Συγγραφέας του βιβλίου Οι ήρωες της διπλανής πόρτας – Εκδόσεις iWrite

Δεκατέσσερις άνθρωποι, που ήρθαν αντιμέτωποι με τον φόβο, κάποιοι με τον θάνατο εξ αιτίας των δύσκολων παιδικών χρόνων, άνθρωποι που έχουν μάθει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ζωής, να εμπνέουν με τις πράξεις τους, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν, να εφαρμόζουν καθημερινά θετικές συνήθειες και να προοδεύουν, παρά τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι Οι ήρωες της διπλανής πόρτας του Βαγγέλη Γερογιάννη. Ζήτησε από τον καθένα ξεχωριστά να μοιραστεί μαζί του -και άρα και μαζί μας- την ιστορία του κι έτσι γεννήθηκαν οι πρωταγωνιστές του. Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «Είμαι σίγουρος πως όλοι οι αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα αναγνωρίσουν πλευρές του εαυτού τους, θέματα που δεν έχουν λύσει και κυρίως θα αντλήσουν έμπνευση για να αλλάξουν ό,τι θέλουν να πετάξουν από τη ζωή τους. Νομίζω πως το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για αλλαγή».

  • Δεκατέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν κάποια στιγμή ένα τηλέφωνο ή ένα μήνυμα στο messenger και χωρίς καν να σας γνωρίζουν – όπως λέτε – σας εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους. Θα μας αποκαλύψετε τι τους είπατε ή τους γράψατε;
    Πολύ απλά τους ζήτησα να μοιραστούν μαζί μου την εμπειρία τους, προκειμένου να αποτελέσουν έμπνευση για όσους διαβάσουν το βιβλίο. Παρότι οι περισσότεροι δεν με γνώριζαν, κανείς δεν αρνήθηκε και με εμπιστεύτηκαν από την αρχή.
  • Πώς καταλήξατε στην επιλογή των συγκεκριμένων;
    Γνώριζα κάποια πρόσωπα στην αρχή και στη συνέχεια μέσα από ιστορίες που αλίευσα κυρίως από το διαδίκτυο.
  • Τι μπορεί να κάνει κάποιον να ανοίξει την καρδιά του, έτσι απλά, σ’ έναν συγγραφέα; Η ανάγκη να βγάλει την ένταση από μέσα του, η ανάγκη για μοίρασμα ή μήπως το πλήρωμα του χρόνου;
    Νομίζω, η ανάγκη να μοιραστεί το βίωμά του και να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω πως μετά από κάθε ιστορία, ακολουθεί η δική μου «πινελιά», σχολιάζοντας, εμβαθύνοντας και σημειώνοντας τα κύρια σημεία.
  • Υπήρξε επαφή με κάποιο πρόσωπο – ίσως τον δέκατο πέμπτο ήρωα της διπλανής πόρτας – που όμως σας αρνήθηκε;
    Όχι, δεν αρνήθηκε κανείς.
  • Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μέσα από τα δικά σας μάτια τους ήρωες της διπλανής πόρτας, θεωρώντας βέβαιο, πως με την ιστορία κάποιου από τους δεκατέσσερις ίσως ταυτιστούμε και εμείς.
    Είμαι σίγουρος πως όλοι οι αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα αναγνωρίσουν πλευρές του εαυτού τους, θέματα που δεν έχουν λύσει και κυρίως θα αντλήσουν έμπνευση για να αλλάξουν ό,τι θέλουν να πετάξουν από τη ζωή τους. Νομίζω πως το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για αλλαγή.
  • Εσείς, ως άνθρωπος αλλά και ως δημοσιογράφος – συγγραφέας αναγνωρίσατε κάποια πτυχή του εαυτού σας σε κάποιον από τους ήρωές σας και την ιστορία που κουβαλάει;
    Εννοείται. Ταυτίστηκα, προβληματίστηκα, αναγνώρισα, αποδέχθηκα. Και για μένα οι ιστορίες ήταν ένα τεράστιο όφελος, κυρίως τη στιγμή που μιλούσα με τους ήρωές μου, όταν μπορούσα να νιώσω το συναίσθημά τους.
  • Διευκρινίζετε πως «Το βιβλίο είναι σκόπιμα μικρό. Θα μπορούσα να βρω πολλούς ακόμα ανθρώπους, όμως ένιωσα ότι δεν χρειάζεται. Μέσα σε 150 σελίδες υπάρχουν τα πάντα».Τι περικλείει η λέξη πάντα;
    Εννοώ ανθρώπους, που έχουν μάθει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ζωής, να εμπνέουν με τις πράξεις τους, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν, να εφαρμόζουν καθημερινά θετικές συνήθειες και να προοδεύουν, παρότι οι περισσότεροι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Καταστάσεις που οδήγησαν σε τεράστιες αλλαγές. Σε κάποιες περιπτώσεις, έφτασαν στον πάτο και μετά βγήκαν ξανά στην επιφάνεια. Κάποιοι ήρθαν αντιμέτωποι με «μικρούς» θανάτους ή με τον πραγματικό θάνατο.
  • Τα ονόματα των ηρώων σας είναι πραγματικά ή πρόκειται για ψευδώνυμα;
    Είναι όλα πραγματικά. Φυσικά, μου έδωσαν την άδεια να τα χρησιμοποιήσω.
  • Θα δεχόσασταν να ανοίξετε την καρδιά σας και να μιλήσετε για κάτι που σας βαραίνει σ’ ένα συγγραφέα που θα επικοινωνούσε κάποιο πρωί μαζί σας;
    Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω. Ανάλογα την προσέγγιση που θα μου γινόταν, το είδος της εμπειρίας και κατά πόσο θα ήμουν έτοιμος να τη μοιραστώ με περισσότερο κόσμο.
  • Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχουν πολλά και σημαντικά κοινωνικά ερωτήματα. Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να έρχεται αντιμέτωπος µε τον θάνατο, να τον κοιτάζει κατάματα και να στέκεται όρθιος μέσα στον φόβο του; Ας γνωρίσουμε τον ήρωα που σας ενέπνευσε αυτό το ερώτημα – διαπίστωση.
    Και οι 14 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τον φόβο, κάποιοι με τον θάνατο εξ αιτίας των δύσκολων παιδικών χρόνων.
  • Πώς μπορούμε να πετύχουμε έναν στόχο, παρότι όλα είναι εναντίον μας; Εδώ, πράγματι χρειαζόμαστε τα φώτα του ήρωά σας, επειδή όλοι μας κάποτε βρεθήκαμε σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση.
    Ένας στόχος μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί και όχι. Ή μπορεί να πετύχουμε κάποιον παραπλήσιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην τα παρατάμε, να μην μας επηρεάζουν οι εξωτερικές συνθήκες, να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας, να σταματήσουμε να παίζουμε τον ρόλο του θύματος και να κατηγορούμε τους άλλους για τις δικές μας ελλείψεις.
  • Ποιο είναι το πρώτο βήμα ώστε να πιαστούμε από κάπου για να χτίσουμε την νέα μας πραγματικότητα και άραγε αυτό το «κάπου» βρίσκεται μακριά μας ή απλά δεν το βλέπουμε; Έχει σημασία να μας το εξηγήσει εκείνος ο ήρωας που το βίωσε.
    Το πρώτο βήμα είναι απλώς μία διαφορετική σκέψη. Μια σκέψη και σου αλλάζει τη ζωή. Μια σκέψη και σου αλλάζει ολόκληρη την ημέρα. Επίσης, μια σκέψη σε μπλοκάρει όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Να κάνουμε σκέψεις που μας ενθαρρύνουν, που μας ενδυναμώνουν, που είναι αισιόδοξες, που μας οδηγούν στον ανώτερο και πιο υψηλό εαυτό μας.
  • Έχετε πει πως οι ήρωές σας «κατανόησαν μέσα από μια δύσκολη διαδικασία ότι ο πόνος είναι θέμα φροντίδας, όχι διαχείρισης». Θέλετε να μας αναλύσετε τη συγκεκριμένη πρόταση;
    Διαχειριζόμαστε τα αντικείμενα, αλλά όταν κλαίει το παιδί μας, δεν το διαχειριζόμαστε. Το παίρνουμε αγκαλιά. Απορροφούμε το συναίσθημά του, το φροντίζουμε, το κάνουμε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τον εαυτό μας. Φροντίδα θέλει. Και αυτό το αντιλαμβανόμαστε συνήθως με τον δύσκολο τρόπο.
  • «Οι ήρωες της διπλανής πόρτας δείχνουν τον δρόμο σε όλους µας, όχι µε γρήγορες συνταγές επιτυχίας, αλλά µε συνταγές που περιέχουν πόνο και κόπο». Θέλετε να μας συνταγογραφήσετε δυο τρεις;
    Κάθε αλλαγή περιλαμβάνει πόνο και κόπο. Βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας – ακόμα κι όταν έχουμε συνηθίσει μια αρνητική κατάσταση – και πλέουμε προς άγνωστα πελάγη. Εκεί δεν υπάρχει συνταγή. Εκεί υπάρχει το “σκάσε και κολύμπα”. Είναι μια διαδικασία και ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει για τον καθένα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πώς μπορεί κάποιος να έρχεται αντιμέτωπος µε τον θάνατο, να τον κοιτάζει κατάματα και να στέκεται όρθιος μέσα στον φόβο του; Πώς μετατρέπει την κόλαση της ζωής του σε παράδεισο για τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του; Πώς βρίσκει σε κάθε επίπεδο από κάπου να πιαστεί και να χτίσει τη νέα του πραγματικότητα; Πώς πετυχαίνει έναν στόχο, παρότι όλα είναι εναντίον του;
Οι απαντήσεις κρύβονται στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Οι ήρωες της διπλανής πόρτας δείχνουν τον δρόμο σε όλους µας, όχι µε γρήγορες συνταγές επιτυχίας, αλλά µε συνταγές που περιέχουν πόνο και κόπο.
Μια ελπίδα, µια σκέψη, ένα θετικό σημάδι, µια συζήτηση µε κάποιον, ένα μοίρασμα, µία σύνδεση, γινόταν κομμάτι – κομμάτι η γέφυρα που ένωνε τον παλιό µε τον νέο τους κόσμο. Κατανόησαν μέσα από µια δύσκολη διαδικασία ότι ο πόνος είναι θέμα φροντίδας, όχι διαχείρισης. Ναι, διαλύεσαι και ξαναγεννιέσαι. Όμως αυτή είναι η ομορφιά, αυτή είναι η ζωή, αυτός είναι ο (υπέρ) άνθρωπος, που όλοι είμαστε, αλλά μερικές φορές χρειάζεται ο σκληρός τρόπος για να το συνειδητοποιήσουμε και να το βάλουμε σε λειτουργία.
Μέσα από τις ιστορίες, ο καθένας θα αναγνωρίσει πτυχές του εαυτού του. Φόβους που δεν έχει ξεπεράσει, πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες, εμπειρίες που τον έχουν πληγώσει, αλλά και την ελπίδα ότι πάντα υπάρχει έστω και µια κουκκίδα φως στο σκοτάδι και τρόποι µε τους οποίους η κουκίδα μεγαλώνει και γίνεται ήλιος.

Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Γερογιάννης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1978. Από το 2000 μέχρι σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και τα τελευταία χρόνια ασχολείται µε το κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης μέσα από μελέτη, σεμινάρια και μαθήματα Life Coaching. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, της Ειρήλιας και του Γιώργου. Το όνειρό του είναι να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να ζήσουν τη ζωή που θέλουν, απελευθερωμένοι από τα δεσμά των περιοριστικών πεποιθήσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής τους. Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο «Αξίζεις», το οποίο έχει βάση κυρίως καθημερινές εμπειρίες που όλοι βιώνουμε, δίνοντας όμως διαφορετική ερμηνεία ο καθένας από εμάς. Στο εβδομαδιαίο newsletter του, στο οποίο μπορείτε να κάνετε εγγραφή εντελώς δωρεάν (https://vagelis.substack.com), μοιράζεται θέματα που σχετίζονται µε έμπνευση, δημιουργικότητα, υιοθέτηση καλών συνηθειών, αυτοβελτίωση και µε όλα όσα του κάνουν εντύπωση στην καθημερινότητά του.
Facebook: www.facebook.com/vagelis1978
Instagram: www.instagram.com/vaggelis.gerogiannis