Το Πεπρωμένο των Ψυχών της Λίνας Ρόδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite είναι ένα βιβλίο πνευματικής αναζήτησης που ανήκει στα μυθιστορήματα αυτογνωσίας. Κυκλοφόρησε φέτος τον Μάρτιο και είναι η αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί. Μιλήσαμε για το βιβλίο, για την πνευματική αναζήτηση, για τα μηνύματα που περνούν στους αναγνώστες, για τα μελλοντικά της συγγραφικά σχέδια. Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα.  


Η Λίνα Ρόδου γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 σε µια  επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου. Στην ηλικία των 18 έφυγε για σπουδές στη Γερµανία, τις οποίες και ολοκλήρωσε, αποκτώντας πτυχίο Ιατρικής Αισθητικής και πτυχίο Γερµανικής Γλώσσας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως υπάλληλος στο Δηµόσιο έως ότου να συνταξιοδοτηθεί. Ένα ανεξήγητο γεγονός την ώθησε να µελετήσει σε βάθος και για πάνω από 20 χρόνια την Εσωτερική Ιερατική λογοτεχνία (το εσωτερικό νόηµα δηλαδή όλων των εδραιωµένων θρησκειών της ανθρωπότητας). Στο παρόν βιβλίο, µέσω των µικρών ιστοριών του, προσπαθεί να απλοποιήσει και να παρουσιάσει τα πιστεύω των Μεγάλων Μυστών και την πνευµατική εξέλιξη της ανθρωπότητας, απευθυνόµενη σε όσους έχουν µεταφυσικές ανησυχίες και ερωτήµατα.

1 Το πρώτο σας βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις I write, με τίτλο TO ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ, είναι αποτέλεσμα των εμπειριών σας και της μελέτης σας στην Πνευματική Αναζήτηση για απαντήσεις σε πανανθρώπινα ερωτήματα. Μελετώντας κανείς το βιβλίο σας καταλαβαίνει ότι καταγράψατε και μάλιστα με έναν τόσο εύληπτο τρόπο όλα όσα μπορούν να προβληματίσουν και να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Ποια εσωτερική ανάγκη σας οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου;
Η συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι ουσιαστικά η συνέπεια των ανεξήγητων εμπειριών που έζησα τρία 24ωρα έπειτα από τον θάνατο του συζύγου μου. Η εσωτερική μου ανάγκη να εξηγήσω τι συνέβη, αρχικά με οδήγησε να απευθυνθώ στην Εκκλησία και στην επιστήμη. Μη παίρνοντας όμως ικανοποιητικές απαντήσεις, αναγκάστηκα να ψάξω η ίδια για αυτές και αποφάσισα να μελετήσω το εσωτερικό νόημα όλων των θρησκειών ( ιερατική εσωτερική φιλοσοφία ). Μέχρι να βρω κάποια πειστική εξήγηση πέρασαν χρόνια πολύωρης καθημερινής μελέτης, σε πολλά και δυσνόητα βιβλία.
2 Πώς εκδηλώνεται η προσέγγιση αυτής της θεωρίας στη ζωή σας;
Η στάση ζωής μου άλλαξε εντελώς. Υπήρξα μηδενίστρια και παντού έβλεπα μόνο ματαιότητα, πιστεύοντας πως ο θάνατος είναι το τέλος. Τώρα πλέον βλέπω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, γιατί πλέον είμαι βέβαιη οτι η ζωή της ψυχής συνεχίζεται και εξελίσσεται συνεχώς έως ότου φτάσει σε ανώτερα πνευματικά ύψη, με απώτερο σκοπό την βοήθεια της Ανθρωπότητας.
3 Μπορεί το Πεπρωμένο των Ψυχών να ενθαρρύνει τον αναγνώστη στη μελέτη και την αναζήτηση των δεδομένων που πραγματεύεται;
Ελπίζω το βιβλίο μου να ενθαρρύνει κάθε αναγνώστη στην αναζήτηση και μελέτη όσων δεν φαίνονται και δεν γίνονται αντιληπτά με την όρασή μας κι όμως υπάρχουν.
4 Η πνευματική αναζήτηση στην ατραπό της ζωής, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την κοινωνία;
Πιστεύω ακράδαντα ότι ανακαλύπτοντας τι υπάρχει πίσω από τον ορατό κόσμο και διευρύνοντας το πεδίο των γνώσεων μας, παύουμε να ασχολούμαστε με μικρότητες και υπολεπτομέρειες της καθημερινής ζωής και γινόμαστε περισσότερο μεγαλόθυμοι.
5 Μετά από τόση μελέτη βιβλίων, ποιοι είναι οι συγγραφείς και οι στοχαστές που θα προτείνατε σε κάποιον που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα την πνευματική αναζήτηση; Ποιανού βιβλία μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα έναρξης και ποιο είναι το βιβλίο που επηρέασε εσάς περισσότερο από όλα;
Προσωπικά ξεκίνησα την πνευματική μου αναζήτηση διαβάζοντας την Μυστική Δοξασία της Έλενας Μπλαβάτσκι. Μην έχοντας κάποιον να με καθοδηγήσει, δυστυχώς είχα διαλέξει ένα από τα πλέον δυσνόητα βιβλία, το οποίο και δεν συνιστώ για κάποιον αρχάριο. Θα συνιστούσα όμως τον θεόσοφο Ρούντολγ Στάινερ ( Απόκρυφη Επιστήμη κλπ ) ο οποίος γράφει σε πιο απλή και κατανοητή γλώσσα. Επίσης θα πρότεινα τον Εδουάρδο Συρέ ( Από την Σφίγγα στον Χριστό κλπ ). Έτσι στην συνέχεια η Μυστική δοξασία της Μπλαβάτσκι θα γίνει ευκολότερα κατανοητή για τον αναγνώστη.
6 Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε με λίγες λέξεις στους αναγνώστες;
Το κυριότερο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι να ασχολούμαστε όχι μόνο με την ύλη αλλά εξίσου και με το πνεύμα. Όχι μόνο με τον υλικό κόσμο αλλά να αναζητήσουμε και τον πνευματικό. Ασχολούμαστε με την εξωτερική μας εμφάνιση και αδιαφορούμε για τον εσώτερο εαυτό μας και για την πνευματική μας εξέλιξη.
7 Σε ποιον βαθμό επηρέασε η πνευματική αυτή αναζήτηση τη δική σας ζωή πέρα από τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;
Η ζωή μου άλλαξε και επηρεάστηκε ριζικά. Αναθεώρησα πλήρως τις ιδέες και τις αντιλήψεις μου και προσπαθώ πάντα οι αποφάσεις μου να είναι όσο το δυνατόν ηθικά σωστές.
8 Είναι πράγματι γεγονός ότι η μελέτη και η προσωπική αναζήτηση οδηγεί στην αυτογνωσία και στην καλύτερη εκτίμηση της ζωής και δεν πρέπει να σταματά ποτέ;
Πράγματι είναι γεγονός πως η μελέτη, η εμβάθυνση και η πνευματική αναζήτηση, οδηγούν στην κατανόηση του νοήματος της ζωής και στην αυτογνωσία.
9 Ποιο είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που τώρα προσπαθείτε να απαντήσετε και για το οποίο μελετάτε;
Μέσα από πνευματικές ασκήσεις εξειδικευμένων βιβλίων ( όπως το «Πώς αποκτώνται γνώσεις των ανωτέρων κόσμων» του Στάινερ ) και παράλληλα με την βοήθεια του διαλογισμού, προσπαθώ να ανακαλύψω και να εισέλθω στο αιθερικό και στο αστρικό πεδίο.
10 Στην αρχή του βιβλίου σας, δηλώνετε ότι δεν είστε συγγραφέας και εξηγείτε το πώς γράφτηκε αυτό και γιατί. Πιστεύετε ότι ήταν μια πραγματεία που δόθηκε στον κόσμο και τελείωσε η συγγραφική σας πορεία ή να περιμένουμε να ακολουθήσει και επόμενο έργο;
Στο Πεπρωμένο Των Ψυχών δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν όλα τα πνευματικά ζητήματα ( ήδη περιέχει πολλά). Κάποιοι φίλοι με προτρέπουν να γράψω ένα μεταφυσικό μυθιστόρημα στο οποίο να περιέχονται επιπλέον πνευματικές πληροφορίες. Προς το παρόν το σκέφτομαι και δεν έχω λάβει την τελική μου απόφαση.
11 Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το βιβλίο σας και για το τι θα θέλατε πραγματικά να κρατήσουν οι αναγνώστες από αυτό;
Ευχαριστώ όλους όσους διαβάσουν το βιβλίο μου. Ας κρατήσει ο καθένας ό,τι ταιριάζει καλύτερα στην κοσμοθεωρία του και τα πιστεύω του. Ελπίζω τέλος το βιβλίο αυτό να αποτελέσει μια παρηγοριά σε όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα και ιδιαίτερα στους γονείς που αναγκάστηκαν να χάσουν κάποιο παιδί τους.