«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»

ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΜΠΑΚΜΑΝ ο Σουηδός συγγραφέας, που αν και έχει γράψει πολλά βιβλία, στην Ελλάδα κυκλοφορεί αυτό που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία “Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ“.
Τον Ιούνιο του 2017 οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ έφεραν στη χώρα μας το αλληγορικό βιβλίο του «Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ».

Μια 77χρονη εκκεντρική, λίγο «τρελή» μα αξιολάτρευτη γιαγιά που δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Είναι συνταξιούχος γιατρός και είναι αυτή που ξεσήκωσε το αεροδρόμιο όταν χτύπησαν οι συναγερμοί καπνού από το κάπνισμα της, αυτή που αρνήθηκε να σταματήσει το κάπνισμα στο χειρουργείο, αυτή που όταν έριξε αναψυκτικό στο κινητό της Έλσας, προσπάθησε να το στεγνώσει στη φρυγανιέρα, αυτή που αναρριχήθηκε στον φράκτη του ζωολογικού κήπου μέσα στη νύχτα, αυτή που τα βάζει με τους αστυνομικούς με έναν παράδοξο τρόπο, αυτή που οδηγεί χωρίς δίπλωμα. Είναι όμως επίσης αυτή που ταξίδευε στον κόσμο για να σώζει ζωές, αψηφώντας πολέμους, και συνθήκες διαβίωσης. Μια ανεξάρτητη γυναίκα, μια υπερήρωας στα μάτια της 7χρονης εγγονής της, θέλει να πει ένα «συγγνώμη» σε αυτούς που αγαπά ή που νοιώθει ότι αδίκησε, μετά τον θάνατό της και η Έλσα η εγγονή της, χάνοντας την μοναδική της «φίλη» κάποια Χριστούγεννα, ένα μοναχικό, μοναδικό, διαφορετικό και πανέξυπνο παιδί που η google και η Βικιπαίδεια της μαθαίνουν ό,τι χρειάζεται, θα γίνει ο «ταχυδρόμος των επιστολών της», προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της.

Όμως έχει ακόμα έναν σκοπό. Προσπαθεί να βοηθήσει την εγγονή της, που περνά δύσκολα αφού είναι μοναχική και δέχεται σχολικό εκφοβισμό από τους συμμαθητές της, οι γονείς της έχουν χωρίσει και έχουν δημιουργήσει νέες οικογένειες και η μητέρα της με τον νέο της σύντροφο περιμένουν μωρό, το «Μισό» όπως το αποκαλεί η μικρή, μια που θα είναι μισό αδερφάκι της, από την πλευρά της μαμάς και που το νοιώθει λίγο ως απειλή για την δική της σχέση με την μητέρα της. Έτσι η γιαγιά, προκειμένου να στηρίξει και να «διδάξει» στην εγγονή της, την αγάπη και την φιλία, την φιλανθρωπία και τους δεσμούς των ανθρώπων, δίνει έναν παραμυθένιο κόσμο στην Έλσα, έναν κόσμο που μόνο οι δυο τους γνωρίζουν και μιλούν τη γλώσσα του.
Η γιαγιά, η Έλσα, οι γονείς της και ένα κάστ χαρακτήρων ανθρώπων και ζώων, που ζουν στην ίδια πολυκατοικία. Ένα παιδί με σύνδρομο, μια γυναίκα που ζει με μόνη συντροφιά το αλκοόλ, ένας οδηγός ταξί, κάποιος χρήστης ουσιών, ένα σκυλί «μάχης». ’Όλοι τόσο διαφορετικοί και όλοι τσακώνονται. Άλλοι περίεργοι, άλλοι μίζεροι και γκρινιάρηδες, άλλοι μυστηριώδεις και εκκεντρικοί και που φαινομενικά δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο να τους ενώνει, είναι οι ήρωες του βιβλίου. Όσο εξελίσσεται το έργο, οι περίπλοκες ιστορίες τους και οι σχέσεις τους αποκαλύπτονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο από τον συγγραφέα. Ένα κυνήγι θησαυρού με ένα σύνολο επιστολών, ενώνει τους δυο κόσμους της Έλσας, τον παραμυθένιο της γιαγιάς και τον πραγματικό.

Η σχέση της Έλσας και της γιαγιάς είναι μοναδική και ο συγγραφέας κατάφερε να την αποδώσει τέλεια.
Ένα ευφυές αλληγορικό και σουρεαλιστικό μυθιστόρημα κλιμακούμενης έντασης, δίνει στον αναγνώστη έναν κόσμο τόσο μαγικό όσο και πραγματικό. Ένα βασίλειο τη «Σχεδόν ξυπνητή χώρα» με επίκεντρο την «Μιάμας», αρκουδόσκυλοι και Λυκόκαρδοι, βασιλιάδες και βασιλοπούλες, μα και ένα σημερινό σχολείο με μαθητές που εκφοβίζουν κάποια παιδιά, άνθρωποι που η χρήση αλκοόλ και ουσιών αλλοιώνει την προσωπικότητα τους. Επιστολές που εύστοχα απευθύνονται σε κάθε έναν παραλήπτη. Η Συγγνώμη που δίνεται και τα αποτελέσματα που επιφέρει στον ψυχισμό των ανθρώπων. Και τα μηνύματα περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αβίαστα. Η γραφή έξυπνη, ξεχωριστή, αφού καταφέρνει να αλλάζει «φωνή» ο κάθε ήρωας. Σε κάνει να «ακούς» τον διαφορετικό λόγο ενός 7χρονου παιδιού από έναν ενήλικα. Συγκινητικό και με αρκετά κωμικά στοιχεία, με εκκωφαντικά μηνύματα για τον δεσμό μητέρας-κόρης, για την οικογένεια και τη ζωή, για τον θάνατο και την απώλεια για την φιλία και την αγάπη.
Ένα βιβλίο παραμύθι για ενήλικες και είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί μόνο από όσους αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και όσους έχουν την αίσθηση του χιούμορ. Μόνο τότε το «η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη», θα λειτουργήσει μέσα σας και θα σας αφήσει μια γλυκιά αίσθηση κλείνοντας την τελευταία σελίδα του.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
«Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.
Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.»