Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Ο Βύρωνας είναι ένας έντιμος και ευγενικός άνθρωπος, μαθηματικός στο επάγγελμα και παντρεμένος με τη ντροπαλή Ευγενία. Αποκτούν μια κόρη με αποτέλεσμα η ευτυχία να είναι ξέχειλη στο σπιτικό τους, αλλά η Ευγενία πνίγεται και δεν είναι ο εαυτός της. Θα γράψει ένα ολιγόλογο γράμμα, θα ακολουθήσει μια μακρινή φυγή χωρίς να δώσει περεταίρω στοιχεία και θα αφήσει μετέωρο έναν πατέρα με ένα μωρό που χρειάζεται φροντίδα και αγάπη για να μεγαλώσει.
Οι ισορροπίες χάνονται, ο Βύρωνας προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό τού μόλις λίγων μηνών μωρού και με την αμέριστη βοήθεια των γονιών και των πεθερικών του, αναλαμβάνει να υποστηρίξει με κάθε κόστος την πλέον μονογονεϊκή του οικογένεια.
Οι ευθύνες πολλές, η ψυχολογία του πεσμένη, τα γιατί έτοιμα να τον κατασπαράξουν, η προσωπική του ζωή κλειδωμένη στα άδυτα μονοπάτια της καρδιάς του και μοναδική του διέξοδος ένα μικρό πλασματάκι που του χαμογελά που φωτίζεται ο κόσμος γύρω του. Γι’ αυτό το πλασματάκι θα παλέψει, θα βάλει στην άκρη τα προσωπικά του αλλά και τη θλίψη του και θα ζήσει μαζί του όμορφες, ευτυχισμένες αλλά και αμήχανες στιγμές.

η ευτυχία των απλών στιγμών, αγκαλιάζει την ψυχή μας…

Ένα ξύλινο κρεβάτι σε ένα γεμάτο υγρασία κρύο δωμάτιο, ένας ερωτευμένος και απελπισμένος άνδρας, ο συνδετικός κρίκος της Ευγενίας που δεν είναι άλλος από τη ξαδέρφη Γιάννα, μια αποκάλυψη ανάμεσα σε ιατρικά έγγραφα, ένας άγνωστος αριθμός σε κλήση, μια αίτηση διαζυγίου που θα γίνει αποδεκτή, οι μαύροι κύκλοι και ο ελάχιστος ύπνος που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια μιας καθημερινότητας ενός πατέρα και η πάντα πρόθυμη να προσφέρει Ζωή, είναι κάποια στοιχεία τα οποία σκάλωσαν στη μνήμη μου, από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, η νέα φίλη Αλεξία, μια συζήτηση γεμάτη ένταση και σκληρές αλήθειες, ο καταιγισμός των δεύτερων σκέψεων, οι τύψεις έναντι της απελευθέρωσης, ο Κήπος της Ευρώπης, η σκανταλιάρα και υπερκινητική Νεφέλη και η αγάπη της για τον χορό και οι ατέλειωτες ώρες συζήτησης με κύριο θέμα τη μαμά, συγκινούν τον αναγνώστη, τον φορτίζουν συναισθηματικά και εκείνος με τη σειρά του αδημονεί για την εξέλιξη της ζωής των ηρώων.
Θα γίνουμε μάρτυρες μιας βραδιάς μόνο για δύο και μιας αργής ένωσης, θα μάθουμε την ιστορία με τη πριγκίπισσα Φούσκα, θα επισκεφτούμε κάποιον στο νοσοκομείο τις μέρες που όλοι στεναχωριούνται και αποσυντονίζονται, θα συναντήσουμε για γυναίκα που είχαμε γνωρίσει για λίγο στο παρελθόν και θα απολαύσουμε ανάμεσα σε πολύ κόσμο μια παρουσίαση βιβλίου.
Ο χρόνος κυλάει, οι ήρωες αλληλοεπιδρούν με νέα πρόσωπα, όλοι έχουν βρει σχεδόν τους ρυθμούς τους, αλλά η μοίρα δεν έχει ακόμη πει την τελευταία της λέξη. Μια πρόταση γάμου με λίγη παρότρυνση, ένας προχωρημένου σταδίου καρκίνος, ένα υπέροχο ταξίδι στο Παρίσι για τρεις με αναπάντεχες εκπλήξεις και δυο νεαροί που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας ο Ανδρέας και ο Πίτερ, θα εναποθέσουν τη σκυτάλη στην τελευταία πράξη του βιβλίου που όλοι περιμένουμε με περίσσεια αγωνία.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γεωργίας Μπακλή, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
μερικές φορές για να καταφέρεις να βρεις την αγάπη, αναγκάζεσαι να πονέσεις πάρα πολύ, για να δεχτείς την καινούρια αγάπη στη ζωή σου…

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια γεύση γλυκόπικρη. Κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν ενόσω κάποιοι άλλοι έρχονται. Οι ήρωες πονούν, ελευθερώνονται, ολοκληρώνονται, αποδεσμεύονται, δίνουν ή παίρνουν ευκαιρίες.
Όμως, στο κυνήγι της ευτυχίας μπορείς να θυσιάσεις πολλά. Εσύ αποφασίζεις τι προτίθεσαι να θυσιάσεις για να νιώσεις ευτυχισμένος. Πολλές φορές κάνεις λάθη, άλλες πάλι υπολογίζεις χωρίς ορθή σκέψη. Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις ρότα, να επανατοποθετηθείς και να προσπαθήσεις να χτίσεις σε νέες βάσεις σχέσεις που θα μείνουν για πάντα.
Τι χρειάζεται; επιμονή, υπομονή, ελπίδα και πολλή αγάπη…

Η Γεωργία Μπακλή-Γούλα, µε καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Με σπουδές νηπιαγωγού ειδικής αγωγής, βρήκε τον δρόµο να εκφράσει µε τον καλύτερο τρόπο την αγνή αγάπη της προς τα παιδιά. Μόνιµη ενασχόλησή της τα βιβλία, η µουσική και ο εθισµός µε τη γαλήνη της θάλασσας και του λιογέρµατος.
Δεν άργησε να στραφεί στη συγγραφή· ο Thomas Hardy, η Emily Brontë και ο Stephen King κατάφεραν να ξυπνήσουν την πένα της. Ξεκίνησε µε δειλά βήµατα να δηµοσιεύει δοκίµια, στην αρχή στο προσωπικό της blog και αργότερα σε άλλα, ακόµα και σε ερασιτεχνικές οµάδες. Παρακολούθησε δύο σεµινάρια δηµιουργικής γραφής και αρκετές παραστάσεις θεάτρου.
Από τις Εκδόσεις Πηγή έχει επίσης κυκλοφορήσει τα Οι Πέντε Δρόµοι του Έρωτα και Οργή Γένους Θηλυκού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η ήρεµη ζωή του Βύρωνα και της Ευγενίας θα διαταραχτεί από την αιφνίδια απόφασή της να εξαφανιστεί µέσα σε µια νύχτα, εγκαταλείποντας τον σύζυγό της και το έξι µηνών βρέφος τους, αφήνοντας πίσω µόνο ένα σηµείωµα. Ένα φαινοµενικά αγαπηµένο ζευγάρι διαλύεται µέσα σε ένα βράδυ. Εκείνος, συντετριµµένος, θα µαζέψει τα κοµµάτια του, προσπαθώντας να µεγαλώσει σωστά την κόρη του και να γίνει για εκείνη πατέρας και µητέρα. Πάντα όµως θα τον πονάει η ανεξήγητη εγκατάλειψη της γυναίκας του. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στη συνέχεια θα τον κάνουν να πειστεί ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά µαζί της και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της κόρης του.
Στο µεταξύ, η Ευγενία ταξιδεύει στο εξωτερικό και επιλέγει να στήσει µια καινούργια ζωή από το µηδέν, σε µια νέα χώρα κι ένα νέο περιβάλλον, παρόλο που ένα κοµµάτι της θα µείνει πίσω στην Ελλάδα, µαζί µε το παιδί της. Κάθε µέρα που βρισκόταν σ’ αυτόν τον γάµο ένιωθε όλο και πιο εγκλωβισµένη, όµως τώρα είναι αποφασισµένη να κυνηγήσει την προσωπική της ευτυχία και να βρει τον πραγµατικό εαυτό της, χωρίς να τη νοιάζει η γνώµη των άλλων και οι επιταγές της κοινωνίας.
Τα χρόνια περνούν…
Οι ζωές όλων µοιάζουν να έχουν βρει τους ρυθµούς τους και ο καθένας ζει και πορεύεται σύµφωνα µε τις επιλογές του. Τι θα συµβεί όµως όταν η Ευγενία αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα; Θα καταφέρει να πείσει την κόρη της να την αφήσει να µπει στη ζωή της, µετά από δεκαπέντε χρόνια που ήταν µακριά της; Τι θα χρειαστεί να θυσιάσει αυτή τη φορά στο νέο κυνήγι της ευτυχίας;
Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που εστιάζει στη δύναµη της συγχώρεσης. Καθώς το παρελθόν συγκρούεται µε το παρόν, οι επιλογές τους αντικατοπτρίζονται στη ζωή της κόρης τους και των εαυτών τους, ρωτώντας τελικά: Μπορεί η αγάπη, αφού χαθεί, να ξαναζωντανέψει;