Το vivlio-life.gr μέσω του συνεργάτη μας «Φιλαναγνώστης» Αυγερινού, συνάντησε την Βικτόρια Χίσλοπ στις Εκδόσεις Ψυχογιός και σας παρουσιάζουμε το νέο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.


To «Όσοι αγαπιούνται» είναι το νέο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ που εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα το οποίο με αφορμή την ιστορία μιας γυναίκας συνοψίζει την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και τα ταραγμένα χρόνια που ταλάνισαν τον τόπο. Η Θέμιδα, ένα κορίτσι μόλις δεκαπέντε χρονών, βιώνει μέσα στην ίδια της την οικογένεια τις πολιτικές διαφορές που δημιουργούν ρήξεις στις σχέσεις και χάσματα. Πολύ γρήγορα θα περάσει στην Αντίσταση. Ο εμφύλιος θα ξεσπάσει μετά την απελευθέρωση και θα βρει τη Θέτιδα να στρατολογείται στις τάξεις του Δημοκρατικού στρατού. Θα γνωρίσει τη βία ενός τραγικού εμφύλιου πολέμου αλλά και τον έρωτα. Και λίγο μετά θα βρεθεί στη Μακρόνησο, σε έναν τόπο μαρτυρικό και οι εμπειρίες που θα ζήσει εκεί θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή της. Όταν μετά από χρόνια κάνει τον απολογισμό της ζωής της θα συνειδητοποιήσει πόσο ανάλγητη είναι η μεγάλη Ιστορία όταν συνθλίβει τη ζωή των ανθρώπων στο πέρασμά της.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την ευκαιρία που είχαμε να συνομιλήσουμε με την ίδια τη συγγραφέα ένα ηλιόλουστο πρωινό στις φιλόξενες εγκαταστάσεις των γραφείων τους. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Βικτόρια Χίσλοπ, μια σημαντική συγγραφέα και έναν άνθρωπο ζεστό, γλυκό και καταδεκτικό, επικοινωνιακό και προσηνή, και στο πλαίσιο μιας φιλικής κουβέντας στη βεράντα των εκδόσεων και απολαμβάνοντας ένα υπέροχο brunch να ακούσουμε από την ίδια τις προσωπικές της σκέψεις για το νέο της βιβλίο.
Χαμογελαστή και έτοιμη να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση η γνωστή συγγραφέας μάς εκμυστηρεύτηκε ότι το βιβλίο αυτό ήταν στο μυαλό της τουλάχιστον για μια δεκαετία και πως χρειάστηκε περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνα και τη συγγραφή του. Ο τίτλος του βιβλίου της είναι εμπνευσμένος από στίχο του «Επιταφίου» του Γιάννη Ρίτσου, ένα ποίημα που τη συγκινεί ιδιαίτερα και συγκεκριμένα από τη 18η στροφή:

   
 

«Πουλί μου, χίλιες δυό ζωές με σένανε με δένουν,
κι όσοι αγαπιούνται, και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν
»
Άλλωστε, όπως μας είπε, ο Γιάννης Ρίτσος την ενέπνευσε επειδή ήταν και ο ίδιος ένας άνθρωπος της Μακρονήσου και έτσι τον θεωρεί άμεσα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο έργο της.
Μας μίλησε ακόμα για την κεντρική της ηρωίδα και για τον τρόπο που βλέπει εκείνη τα πράγματα. Τη θεωρεί περισσότερο μια αντιηρωίδα και γι’ αυτό την αγαπά.
Η Βικτόρια Χίσλοπ αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι νιώθει Ελληνίδα, νιώθει Κρητικιά και αγαπάει πολύ τη χώρα μας και τον λαό της, τον οποίο άρχισε να γνωρίζει καλύτερα το 2003 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Σπιναλόγκα και αποφάσισε να γράψει το Νησί. Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά ελληνικά- διαβάζει και γράφει- και θεωρεί την χώρα μας μια δεύτερη πατρίδα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο νέο βιβλίο αλλά δεν έλειψαν οι αναφορές για αγαπημένους της συγγραφείς, όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ αλλά και για τις προηγούμενες επιτυχίες της που την έκαναν πασίγνωστη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Δεν παραλείψαμε βέβαια να τη ρωτήσουμε για τα επόμενα βήματά της, που όπως μας είπε γελώντας και το νέο της έργο θα διαδραματίζεται και πάλι στην Ελλάδα.
Το βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ παρουσιάζεται σήμερα στον Ιανό, στις 20.30.
Θα θέλαμε να της ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία.


[Θερμή παράκληση, τυχόν αναδημοσίευση στοιχείων που πρώτοι δημοσιεύσαμε , να αναγράφεται η ΠΗΓΗ του vivliolife.gr και του «Φιλαναγνώστης» Αυγερινού.]