Ο Γιώργης είναι παντρεμένος με τη Ζωή και διαθέτουν στην Κομοτηνή ένα καφενείο. Έχουν έναν γιο τον Μάρκο, ελεύθερο πνεύμα και παιδί που θέλει να μάθει να κατακτήσει τον κόσμο. Αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας η γιαγιά, μια γιαγιά που είναι καταφύγιο για τον Μάρκο και ο μόνος άνθρωπος που του έδωσε αγάπη, μια γιαγιά συγκάτοικος στο κρεβάτι του, μια γιαγιά που για τον ήρωα της ιστορίας μας θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής του ηλικίας.
Η ιστορία του Μάρκου θα ξεδιπλωθεί στις σελίδες του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ και μαζί θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θα γνωρίσουμε ανθρώπους που τον πλαισίωσαν κατά καιρούς, θα διαβάσουμε για τις περιπέτειες της ζωής του αλλά και για τις γυναίκες που τον σημάδεψαν και τον γαλουχήσαν, δημιουργώντας με τα χρόνια, ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα.

η ζωή δεν τραβά ποτέ μπροστά όταν έχεις τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν…

Το πρώτο τζουκ μποξ της γειτονιάς, η εγγόνα της Κοντολένιας, Μαρίνα που θέλει να γίνει συγγραφέας, ο φίλος κυρ – Αντώνης που θα μείνει πιστός μέχρι το τέλος, η νέα σκερτσόζα γειτόνισσα Ματίνα που ξέρει να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής και ένα δώρο τυλιγμένο σε χαρτί με κόκκινη κορδέλα, είναι οι πρώτες δυνατές στιγμές που έμειναν στη μνήμη μου, αδημονώντας να εμπλουτιστούν με περισσότερες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Ο Μάρκος δεν θέλει να συνεχίσει το σχολείο. Θέλει να βγει εκεί έξω και να ξεδιψάσει το μυαλό του, μη γνωρίζοντας όμως τον τρόπο. Θέλει να μισήσει τον πατέρα του, θέλει το χάδι της μητέρας που ταλαιπωρείται μονάχη της ανάμεσα σε τηγάνια και ποτήρια με κρασί, θέλει να γεύεται για πάντα την αγκαλιά της γιαγιάς του.


Τα 22 μεταλλικά αυτοκινητάκια και η πρώτη του δουλειά, η Καίτη με τη βέρα στον παράμεσο σαν θηλιά που σφίγγει, η επιστροφή μιας φυγής που μένει μετέωρη λόγω μιας ακόμη φυγής χωρίς επιστροφή, ο Λάμπης που φορά ράσα για να κρύψει τα ανομολόγητα όνειρά του, ο δράκος της Κομοτηνής που χτυπά ξανά και ξανά, σπέρνει φόβο και σκορπά θυμό για τις αποτρόπαιες πράξεις του και ένας φίλος που θέλει να συνουσιαστεί με γυναίκα, φορτίζουν συναισθηματικά τον Μάρκο αλλά και τον αναγνώστη που ήδη έχει αποφασίσει να γίνει συνοδοιπόρος του στο ταξίδι της ζωής του.
Θα διαβάσουμε για ένα φιλί σε νεκρά χείλη, για το ψυχικό που θα καλεστεί να φέρει εις πέρας η Νατάσα αλλά και για την πυξίδα της Χαράς που στο μέλλον θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον Μάρκο και κάπου εδώ το σκηνικό θα αλλάξει και θα μεταφερθούμε με τις αποσκευές του πρωταγωνιστή της ιστορίας, σε μέρη μακρινά.

ο κόσμος είναι κεντημένος από βελονιές πίκρας και στα κενά τους βρίσκεται η χαρά μας…

Η Γκάνα που φέρει τη γοητεία της Αφρικής, ένας ακόμη σταθμός το Καμερούν, ο Χασάν που μιλάει Τούρκικα, η συναναστροφή με τους αυτόχθονες, η ζωή πλάι στη Ζορζέτ μακριά από την Καίτη, το παρατσούκλι Μαύρος Λευκός, η μπίζνα με τις μάσκες, ένας χορός στα βάθη της μαύρης ηπείρου, ο Τζον και το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ματίλντε που θα χρωματίσει λίγες από τις ημέρες του Μάρκου, μας οδηγούν στην τελευταία πράξη του βιβλίου που πιστέψτε με, δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Φωτεινής Ναούμ, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
ξέρω πως θα χάσω τον πόλεμο, αλλά για τις μικρές μάχες που θα κερδίσω, αξίζει να αγωνιστώ…

Ο κύκλος του Μάρκου κλείνει όταν όλα μεστώνουν μέσα του και αβίαστα παίρνει την απόφαση της επιστροφής. Ένας άλλος κύκλος είναι έτοιμος να ανοίξει ο οποίος περιλαμβάνει ένα ραβασάκι που θα φτάσει στα χέρια του 20 και χρόνια μετά, αλήθειες που τον περιμένουν έτοιμες να τον γονατίσουν, ένα πακέτο με γράμματα και κάρτες που ποτέ δεν ταχυδρομήθηκαν και μια νέα εξέλιξη στη ζωή του, θα κάνει δειλά την εμφάνισή της.
Ο Μάρκος έχει αλλάξει, έχει γίνει σοφότερος και κοσμογυρισμένος, μα πάνω από όλα έχει κυνηγήσει το πολυπόθητο όνειρό του και έχει βρει τη νηνεμία με το μικρόβιο του εσωτερικού του κόσμου. Τώρα έχει φτάσει η ώρα να βρει το λιμάνι του και να συνεχίσει βάζοντας νέου ελπιδοφόρους στόχους, αλλιώτικους από τους προηγούμενους.

Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι βιβλία της.
Συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής και είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε εκπομπή με θέμα το βιβλίο. Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η απόδραση από τον ίδιο τον εαυτό σου, το ακατανίκητο αίσθημα της φυγής.
Ο Μάρκος ζει σ’ έναν τόπο πλημμυρισμένο από μουσικές και ιστορίες. Σε μια γειτονιά ζωντανή, γεμάτη από τα βάσανα, τις χαρές, τις ματαιώσεις των ανθρώπων. Μεγαλώνει ανέμελα, πλημμυρισμένος από τη φροντίδα της γιαγιάς. Μέχρι που μια μέρα, γνωρίζει τη Μαρίνα.
Τίποτα δε θα είναι το ίδιο πια.
Ορμώμενος από λαχτάρα για ζωή, θλίψη ή τυχοδιωκτισμό, θα φτάσει μέχρι την Αφρική και θα στήσει μια νέα ζωή εκεί. Η καρδιά του, όμως, λαχταράει κρυφά την επιστροφή. Εκεί που οι πληγές του παρελθόντος θα προσπαθήσουν να επουλωθούν και οι απαντήσεις σε όσα τον βαραίνουν να δοθούν.
Το Ιερό Φιλί είναι μια ατμοσφαιρική, νοσταλγική ιστορία για το πώς γαλουχείται ο άνθρωπος. Πώς τον διαμορφώνουν ο έρωτας, η αγάπη, ο πόνος, η φιλία. Ένα μυθιστόρημα για το έλλειμμα, την απουσία και την προσμονή. Για το κενό που φωλιάζει μέσα σου και την απόδραση από μια ζωή που δε σου αρκεί…
Ο Μάρκος έκανε ό,τι μπορούσε.
Εσύ, μέχρι πού θα έφτανες για να βρεις τον εαυτό σου;