«Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν»
Νταβίντ Νέλο
Βραβευμένο με το βραβείο Εdebé Παιδικής Λογοτεχνίας 2014

Ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο «Χαρούμενος Τάρανδος» στο Βισμπί του νησιού Γκότλαντ της Σουδίας, ο κύριος Ρουτίν. Κάθε μέρα κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα, με το ίδιο τελετουργικό για την οικογένεια του. Τη σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά του. Σαν χόμπι έχει τη συλλογή των απολιθωμάτων του και το ακορντεόν του που παίζει κάθε απόγευμα. Μονότονη και βαρετή η καθημερινότητα του. Και ένα πρωί αποφασίζει να κάνει κάτι για αλλαγή. Κάτι παιδιάστικο και παράλογο για έναν ενήλικα. Να μην ξαναχρησιμοποιήσει την λέξη «ΝΑΙ» -ούτε καν με νεύμα- και τα συνώνυμα της. Μα σε λίγο προσθέτει και το «ΟΧΙ». Και αργότερα το «ΕΓΩ» και το «ΕΜΕΝΑ» και τα ρήματα σε πρώτο πρόσωπο. Το «πρόστιμο» που επέβαλλε στον εαυτό του μεγάλο. Πρέπει να είναι προσεκτικός.

 

Και τότε ο λόγος του αλλάζει. Η οικογένεια του το αντιλαμβάνεται, ανησυχεί και τον πηγαίνει στον γιατρό. Και ναι! Πάσχει από την σπάνια ασθένεια «ούτε ναι ούτε όχι, ούτε άσπρο ούτε μαύρο». Είναι σωστή η διάγνωση; Πάσχει αληθινά από γλωσσικά προβλήματα ο κ. Ρουτίν που γίνεται διάσημος ή είναι πράγματι το «παιχνίδι» της αλλαγής της ζωής του;


«…Κάποιος Πέτρος Ρουτίν. Ρεσεψιονίστ στον Χαρούμενο Τάρανδο. Σύμφωνα με τα όσα άκουσα να λέει ο γιατρός, φαίνεται ότι είναι μια περίπτωση αρκετά σοβαρή της ασθένειας του «ούτε ναι ούτε όχι, ούτε άσπρο ούτε μαύρο», που πιθανώς επιβαρύνεται από την άρνηση του «εγώ», την απώλεια του «εμένα» και την απουσία του πρώτου προσώπου…»
Τα αποτελέσματα όλου αυτού; Απροσδόκητα και εκπληκτικά θα τα γνωρίσετε με την ανάγνωση του βιβλίου.


Η δύναμη του λόγου και της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων, τα απροσδόκητα αποτελέσματα της μη σωστής λεκτικής επικοινωνίας, η δύναμη και η συνοχή της οικογένειας, η μονοτονία της ζωής κάποιες φορές και το που μπορεί να βρίσκεται η ευτυχία, είναι εμφανή στο έργο του Νταβίντ Νέλο. Το βιβλίο όμως είναι αρκετά ξεχωριστό και πρωτότυπο. Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου δεν είναι ένα παιδί ή ένα ζωάκι, αλλά είναι ένας ενήλικας που κατά κάποιο τρόπο κάνει «ανοησίες» . Πρόκειται για μια ευρηματική και συνάμα «τρελή» ιστορία, καλογραμμένη, με υπέροχους ήρωες, τέλεια αφηγηματική δομή και εξαιρετική μετάφραση από τον Ευριαβιάδη Σοφό.
Ένα βιβλίο για παιδιά από 9 ετών και πάνω που σίγουρα θα τα κατακτήσει.

«Ο κύριος Ροντίν ζει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του στη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε. Όλα δείxνουν περίφημα, ώσπου κάποια μέρα συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη από μια αλλαγή που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ζωή. Το μυστικό του σχέδιο να καταργήσει από το λεξιλόγιό του το “ναι”, το “όχι” και το πρώτο πρόσωπο θα φέρει απρόσμενα αποτελέσματα… Με την πρωτότυπη, ευρηματική, διασκεδαστική ιστορία του, ο κύριος Ρουτίν μας μεταφέρει το πολύτιμο μήνυμα της κατανόησης μέσα στην οικογένεια και πως η κάθε στιγμή της ζωής μας μπορεί να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.
Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Edebe Παιδικής Λογοτεχνίας (2014) και διακρίθηκε για την ποιοτική αποτύπωση των χαρακτήρων, την εξέλιξη της πλοκής, καθώς και για το πρωτότυπο ύφος του.
»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Τσιπί – Μια ιστορία από τα θρανία»
Μάριο Λόντι


«Αυτή η ιστορία γεννήθηκε στο μικρό σχολείο του χωριού Βο στην Πιάντενα. Με την προτροπή του δασκάλου τους, του Μάριου Λόντι, τα παιδιά παρατήρησαν από το παράθυρο της τάξης μια ζωή αλλιώτικη, έντονη και την κατέγραψαν. ‘Ετσι έδωσαν αληθινή πνοή στο παραμύθι του Τσιπί»
Ο Τσιπί, ένα γενναίο σπουργιτάκι, είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του βραβευμένου, πενηντάχρονου τότε, δασκάλου Μάριο Λόντι, που γράφτηκε το 1972 και οι εκδόσεις Καλέντη έφεραν στην χώρα μας σε εξαιρετική μετάφραση της Άννας Παπασταύρου που έχει μεταφράσει αμέτρητα έργα στους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.
Πρόκειται για μια απλή ιστορία, για ένα παραμύθι για παιδιά από 4-5 ετών και άνω, δοσμένο απλά και κατανοητά και με μια απλή φαινομενικά θεματογραφία με ήρωες πουλάκια που όμως βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν αβίαστα τις δυσκολίες τις ζωής, τους κινδύνους και όχι μόνο. Γιατί και οι αξίες της ζωής περνούν από αυτό το αναγνωστικό ταξίδι των μικρών αναγνωστών. Η μητρότητα, η εργατικότητα, η φιλία, η τιμιότητα, η αλληλεγγύη, η ελευθερία, η σχέση όλων με την φύση, η «οικογένεια». Και τα συναισθήματα των ηρώων αποτυπώνονται. Ο φόβος, η χαρά, ο πόνος, η αγωνία, ο έρωτας, η ευτυχία.
Ένα μικρό διαμαντάκι για τους μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους.

«Η ιστορία του Τσιπί, του περίεργου και γενναίου σπουργίτη που ανακαλύπτει τον κόσμο, γίνεται φίλος με τον ήλιο και μ’ ένα λουλούδι, γλιτώνει από τα νύχια ενός γάτου κι από τον άνθρωπο και τελικά ξεμασκαρεύει έναν κίνδυνο που παραμονεύει και μαγεύει, είναι μια ιστορία που συνοδεύει πάνω από πενήντα χρόνια γενιές μικρών παιδιών.
Από τα πιο δημοφιλή βιβλία τον Μάριο Λόντι, ο Τσιπί, όπως και άλλα έργα αυτού του μεγάλου Ιταλού δάσκαλου-συγγραφέα, είναι εμπνευσμένο από έναν διάλογο με τους μαθητές μιας τάξης, ενόσω τα παιδιά παρακολουθούσαν τον κόσμο από το παράθυρο, χωρίς να ξεχνάει ποτέ πως αξίες, όπως η φιλία, η ελπίδα κι η ελευθερία, μπορούν να βρεθούν παντού.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)