Παρουσίαση του βιβλίου «Ρίζες και θεμέλια» στη Λευκάδα
Tο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και οι Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 18:00
στην παρουσίαση του βιβλίου

Ρίζες και θεμέλια
Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού

της Μαρίας Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου
(Άγγελου Σικελιανού, Λευκάδα).

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΕΣΕΙΣ
ΤΗΡΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ, ΛΟΓΩ COVID 19,
ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΑΤΩΝ)

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 26450.22620

Ομιλία με θέμα «Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στις χιλιετίες
της καταγεγραμμένης ιστορίας του» στην Κέρκυρα
Ο Ροταριανός Σύλλογος Κέρκυρας σε συνδιοργάνωση
με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τις Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
στις 19:00 σε ομιλία με θέμα:

«Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στις χιλιετίες της καταγεγραμμένης ιστορίας του»

με αφορμή το βιβλίο
Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού

της Μαρίας Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας.

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΕΣΕΙΣ
ΤΗΡΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ, ΛΟΓΩ COVID 19, ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΑΤΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ)

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Ρίζες και θεμέλια»

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης — και του κόσμου.

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.

Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.

«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1981. Από το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει περί τις 3.500 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί περί τα 70 άρθρα και συμβολές της σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία και Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της ιστορίας του Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αµπελοκήπων. Σπούδασε προϊατρική (PreMed) στο Worcester St. College της Μασσαχουσέττης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκποµπές, τα τελευταία 9 χρόνια στον ΒΗΜΑ fm και τώρα στον Athens Voice radio. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, µεταξύ των οποίων από τους Eric Hobsbawm, Norman Davies, Dario Fo, Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Eduardo Galeano, Carlos Fuentes κ.ά. Επίσης συνεργάζεται µε το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου έχει δηµοσιεύσει κείµενα και συνεντεύξεις.