ η σχέση της με τον Πάρη, αποτελεί το αίτιο για να τολμήσει ν’ ανοίξει την κρύπτη του μυστικού της.
    Η ανταλλαγή ενέργειας και σοφίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορά ηλικίας που ερωτεύονται και εξελίσσουν σχέση, θεωρώ ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να χτίσουν μια ασπίδα προστασίας που θα καταστήσει και τους δυο άτρωτους στις δυσκολίες που μπορεί να καταβάλλουν δύο συνομήλικους, ειδικά αν είναι αμφότεροι νέοι και άπειροι απ’ την φθοροποιό καθημερινότητα.
  • «Τα λάθη των γονιών της, οι λανθασμένες της επιλογές, η θεώρηση της ζωής…», γράφετε. Ποιο είναι το πιο μεγάλο λάθος των γονιών της, ποια η πιο λάθος επιλογή της και ποια οπτική στη θεώρηση της ζωής της μπέρδεψαν περισσότερο την ηρωίδα σας;
    Η ομορφιά τής ανάγνωσης ενός βιβλίου, είναι η ανακάλυψη τη συγκεκριμένη στιγμή, απ’ τον συγκεκριμένο αναγνώστη, του συγκεκριμένου θέματος που είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον, να μην εμπεριέχει βιωματικά στοιχεία. Κάθε αναγνώστης λοιπόν, μπαίνοντας στη θέση της Μελίνας, θα καταλάβει ποιες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημά σας και θα είναι διαφορετικές για τον καθέναν. Ωστόσο, δυστυχώς, οι γονείς δεν κάνουν μόνο ένα λάθος, όπως καθένας μας δεν κάνει μόνο μια λανθασμένη επιλογή. Άλλωστε ‘λάθη δεν κάνει μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτα’. Η θεώρηση ζωής ευτυχώς, αλλάζει με την ωριμότητα. Αλίμονο αν έμενε η ίδια στα 20, στα 40, στα 60!
  • Πιστεύετε πως η Μελίνα θα βοηθήσει κάποιες αναγνώστριές σας να βρουν την ισορροπία τους και αν, ναι, ποια συμβουλή θα τους έδινε ώστε να πάρουν, σήμερα κιόλας, την απόφαση της εσωτερικής αναζήτησης;
    Εύχομαι, ελπίζω, προσδοκώ και στοχεύω να βοηθήσει η Μελίνα εκείνες τις αναγνώστριες αλλά και τους αναγνώστες, που είναι έτοιμοι να νιώσουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι στην αυτογνωσία, μετά το διάβασμα του βιβλίου!
    Συμβουλή μια και μόνη θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήσιμη για κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, κάθε χρώματος, κάθε θρησκείας….: να μην αποσπόμαστε ψάχνοντας γύρω μας. Όλα είναι μέσα μας!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μελίνα, μια δυναμική και σίγουρη για τον εαυτό της επιτυχημένη οδοντίατρος, προσφάτως χωρισμένη, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Πάρη, έναν κατά πολύ νεότερό της άνδρα. Το μυστικό της μερικής στειρότητας που κουβαλάει διαπιστώνει ότι κατέτρωγε λίγο-λίγο τον γάμο της, και ανακαλύπτει ότι την επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ όσο πίστευε.
Εκτός απ’ τη διαφορετική αντίληψη περί σχέσης που αντιλαμβάνεται ότι έχει με τη γενιά του Πάρη, καλείται να ψάξει μέσα της και να διαμορφώσει άποψη για πολλά, που μέχρι σήμερα απλώς παρατηρούσε.
Το ταξίδι στην αυτογνωσία, ο επαναπροσδιορισμός σε θέματα που είχε αφήσει στην άκρη παρασυρμένη απ’ την καθημερινότητα και ο προσωρινός χωρισμός της με τον νεαρό, που εκείνη προκάλεσε, την οδηγούν σε ένα ξεκαθάρισμα μέσα της. Τα λάθη των γονιών της, οι λανθασμένες της επιλογές, η θεώρηση της ζωής…
Μετά απ’ αυτή την εσωτερική αναζήτηση, θα βρει το κουράγιο να φέρει στο προσκήνιο το μεγάλο της μυστικό, ενώ διαπιστώνει ότι, πίσω απ’ τον έρωτά της για τον Πάρη, κάπου υποβόσκει μια λανθάνουσα αίσθηση μητρότητας που ξυπνάει μέσα της και την φέρνει αντιμέτωπη με ό,τι προσπαθούσε μάταια να αποφύγει μέχρι σήμερα.

Βιογραφικό
Η Αλεξάνδρα Γρηγορίου είναι Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος που έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις της χώρας. Εδώ και 9 χρόνια έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στη λατρεμένη της γενέτειρα. Ως ‘θύμα’ της κρίσης του επαγγέλματός της, αναγκάστηκε να το αφήσει μετά από μια επιτυχημένη πορεία πολλών χρόνων. Βιοπορίζεται τα τελευταία 5 χρόνια απ’ το απαιτητικό επάγγελμα της Συμβούλου Επιχειρήσεων. Το γράψιμο όμως, η έκφραση συναισθημάτων, η κατάθεση σκέψεων, ο συνδυασμός συμπερασμάτων απ’ το διάβασμα αλλά κυρίως η αποτύπωση με τον λατρεμένο της τρόπο έκφρασης όσων ευτύχησε να ζήσει, με εργαλείο την υπέροχη ελληνική γλώσσα, παραμένει ο μεγάλος της έρωτας. Με τον ρόλο της ως μητέρας ενός άνδρα πλέον, 28 χρόνων που ζει και δραστηριοποιείται μακριά της, σε άλλη χώρα, να έχει περάσει σε λιγότερο απαιτητικό επίπεδο, ο ελεύθερος χρόνος που επιτρέπει η εργασία της, αφιερώνεται σχεδόν στο σύνολό του σε γράψιμο, διάβασμα και διά βίου μάθηση με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ είναι η πρώτη της συγγραφική της απόπειρα.