Α’ έκδοση: 2005

Το παγκόσμιο best seller της αμερικανίδας συγγραφέως που πρωτοεκδόθηκε το 1988, μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη μόλις το 2005.

Πρόκειται για ένα κλασσικό πλέον μυθιστόρημα καταιγιστικής περιπέτειας, μυστηρίου και αρχαίου γρίφου που διαδραματίζεται σε δύο αιώνες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.
Η συγγραφέας προσεγγίζει διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες και επιστρατεύει μυστικιστικές δοξασίες, μαγεία, γνώσεις χημείας και μαθηματικών καθώς και τεχνικές του σκακιού. Το αποτέλεσμα όλων είναι ότι μας παραδίδει ένα συναρπαστικό έργο, δύσκολο να ενταχθεί σε μία από τις γνωστές κατηγορίες βιβλίου , ιστορικού, κοινωνικού, αστυνομικού, μυστηρίου, μιας και διαθέτει απ’ όλα.

Η ιστορία εξελίσσεται με παράλληλη αφήγηση σε δύο χωροχρονικούς άξονες, στο 1790 στη Γαλλία και στο 1972 στην Αμερική, συνδέοντάς τους έξυπνα με την αναζήτηση ενός κρυμμένου μαγικού σκακιού. Έξυπνος φαντάζει και ο αναριθμητισμός στις επιλεγμένες χρονολογίες. (1790-1972)

Τέλος του 18ου αιώνα και στο αββαείο του Μονγκλάν στη Γαλλία οι μοναχές μαθαίνουν ότι υπάρχει στη μονή ένα πολύ καλά θαμένο μυστικό για πάνω από χίλια χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύτιμο σκάκι από ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους, φιλοτεχνημένο από Μαυριτανούς και το οποίο χαρίζει πανίσχυρη δύναμη σε όποιον το αποκτά.
Το σκάκι δώρισαν οι Μαυριτανοί στον Καρλομάγνο που όμως του έφερε κακοτυχία. Για κάποιους λόγους – που αποκαλύπτονται διαβάζοντας το βιβλίο – καταλήγει θαμμένο στο αββαείο του Μονγκλάν μέχρις ότου οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και η Γαλλική επανάσταση – που διαμορφώνουν ένα κλίμα επισφαλές για τις περιουσίες των μοναστηριών – εξομαλυνθούν. Τότε αναλαμβάνουν οι μοναχές να κρύψουν τα κομμάτια του σε διάφορα σημεία του κόσμου, ούτως ώστε να μην περιέλθει στο σύνολό του σε λάθος χέρια και δώσει δύναμη σε λάθος άνθρωπο. Κάποια κομμάτια καταλήγουν στο Παρίσι και στα περίχωρα, άλλα στη Ρωσία και κάποια άλλα στην Αφρική, στην έρημο Σαχάρα. Το μυστικό όμως διαρρέει, οι διεκδικητές των πιονιών πολλοί, κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι πολύ γνωστά ονόματα της παγκόσμιας ιστορίας.

Διακόσια χρόνια μετά, μία αμερικανίδα έμπειρη αναλύτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών μετατίθεται από την εργασία της στο Αλγέρι. Εκεί αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Αλγερινής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ. Πριν εγκαταλείψει όμως την Αμερική την προσεγγίζει ένας φίλος της συλλέκτης και την ενημερώνει ότι στην περιοχή που θα επισκεφτεί υπάρχει κρυμμένο ένα αρχαίο σκάκι το οποίο ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει. Αναλαμβάνει το νέο της πόστο στο Αλγέρι κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες και επιδίδεται σχεδόν αμέσως στην αναζήτηση του θρυλικού σκακιού, αναζήτηση όμως που μετατρέπεται σε ένα θανάσιμο κυνήγι θησαυρού σε όλη τη Β. Αφρική.
Ταξιδεύοντας “επικινδύνως” μαθαίνει την ιστορία του σκακιού για την απόκτηση του οποίου κάποιοι είναι ικανοί και να σκοτώσουν.
Τα κομμάτια του σκακιού που κατασκευάστηκε στην αρχαία Μεσοποταμία κρύβουν κωδικοποιημένα τα στοιχεία μιας πανάρχαιας φόρμουλας, ώστε όποιος καταφέρει να τα αποκτήσει και να την αποκρυπτογραφίσει αποκτά απεριόριστες δυνάμεις.

Η παράλληλη χρονικά εξιστόρηση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και σασπένς καθώς οι ήρωες σαν ανθρώπινα πιόνια μιας μεγάλης παρτίδας σκακιού, κινούνται στο χώρο και το χρόνο κάτω από συνθήκες κινδύνου, μυστηρίου, κατασκοπείας, ανατροπών και αποκαλύψεων, έως ότου οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με απροσδόκητο και μυστηριώδη τρόπο.

<< Διαπίστωσα τελικά ότι το μυστικό που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βαβυλωνία, το μυστικό που πέρασε στην Περσική και την Ινδική αυτοκρατορία και είναι γνωστό μόνο σε λίγους εκλεκτούς που επιλέχθηκαν με προσοχή, είναι στην πραγματικότητα το μυστικό του σκακιού του Μονγκλάν. Το μυστικό αυτό, όπως το μυστικό όνομα του Θεού, δεν έπρεπε να καταγραφεί ποτέ σε καμία γραφή, ένα μυστικό τόσο ισχυρό ώστε να προκαλέσει την κατάρρευση πολιτισμών και το θάνατο βασιλέων δεν θα μπορούσε ποτέ να κοινοποιηθεί σε κανέναν έξω από τους μυημένους στις ιερές τάξεις, σε άντρες που είχαν περάσει τις δοκιμασίες και είχαν δεσμευτεί με τους όρκους. [………] Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το μυστικό πήρε τη μορφή μιας φόρμουλας και ότι αυτή η φόρμουλα ήταν η αιτία της κατάλυσης βασιλείων σε όλες τις εποχές. […….]. και οι Μαυριτανοί μετέγραψαν αυτή τη φόρμουλα στο σκάκι του Μονγκλάν, ενσωμάτωσαν τα ιερά σύμβολα μέσα στα τετράγωνα της ίδιας της σκακιέρας και στα κομμάτια του σκακιού κρατώντας το κλειδί που μόνο αληθινοί Δάσκαλοι του Παιχνιδιού μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να λύσουν το γρίφο.>>
Αρμάν-Ζαν Ντι Πλεσί
Δούκας του Ρισελιέ
Επίσκοπος Παρισίων
Καρδινάλιος της Ρώμης
Πρωθυπουργός της Γαλλίας
Σωτήριον έτος 1642.

Η Μαθηματική επιστήμη αναφέρεται ως σημαντικό εργαλείο από τη συγγραφέα καθώς μόνο με την γνώση των μαθηματικών μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει από τη μία διάσταση στην άλλη, στον χωροχρόνο.

Η σπείρα του Αρχιμήδη, ηχητικά κύματα που μετατρέπονται σε σωματίδια ύλης, οι αριθμοί Fibonacci, μουσικές οκτάβες, στρατηγική σκακιού, η δύναμη του αριθμού 8 που με πλάγιο προσανατολισμό απεικονίζει το άπειρο, μπλέκονται με επιδεξιότητα με τα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ναπολέων, ο Μιραμπό, ο Ροβεσπιέρος, ο Βολταίρος, Ταλεϋράνδος, η Μεγάλη Αικατερίνη, τα οποία σκιαγραφούνται με μεγάλη δεξιοτεχνία στους φυσικούς τους χώρους ώστε να φαντάζουν οικεία στον αναγνώστη.
Δυνατό παράδειγμα, ο ζωγράφος Ζακ Λουί Νταβίντ και η διαδικασία φιλοτέχνησης του περίφημου πίνακά του “Οι Σαβίνες”!

Η γραφή πότε λιτή και ευθύβολη και πότε περιγραφική και λυρική, δημιουργεί φανταστικές εικόνες εξωτικών τοπίων και οδηγεί τον αναγνώστη σε μία μοναδική εξοικείωση με τους ήρωες και τα γεγονότα, ανεβάζοντας παλμούς.
Η έξυπνη δομή του κειμένου συντίθεται από μια γραμμική αφήγηση στα δύο παράλληλα σύμπαντα της ιστορίας και από ωραία λογοτεχνικά παραθέματα στην αρχή κάθε κεφαλαίου.
Η πραγματικά αξιόλογη μετάφραση καταφέρνει να μην προδώσει το λογοτεχνικό ύφος της συγγραφέως.

<< Τακτική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις. Στρατηγική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις >>.
Σαβιέλι Ταρτακόβερ
Πολωνός Γκραν Μετρ σκακιού.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που συζητήθηκε πολύ τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του και που μπορεί ακόμη και σήμερα να χαρακτηριστεί σαν μία απολαυστική περιπέτεια με άρωμα μεταφυσικού, ένα εκπαιδευτικό, ιστορικό ταξίδι σε Παρίσι, Αμερική, Ρωσία, Αίγυπτο, Κορσική και Αλγερία.
Μία ιστορία – γνωριμία με έναν μυστικιστικό κύκλο ανθρώπων, διανοητών και μη, που είχαν σκοπό ζωής να αποκτήσουν δύναμη τέτοια, που να μπορούν να αλλάξουν την πορεία του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι.

◾ Βιογραφικό
Η Κάθριν Νέβιλ (Katherine Neville) γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Από πολύ νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τη συγγραφή, την παγκόσμια μυθολογία και τις τέχνες. Ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια με τον προγραμματισμό, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ζήσει σε πολλές χώρες του κόσμου.
Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Εργάστηκε ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων στην αλγερινή κυβέρνηση, θέση που της επέτρεψε να παρακολουθήσει από κοντά τα γεγονότα του πετρελαϊκού εμπάργκο του ΟΠΕΚ. Αυτή η εμπειρία της της έδωσε και το έναυσμα για τη συγγραφή του Οχτώ. Αργότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για ενεργειακά θέματα σε κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ και ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην Bank of America.
Βιβλιογραφία
▪️The Eight. (ΟΧΤΩ)
▪️A Calculated Risk. (ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
▪️The Magic Circle (Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)
▪️The Fire ( Η ΦΩΤΙΑ αποτελεί συνέχεια του ΟΧΤΩ.)