Βιβλιοκριτική από την Έλια Κουρή “Σαν τα φύλλα του καπνού”, Λία Ζώτου – Θοδωρής Καραγεωργίου, εκδόσεις Ψυχογιός
«Σαν τα φύλλα του καπνού ήταν, Νικόλα μου, η αγάπη μας. Το άρωμά της δεν χάθηκε ποτέ…»
Το συγγραφικό δίδυμο κατάφερε και πέτυχε να στήσει ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, νοσταλγικό, πολυδιάστατο που κινείται με άνεση σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και μεταπηδά σε διαφορετικούς τόπους. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους.
Οι συγγραφείς περιγράφουν με ικανότητα τη δύσκολη ζωή των κατοίκων της καβαλιώτικης υπαίθρου σε χρόνια αλλοτινά και δύσκολα του 20ού αιώνα όπου βιοπορίζονταν από την καλλιέργεια του καπνού, τις δυσκολίες των Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης έπειτα από τον βίαιο εκπατρισμό τους, τη διαφορετικότητα της ζωής στη μακρινή Αγγλία, τη λαχτάρα και τον αγώνα του Έλληνα μετανάστη στην Αμερική για καλύτερη ποιότητα ζωής, την Αμερική του πλούτου και του κέρδους στο χώρο της καπνοβιομηχανίας, τις αντιθέσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στην Ελλάδα, τη σύγχρονη Καβάλα του 2000.
Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη φιλία δύο παιδιών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, της Αρετής και του Νικόλα. Η κοπέλα είναι κόρη πλούσιου καπνέμπορου ενώ το αγόρι είναι φτωχό προσφυγόπουλο που δουλεύει στα χωράφια. Οι αγνές ψυχές τους δεν καταλαβαίνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις της εποχής που θέλουν το καθένα στρώμα να συναναστρέφεται άτομα του σιναφιού του. Αυτά είναι μονάχα δύο παιδιά, δύο κολλητοί φίλοι και αργότερα δύο ερωτευμένοι νέοι που αγαπιούνται βαθιά και θέλουν να στήσουν τη δική τους οικογένεια. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν εμπόδια που ούτε φαντάζονταν, η μοίρα θα στήσει τους δικούς της ιστούς και αυτοί θα πορευτούν ανάλογα. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από όλη αυτή την περιπέτεια ζωής, η αγάπη τους θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου;
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χωροχρόνο με γραφή απλή αλλά με δυναμική στα σημεία που πρέπει ώστε να εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, λυρικές και κινηματογραφικές περιγραφές που δημιουργούν εικόνες και ενεργοποιούν τη φαντασία του διαβάζοντας για την εξέλιξη της μυθοπλασίας, έρευνα σε επίπεδο ιστορικών αναφορών και πραγματολογικών στοιχείων είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Η συγγραφική ενάργεια των συγγραφέων να αποφύγουν πλατειασμούς, επαναλήψεις και ανούσιες ή κουραστικές αναφορές ή περιγραφές, η κίνησή τους σε πολλαπλά επίπεδα από άποψη θεμάτων και χρονικοτήτων ήδη από το πρωτόλειό τους μας προετοιμάζει για όμορφα δείγματα στο μέλλον.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.