Ποια είναι η αγαπημένη σας ημέρα της εβδομάδας;
Για πολλούς, μικρούς και μεγάλους είναι η Παρασκευή για τους λόγους που ο καθένας έχει αποφασίσει. Σε αυτήν την ομάδα ανήκει και ο ήρωας της ιστορίας μας ο Γιάννης.
Αγαπά την Παρασκευή, γιατί κάθε τέτοια μέρα η μαμά και ο Γιάννης, περνούν δημιουργικό χρόνο, ανεκτίμητη αξία για τα παιδιά, σκαρώνοντας ιστορίες με ζώα και ξωτικά, μα σήμερα ο Γιάννης θέλει να ακούσει μια διαφορετική ιστορία. Θέλει η μαμά να του διηγηθεί μια ιστορία με ανθρώπους.
Η μαμά αγχώνεται, ο Γιάννης αδημονεί για τη βραδινή τους συνάντηση και ο μπαμπάς πασχίζει να ηρεμήσει και να καθησυχάσει τη μαμά, που δεν έχει καμιά ιδέα για την ιστορία που πρέπει να μοιραστεί μαζί τους.
Το βράδυ έφτασε, η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται δειλά – δειλά και η κεντρική της ιδέα επικεντρώνεται σε μια υδρόγειο σφαίρα από πλαστελίνη, δημιούργημα του Γιάννη. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, η μαμά περιγράφει έναν κόσμο πλασμένο από πλαστελίνη, έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, αγάπη, ανθρώπους και φυσικά παιδιά με αγνά συναισθήματα, καλοσύνη, ευτυχία, πολλά φωτεινά χαμόγελα και όνειρα, ικανά να δημιουργήσουν το ιδανικό σκηνικό του κόσμου μας.
Η βραδιά στέφεται με επιτυχία και το τραγούδι που ακολουθεί την όμορφη ιστορία τους, περικλείει μόνο αγάπη και έναν υπέροχο κόσμο που πολύ θα θέλαμε να είχαμε.


Πρόκειται για ένα απολαυστικό παραμύθι, πλαισιωμένο με όμορφη και σκανταλιάρικη εικονογράφηση, έξυπνα νοήματα ικανά να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά ώστε να φροντίζουν τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνουν, να νοιάζονται για το περιβάλλον, να προσφέρουν απλόχερα, να είναι υπεύθυνοι και να δημιουργούν με γνώμονα το κοινό καλό, τις ανιδιοτελείς πράξεις και την αγάπη.
Το παραμύθι μου δίνει τη σκυτάλη και το έναυσμα να κάνω τη δική μου ευχή για τον κόσμο, να δώσω τη δική μου ταπεινή συμβουλή, ευελπιστώντας να βρει πρόσφορο έδαφος και να ευδοκιμήσει. Σε έναν κόσμο που συνεχώς βάλλεται, που συνεχώς κινδυνεύει από τον ίδιο τον άνθρωπο, που συνεχώς καταπονείται, η λύση πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η συνειδητοποίηση, η αλλαγή πορείας πλεύσης και η ελπίδα που φωλιάζει στα αγνά παιδικά χαμόγελα.
Ας πλάσουμε οι ίδιοι λοιπόν τον κόσμο στον οποίο ζούμε, με υλικά που διαθέτουμε σε πληθώρα, με συναισθήματα, με χρώματα και αισιοδοξία.
Ας φυτέψουμε στις καρδιές των παιδιών ένα σποράκι που περικλείει όλα τα παραπάνω υλικά σε παρθένο έδαφος, έτσι ώστε να ποτιστεί και να μεγαλώσει με αγάπη, για να καταφέρει να αναδημιουργήσει τον κόσμο μας και εμάς τους ίδιους με ιδανικά στοιχεία, όπως κάνουν οι μικροί μας φίλοι με την πλαστελίνη.

Η Νατάσσα Σκούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Προσχολική Αγωγή, Δημιουργίας, Έκφρασης και Δραστηριοτήτων και είναι κάτοχος δύο πιστοποιητικών επιμόρφωσης από το ΕΚΠΑ, life coaching και Certificate in coaching.
Έχει ολοκληρώσει δυο σεμινάρια στο Golearn “Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων“ και “Εκπαίδευση ενηλίκων στα ΣΔΕ”. Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικής αγωγής και παραμυθιού. Πιστεύει πως για να καταφέρουμε να νιώσουμε την ευδαιμονία χρειάζεται πρώτα να μάθουμε τι είναι ευτυχία.
Για εκείνη το life coaching είναι στάση ζωής. Πιστεύει πως όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ο coach του εαυτούς μας, αρκεί να πιστέψουμε σε εμάς και να δεσμευτούμε σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Έχει εκδώσει δύο παιδικά παραμύθια και ένα ενηλίκων “Το όνειρο του Ευτύχη” και “Πλάθω με αγάπη σε έναν κόσμο πλαστελίνης” που βοηθούν τα παιδιά να ακολουθούν τα όνειρά τους και να βιώνουν την αγάπη μέσα από τις στιγμές και “Ο όρκος της Ευτυχίας” που πραγματεύεται την ευτυχία.

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός.