Η Daily Express το χαρακτήρισε σαν «ένα βιβλίο-βόμβα για τον εγκέφαλό σας» και δεν θα διαφωνήσω καθόλου με αυτό το χαρακτηρισμό.


Δεν πρόκειται για ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα ή ψυχολογικό θρίλερ σαν όλα όσα έχουμε διαβάσει έως τώρα. Είναι ένα βιβλίο που δημιουργεί μια κατηγορία από μόνο του και που σίγουρα, θα ακολουθήσουν και άλλοι συγγραφείς το είδος του.


Ξεκινάτε την ανάγνωση προσπαθώντας να καταλάβετε το σκηνικό που ο ήρωας σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση περιγράφει, στο Μπλακχιθ, ένα σπίτι διαφορετικό από κάθε άποψη, σε έναν τόπο που δεν έχει σημασία πού βρίσκεται όπως ούτε και ο χρόνος στον οποίο αναφέρετε. Υποτίθεται ότι οι καλεσμένοι έχουν προσκληθεί σε ένα πάρτι και πως το βράδυ θα σκοτωθεί η Έβελιν Χαρντκάστλ, και θα είναι όλοι μάρτυρες. Ή μάλλον που θα μοιάζει με αυτοκτονία αλλά θα είναι ένας φόνος, τον οποίο θα πρέπει να αποκαλύψει τον δολοφόνο ο Έιντεν Μπίσοπ. Και η διαφορά είναι ότι κάθε μέρα θα ξυπνάει σε διαφορετικό άνθρωπο, με διαφορετική προσωπικότητα και θα έχει οχτώ ξενιστές, οχτώ περιπτώσεις ανθρώπων ώστε να καταφέρει να φτάσει στη λύση του γρίφου. Σύμμαχός του είναι η Άννα, την οποία όμως κάθε φορά δεν ξέρει αν είναι όντως σύμμαχός του ή θα τον προδώσει, όπως τον έχουν προειδοποιήσει.


Αυτός που τον τρομάζει είναι ο Τραπεζοκόμος, κάποιος εχθρός που δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει, γιατί κάθε φορά του ξεφεύγει και κάθε φορά τον σκοτώνει στη διάρκεια της παρουσίας του σε διαφορετικό ξενιστή. Μπερδευτήκατε; Και δεν έχετε δει τίποτε ακόμη…


Ο Γιατρός της Πανούκλας είναι αυτός που τον καθοδηγεί, και του λέει σε κάθε διαφορετική προσωπικότητα πώς να κινηθεί, ποιος είναι και τι περιμένει από αυτόν. Σε ένα ανελέητο κυνήγι με το χρόνο να τον πηγαίνει μπρος πίσω, προσπαθεί να ανακαλέσει στη μνήμη του στοιχεία για να βρίσκει το δρόμο του. Τι ρόλο παίζουν όλοι αυτοί οι αντιφατικοί χαρακτήρες; Πού βρίσκονται οι οικοδεσπότες οι οποίοι έχουν καλέσει όλον αυτό τον κόσμο και ο Έιντεν αδυνατεί να συναντήσει; Και η Έβελιν, θα καταφέρει να ανατρέψει τον αναπόφευκτο θάνατό της; Κάθε μέρα έχει μόνο μερικές ώρες στη διάθεσή του και διαφορετικούς ανθρώπους στους οποίους μπορεί να ψάξει στοιχεία, να εμπιστευτεί ή να αποφύγει.


Δεκαεννέα χρόνια πριν, είχε διαπραχθεί ένα ειδεχθές έγκλημα στο συγκεκριμένο σπίτι. Ο μικρός γιος της οικογένειας είχε δολοφονηθεί στον καθρέφτη της λίμνης και ο ύποπτος είχε αποκαλυφθεί και είχε παραδεχτεί το έγκλημά του. Τον είχαν κρεμάσει. Όμως είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά ποτέ δεν την είχαν αποκαλύψει, καθώς ο καθένας κάτι είχε να ωφεληθεί εκβιάζοντας κάποιον άλλο.


Όσο και να προσπαθήσω να δώσω στοιχεία γύρω από την υπόθεση, τόσο πιο πολύ θα σας μπερδέψω… οπότε, θα πω μόνο ότι όλη η ιστορία βασίζεται σε μικρά δείγματα που μας δίνει ο συγγραφέας και που θα πρέπει να ανατρέχουμε και να τα έχουμε στη σκέψη μας ώστε να συμπληρώσουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο παζλ.


Σίγουρα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, που όσο πλησιάζετε στο τέλος τόσο θα σας εκπλήσσουν οι αποκαλύψεις που αναθεωρούν όλα όσα από την αρχή θεωρούσαμε δεδομένα.


Μια καλοδουλεμένη ιστορία, με πάρα πολύ ωραίες περιγραφές και ικανή να σας κάνει να σπαζοκεφαλιάζετε για μέρες… όσες θα χρειαστεί ο ήρωας να βρει τη λύση του μυστηρίου ή εσείς να φτάσετε στο απροσδόκητο φινάλε! Ό,τι πρέπει για να ξεφύγετε από τη ζοφερή πραγματικότητα και να βυθιστείτε σε μια ζοφερή φαντασία που, ποιος ξέρει αν δεν έρχεται από το μέλλον;

Μεταφραστής: Θοδωρής Τσαπακίδης
Περιγραφή βιβλίου
ΒΡΑΒΕΙΟ COSTA 2018

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ BOOKS ARE MY BAG

Στον αποψινό χορό κάποιος θα δολοφονηθεί. Δεν θα μοιάζει με φόνο και γι’ αυτό ο ένοχος θα μείνει ατιμώρητος. Αποκαταστήστε αυτή την αδικία και θα σας δείξω πώς να φύγετε.
Προοριζόταν για γιορτή, καταλήγει τραγωδία. Ενώ στον ουρανό σκάνε πυροτεχνήματα, η Έβελιν Χαρντκάστλ σκοτώνεται. Δεν θα πεθάνει, όμως, μόνο μια φορά. Ώσπου να καταφέρει να εξιχνιάσει τον φόνο της ο Έιντεν –ένας από τους προσκεκλημένους στο πάρτι στο Μπλάκχιθ– η μέρα θα επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά. Και κάθε φορά, θα τελειώνει με τον ίδιο μοιραίο πυροβολισμό. Ο μόνος τρόπος να σπάσει ο κύκλος είναι ο εντοπισμός του δολοφόνου.

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ GUARDIAN, I PAPER, FINANCIAL TIMES ΚΑΙ DAILY TELEGRAPH