Συγγραφέας του βιβλίου «Δύο κόσμοι» – Εκδόσεις Αυγέρη

Η Ηώ Αυγέρη είναι από εκείνους τους συγγραφείς που ξεχωρίζει, επειδή έχει την τύχη να είναι συγχρόνως και εκδότρια του μυθιστορήματός της. Η δημιουργία του εκδοτικού της οίκου ήταν απόλυτα συνειδητή και είμαι σίγουρη πως πολλοί θα χειροκροτήσουν την απόφασή της, που, ποιος ξέρει, ίσως βρει και μιμητές! Όπως λέει στο Vivlio-life «αδυνατώ να περιοριστώ από κανόνες και δεν μπαίνω σε καλούπια. Περπάτησα το μονοπάτι του χώρου, απόλαυσα τη θέα του και συνάντησα αξιόλογους ανθρώπους αλλά δυσκολεύτηκα να ακολουθήσω έναν δρόμο που είχε πολλά αδιέξοδα, διόδια και σίγουρα δεν ήταν στρωμένος για εμένα». Πρώτο βιβλίο αυτής της προσπάθειας οι «Δυο κόσμοι». Ήρωές της ο Μιχαήλ και η Αλίκη που θα τους γνωρίσουμε όταν επιβιβαστούμε σ’ ένα πολυτελές σκάφος για να αρμενίσουμε μαζί τους στην καταγάλανη θάλασσα. Εκείνος ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρίας εκείνη υπάλληλος. Και κάπως έτσι οι δυο διαφορετικοί κόσμοι θα συγκρουστούν…

  • Πριν μιλήσουμε για τους διαφορετικούς κόσμους του Μιχαήλ και της Αλίκης, των ηρώων σας δηλαδή, ας μπούμε στον δικό σας κόσμο, που δείχνει να έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς καταφέρατε να είστε συγγραφέας και συγχρόνως εκδότρια του βιβλίου σας.
    Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά δεν προσπάθησα. Απλώς έπραξα όπως αισθανόμουν. Σκέφτηκα, αποφάσισα και έδρασα. Άλλωστε πιστεύω πως για αυτά που ο άνθρωπος επιθυμεί πάντοτε θα βρίσκει χρόνο, τρόπο και λόγο για να τα κάνει. Έτσι και εγώ.
  • Ποια ανάγκη σας ώθησε να δημιουργήσετε τον δικό σας εκδοτικό οίκο στο τέταρτο κατά σειρά μυθιστόρημά σας;
    Η συγγραφή ως γνωστόν είναι ένας δρόμος μοναχικός και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά ιδιαίτερα τη μοναχικότητα που εξυπηρετεί την πνευματική μου ανάταση και την ψυχική μου ισορροπία. Κατά συνέπεια, αδυνατώ να περιοριστώ από κανόνες και δεν μπαίνω σε καλούπια. Περπάτησα το μονοπάτι του χώρου, απόλαυσα τη θέα του και συνάντησα αξιόλογους ανθρώπους αλλά δυσκολεύτηκα να ακολουθήσω έναν δρόμο που είχε πολλά αδιέξοδα, διόδια και σίγουρα δεν ήταν στρωμένος για εμένα. Στην ηλικία που βρίσκομαι έχω αποφασίσει πως ό,τι δεν με κάνει χαρούμενη θα το αποφεύγω. Ήθελα λοιπόν να είμαι ελεύθερη, παρέα με τα λάθη και τα σωστά μου. Ήθελα να έχω εγώ όλη την ευθύνη. Ήθελα να είναι δική μου η αποτυχία, δική μου και η επιτυχία. Ήθελα τον δικό μου δρόμο αλήθειας χωρίς να χρειαστεί να συμβιβαστώ.
  • Οι εκδόσεις Αυγέρη δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τα δικά σας βιβλία ή μήπως οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να απευθύνονται σ’ εσάς για την έκδοση του έργου τους;
    Οι εκδόσεις Αυγέρη αρχικά δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν το δικό μου όνειρο, τη δική μου αγάπη. Είναι η φωνή μου. Είναι το μυαλό μου. Είναι η ψυχή και η καρδιά μου. Είναι ο κόσμος μου.
    Από τη μικρή μου αλλά υπολογίσιμη εμπειρία μια εκδοτική στέγη οφείλει να είναι πρώτιστα υπεύθυνη και να σέβεται τα έργα των ανθρώπων όπως και τους ίδιους. Τα βιβλία δεν είναι ένα προϊόν που θα παραχθεί, θα βγει στην αγορά και θα γεμίσει τσέπες αφημένο στη μοίρα του. Δεν έχει ημερομηνία λήξης για να δοθεί για ανακύκλωση ή να ξεχαστεί. Για αυτούς τους λόγους και μερικούς ακόμα λοιπόν, με απόλυτη ειλικρίνεια και τιμιότητα αλλά και αγάπη για τα βιβλία, ομολογώ πως στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια δεν υπάρχουν βλέψεις για την ένταξη άλλων ομότεχνων. Προτιμώ να χτίσω τις βάσεις του οίκου μόνη μου, να σκοντάψω, να κάνω λάθη, να κάνω τα σωστά, να εξελιχθώ και έπειτα, όταν θα είμαι έτοιμη, να ανοίξω τις πόρτες μου διάπλατα και υπεύθυνα στα όνειρα των άλλων. Έτσι κι αλλιώς στο συρτάρι μου περιμένουν πολλές ιστορίες που αναμένουν τη σειρά τους για να εκδοθούν.
  • Πάμε τώρα να επιβιβαστούμε στο σκάφος που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία του Μιχαήλ με μηχανολόγο μηχανικό την Αλίκη. Σε ποιες θάλασσες αρμενίζει, πού κατευθύνεται και πώς μπερδέψατε τους δυο κόσμους των ηρώων σας μέσα σ’ αυτό;
    Το σκάφος του Μιχαήλ αρμενίζει στις θάλασσες ενός κόσμου κάθε άλλο παρά ιδανικού. Στους βυθούς δεν υπάρχουν θησαυροί και μέχρι ένα σημείο το πηδάλιο κρατάει άλλος. Όλο το σκαρί είναι χρυσό και ικανό να πλέει στις φουρτούνες της εξουσίας μα εύκολα ναυαγεί στη νηνεμία των αξιών. Στον κόσμο του Μιχαήλ δεν έχουν πρόσβαση πολλοί παρόλο που καμιά φορά αυτός ανοίγει την πόρτα και φεύγει. Ο ίδιος στους χάρτες του από παιδί είχε σημειωμένο τον προορισμό του αλλά δεν είχε καταφέρει να βρει εκείνον τον συνταξιδιώτη που θα στεκόταν δίπλα του και θα του έδειχνε με το δάχτυλο συχνά το σωστό σημείο του ορίζοντα. Γι’ αυτό λοιπόν και εγώ επιβίβασα στον -χρυσό πρίγκιπα- την Αλίκη. Αντάμωσα στο σκάφος δύο κόσμους διαφορετικούς, διαφορετικούς με -γυμνό μάτι- γιατί ο πυρήνας τους είναι κοινός και βρίσκεται στην καρδιά. Και εκεί έρχεται η αγάπη να τους μπερδέψει μεταξύ τους, να τους δυναμώσει, να τους εξελίξει και να αναγεννήσει από τις στάχτες έναν τρίτο κόσμο. Τον κόσμο που για εμένα θα έπρεπε όλοι να αναζητάμε.
  • «Μαύρο πρόβατο της οικογένειας» χαρακτηρίζετε τον ήρωά σας και θα θέλαμε να μας δώσετε δυο λόγους για να αιτιολογήσετε τις λέξεις στα εισαγωγικά.
    Ο πρώτος λόγος, που τούτος ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα στον Μιχαήλ είναι γιατί οδεύοντας στα μύχια της ψυχής του αντιλαμβανόμαστε ότι στην πραγματικότητα λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος. Εκ πρώτης όψεως πραγματικός γόνος πλούσιας οικογένειας. Ταιριαστός στον κόσμο του πατέρα του, αλλά… είναι τελικά; Και ο δεύτερος είναι οι επιλογές και οι πράξεις του που ξεδιπλώνονται μία προς μία. Η αποκάλυψη του σκοπού της ζωής του. Η υλοποίηση των σχεδίων του. Μαύρο πρόβατο σε έναν κόσμο που βάφει λευκή τη δική του μαυρίλα.
  • «Τα μονοπάτια της δικής της ζωής δύσβατα», γράφετε για την Αλίκη. Πείτε μας δυο λόγια για το κορίτσι που μας κλέβει την καρδιά με τη συμπεριφορά της από τις πρώτες σελίδες.
    Η Αλίκη είναι η προσωποποίηση του σθένους και όχι μόνο. Είναι το πλάσμα που μπορεί κανείς να πει πως όταν γεννήθηκε πράγματι ο Θεός έσκυψε και φίλησε την καρδιά της. Η ζωή τη δοκίμασε από νωρίς κλέβοντας την αθώα, ξέγνοιαστη και τρυφερή της ηλικία. Την ωρίμασε και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν την λυπήθηκε θα έλεγα. Είναι η γυναίκα που μονομάχησε με τη μοίρα. Εκείνο το «Μπορώ» που συχνά έλεγε ήταν η δύναμή της και εγώ το επέλεξα γιατί οι αναγνώστες μου ήθελα να το διαβάσουν, να το δουν γραμμένο και να το πουν στον εαυτό τους. Γιατί είμαστε όλοι μια -Αλίκη- σε πολλές στιγμές της ζωής μας και -Μπορούμε- ακόμα και σε εκείνες που νιώθουμε να λυγίζουμε.
  • Σ’ αυτήν την κοινωνία που έχει δυο όψεις και το μυθιστόρημά σας μας το υπενθυμίζει συνεχώς, θα δούμε τους ήρωές σας να προσπαθούν να την αλλάξουν. Το αν θα το καταφέρουν θα το διαπιστώσουμε, φυσικά, στην ανάγνωση. Εκείνο που θέλουμε να μας πείτε είναι αν στη δική σας ιστορία οι δυο κόσμοι τέμνονται, έστω, κάπου.
    Δυστυχώς αυτοί οι δύο κόσμοι δεν τέμνονται πουθενά στην πραγματική ζωή, παρά μόνο μπροστά στην απώλεια. Τότε οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε βασιλιάδες και πληβείους. Η δυστυχία και ο πόνος δεν κάνουν διακρίσεις και δεν εξαγοράζονται, όποιον θώκο και να κατέχει κανείς. Ίσοι όλοι μας. Νομίζω πως κάτι τέτοιο το βλέπουμε στην ιστορία μου. Όμως σε ένα σημείο που αδιαμφισβήτητα τέμνονται είναι η ανάγκη να αγαπηθούν και να αγαπήσουν. Όπως συχνά λέω, η αγάπη όχι μόνο δεν είναι ρατσίστρια, αλλά είναι ίδια σε όλους τους κόσμους! Σημείο αναφοράς και συνάντησης. Εκεί είναι το ραντεβού μας και δεν πρέπει να το ακυρώνουμε.
  • Οι αναγνώστες σίγουρα επιθυμούν να δουν την Αλίκη σας στη χώρα των… θαυμάτων και πολύ θα ήθελαν να υπάρξει happy end στην ιστορία σας. Ως αναγνώστρια, όμως, θέλετε να έχουν πάντα αισιόδοξη κατάληξη τα βιβλία που διαβάζετε;
    Ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξη και στην καθημερινότητά μου φροντίζω να βλέπω το ποτήρι πάντοτε μισογεμάτο. Πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιον λόγο μα παρά την αισιοδοξία μου δεν εθελοτυφλώ. Είμαι και ρεαλίστρια. Άνθρωπος που αποδέχεται τις εξελίξεις ως μια φυσική ροή της ζωής αλλά και των προσωπικών επιλογών του. Μαθαίνω από τα θετικά και τα αρνητικά. Έτσι ακριβώς είμαι και ως αναγνώστρια. Δεν επιθυμώ τα παραμύθια. Τις ιστορίες δηλαδή που ως εκ θαύματος στο τέλος όλα διορθώνονται κι ας ήταν δύο γραμμές πιο πάνω αδύνατον να συμβεί. Υπάρχουν ιστορίες που δεν τους πρέπει το happy end αλλά το the end, γιατί αυτό έχει να μας διδάξει πολλά περισσότερα. Για εμένα κάθε απόφαση, επιλογή και πράξη έχει συνέπειες καλές ή κακές και για αυτές θέλω να διαβάζω αλλιώς το νιώθω άδικο. Άλλωστε τα βιβλία γράφονται από ανθρώπους που σίγουρα δεν έχουν όλες οι καταστάσεις της ζωής τους happy end και ως αναγνώστρια δεν μπορώ να ταυτιστώ πάντοτε με ένα τέτοιο. Έτσι δεν έχω ανάγκη να διαβάζω ένα καλό τέλος, αλλά μια αλήθεια για να μη νιώθω μόνη στα προβλήματα της πραγματικότητάς μου.
  • Σκαλίζοντας κανείς την προσωπική σας σελίδα στο διαδίκτυο, βρίσκει την πληροφορία πως οι «Δυο κόσμοι» γράφτηκαν πριν αρκετά χρόνια και τότε είχατε ανεβάσει το κείμενό σας σε εφαρμογή. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ωστόσο, είναι αρκετά αλλαγμένο. Τι προσθέσατε ή τι αφαιρέσατε από τους χαρακτήρες των δυο κεντρικών ηρώων σας;
    Η αλήθεια είναι πως από την αρχική ιστορία κράτησα ελάχιστα πράγματα. Την κεντρική ιδέα και κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ηρώων μου. Από εκεί και πέρα κατέθεσα τη θέση μου στα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας. Πιστεύω πως οι πρωταγωνιστές μου είναι πιο ώριμοι και πιο δυναμικοί σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τη σημαντική προσθήκη των δευτεραγωνιστών που για εμένα παίζουν σπουδαίο ρόλο ακόμα και από τα παρασκήνια.
  • Και τώρα που το πρώτο βιβλίο που φέρει την υπογραφή σας και στη θέση της συγγραφέα και σ’ εκείνη του εκδότη, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, πώς αισθάνεστε; Άξιζε τον κόπο η προσπάθεια;
    Χαμογέλασα πλατιά σε τούτη την ερώτηση. Ακόμα και μόνο στα δικά μου χέρια να βρισκόταν την ίδια απάντηση θα έδινα. Χίλιες φορές θα το ξαναέκανα. Όχι μόνο άξιζε τον κόπο αλλά είναι πολύ σπουδαίο να τα καταφέρνεις μόνος όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Όταν ξέρεις τι θες και πώς το θες, μετά την υλοποίησή του δεν μπορείς παρά να νιώσεις ικανοποίηση και περηφάνια. Χαρακτηριστικά, ένας δικός μου άνθρωπος μου είπε: «Θα πετύχεις, μόνο και μόνο, γιατί κάνεις αυτό που αγαπάς».
    Θέλω όμως να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τους αναγνώστες μου για τη μεγάλη αγκαλιά τους. Το νοιάξιμο και τη στήριξη. Εξαιτίας τους γνωρίζω πως εκεί έξω στον κόσμο υπάρχουν πολλοί που το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή μας ταιριάζουν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μιχαήλ Θεοδωρόπουλος.
Πρωτότοκος γιος του Αλέξανδρου Θεοδωρόπουλου, ετών τριάντα.
Κατέχει μια θέση στη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα του αλλά παραμένει το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Η ζωή του χτισμένη στα πλούτη και την πολυτέλεια.
Ότι λάμπει όμως… είναι χρυσός;
Αλίκη Δημοπούλου.
Μοναχοκόρη και μοναχοπαίδι ετών είκοσι οχτώ. Απόφοιτη σχολής εμποροπλοιάρχων με ειδικότητα μηχανολόγος μηχανικός. Τα μονοπάτια της δικής της ζωής δύσβατα.
Οι δυσκολίες όμως… είναι καθοριστικές για το μέλλον;
Ένα βράδυ ήταν αρκετό για να συγκρουστούν οι κόσμοι τους.
Σε μια κοινωνία που επιβραβεύει τον πλούτο αδιαφορώντας για όσα αξίζουν.
Σε μια κοινωνία που έχει δύο όψεις.
Θα μπορέσει η αγάπη να χωρέσει;
Θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να γίνουν μία;
Θα μπορέσουν μαζί να φτιάξουν τον κόσμο με τα θαύματα;

Βιογραφικό

Η Ηώ Αυγέρη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Έχει σπουδάσει Υπεύθυνος Εμπορίας Διαφήμισης και Προώθησης προϊόντων ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τη συγγραφή. Έχει ευαισθησία με τους ανθρώπους και αδυναμία στα ζώα για αυτό θεωρεί την προσφορά καθήκον. Εκτός από το αντικείμενο της ειδικότητάς της έχει ασχοληθεί με το εμπόριο, τις γραφικές τέχνες, την επεξεργασία εικόνας, τη ζωγραφική αλλά και την κατασκευή κοσμημάτων. Ένα δείγμα της δουλειάς της μπορεί κανείς να βρει στην προσωπική της σελίδα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφική επιμέλεια έχοντας συνεργασία με ομότεχνους και το 2023 αποφάσισε να χαράξει τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο ιδρύοντας τις εκδόσεις Αυγέρη.
Το έργο ΚΙ ΟΜΩΣ είναι η πρώτη της δουλειά σε έντυπη μορφή, ενώ τα βιβλία της με τίτλο ΑΤΙΘΑΣΗ και ΔΑΙΜΟΝΑΣ κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2021 και το 2022 αντιστοίχως. Το 2023 το έργο ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ άνοιξε την αυλαία του εκδοτικού της.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα
https://www.facebook.com/io.avgeri.official.page
https://www.facebook.com/io.avgeri/
https://www.instagram.com/ioavgeri_writer/
https://ioavgeri.blogspot.gr/

Επικοινωνία με τον εκδοτικό
[email protected]
[email protected]
www.ekdoseisavgeri.gr
https://www.instagram.com/ekdoseisavgeri/
https://www.facebook.com/ekdoseisavgeri