Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Την συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Σοφιάννα Παϊδούση, είχαμε παρουσιάσει όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «Ο ΠΑΡΦΕΣ». Ένα αξιόλογο βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών που γίνονται αντικείμενο εκφοβισμού. Ένα βιβλίο το οποίο δεν αναφέρεται απλώς στο πρόβλημα αλλά στοχεύει στο να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως να καταλάβουν ότι πρέπει να μιλήσουν αν τυχόν και όποτε συμβεί κάτι ανάλογο στη δική τους ζωή ή στη ζωή κάποιου συνομηλίκου τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο, το νέο της έργο με τίτλο «Αμφικαθρέφτης» που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και γιατί όχι και σε ενήλικες, αφού μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις και να αφυπνίσει.
Ένας καθρέφτης με δύο όψεις, μία ρεαλιστική και μία που σε κάνει να βλέπεις ό,τι φαντάζεσαι. Μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες και ένα νεαρό κορίτσι που βιώνει άγχος λόγω της εμφάνισής του. Τι θα συμβεί, όταν αποφασίσει να αγωνιστεί και να αποτινάξει από πάνω του όλα όσα το ενοχλούν, όπως τα περιττά κιλά του; Ανταμείβεται η υπομονή και η πίστη σε έναν στόχο; Τελικά, ήταν μαγικός ο αμφικαθρέφτης που κληρονόμησε το κορίτσι από τη γιαγιά του ή μήπως τελικά η μαγεία κρύβεται μέσα μας και ό,τι αξίζει είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας;
Κεντρική ηρωίδα η έφηβη Διονυσία, ορφανή από μητέρα, η οποία ζει με τον μπαμπά της και τα αδέλφια της. Η Διονυσία ταλαιπωρείται από παραπανίσια κιλά και κατ’ επέκταση νοιώθει άσχημα με την εμφάνιση της, γεγονός που την κάνει να μην χαίρεται τη ζωή της, να μην έχει φίλους. Όταν η γιαγιά Διονυσία πεθαίνει και η διαθήκη της ανοίγεται κάθε παιδί κληρονομεί και κάτι που, όπως θα αποδειχθεί, είναι πολύ σημαντικό. Στην Διονυσία που είχε και το όνομα της, άφησε τον αγαπημένο της καθρέφτη. Έναν μαγικό καθρέφτη με δυο όψεις. Έναν αμφικαθρέφτη!
Τι θα συμβεί όταν η Διονυσία κρατήσει αυτόν τον καθρέφτη; Ποιες αποφάσεις θα πάρει; Θα καταφέρει να κερδίσει τους στόχους της, να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά της και μαζί να κερδίσει την ζωή της ολόκληρη;

Το έργο με αφορμή έναν καθρέφτη δύο όψεων, καταπιάνεται με την παχυσαρκία, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, τη δύναμη της θέλησης και τα κίνητρα που ωθούν στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Και είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά θα διδαχθούν απρόσκοπτα για την αγάπη στον εαυτό μας, την οικογενειακή αλληλοϋποστήριξη, τη σωματική και ψυχική υγεία μας, τη φροντίδα του σώματος μας, την προσήλωση στους στόχους μας, την αυτοπειθαρχία αλλά και το γεγονός πως «Τα αγαθά κόποις κτώνται» .
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο έργο, ένα καλοδουλεμένο κείμενο με άρτια γραφή, πλοκή και ροή, ένα βιβλίο που έχει δημιουργηθεί με πολλή προσοχή και κοσμείται από την ζωηρή και αξιοσημείωτη εικονογράφηση της Νανάς Παπαδοπούλου.
Και αν νομίζετε ότι το βιβλίο τελειώνει εδώ, κάνετε λάθος. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες, η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου και οι διατροφολόγοι Δημήτρης Γρηγοράκης, Παναγιώτα Μίαρη και Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου έρχονται να «μιλήσουν» για συγκεκριμένες σκηνές του έργου. Ακολουθούν εκπαιδευτικά και θεατρικά παιχνίδια από τη νηπιαγωγό Βαρβάρα Πεντζερίδου και τη θεατρολόγο Αθανασία Καλογιάννη, καθώς και το Qr code για το τραγούδι «Κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη», με τη φωνή της Ελένης Δήμου, του Καστοριανού συγκροτήματος «Μειδίαμα» σε στίχους και σύνθεση του μουσικού και τραγουδοποιού Μπάμπη Στεφανίδη.
Ένα βιβλίο που αξίζει κάθε παιδί να διαβάσει για να καταλάβει πως στη ζωή αυτό που αξίζει δεν είναι μόνο η εμφάνιση αλλά η εσωτερική ισορροπία η οποία μπορεί να κατακτηθεί μέσω της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.