Συγγραφέας – Εικονογράφος των παραμυθιών

«Η Στιγμούλα» και «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί!

– Τα πάντα μπορεί να συμβούν μέσα σε μια μόνο στιγμή! Η γέννηση, ο θάνατος,… μια λέξη μπορεί να αφήσει μέσα σε μια στιγμούλα το στίγμα της… πώς μπορούμε αυτό να το εξηγήσουμε σε ένα μικρό παιδί μέσα από ένα παραμύθι;

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μπορούν να κατανοήσουν πολύπλοκες έννοιες αρκεί να τις εξηγήσουμε με απλά λόγια και λέξεις που μπορούν να καταλάβουν. Αν και η έννοια της στιγμής λειτουργεί ως υπόβαθρο και δίνει ένα διπλό συμβολισμό στις ιστορίες μου, δεν είναι το κυρίως θέμα των βιβλίων μου. Στο πρώτο μου βιβλίο με τίτλο “Η Στιγμούλα”, μιλάω για μια χρυσοσταλίδα που η ζωή της ήταν τόσο μικρή που κρατούσε μόλις μια στιγμή, γι’ αυτό και το όνομα της. Το βιβλίο όμως μιλάει για την μοναδικότητα μέσα από το ταξίδι μιας σταγόνας στη φύση και τα στάδια του κύκλου του νερού. Μιλάει για την ανάγκη της αλλαγής, της εξέλιξης στη ζωή μας και πως ο καθένας μας έχει να προσφέρει σε αυτόν τον πλανήτη. Στο δεύτερό μου βιβλίο “Η Στιγμούλα είναι δυνατή”, ο χαρακτήρας της Στιγμούλας έχει δει τον κόσμο, έχει ωριμάσει και μιλάει στα παιδιά για την συλλογικότητα και πως γινόμαστε πιο δυνατοί όταν ενώνουμε την δύναμή μας με την δύναμη των άλλων. Σε αυτό το βιβλίο καταπιάνομαι με θέματα όπως η απληστία, η σπατάλη, η συγχώρεση και οι δεύτερες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα προσπαθώ να περάσω στα παιδιά την αξία του νερού ως φυσικό πόρο.

– Συνήθως, ο συνδυασμός και των δύο, της εικονογράφησης και της συγγραφής δεν υπάρχει… στην περίπτωσή σας αυτό σας διευκολύνει στο να αφηγηθείτε την ιστορία σας ή σας προβληματίζει ακόμη περισσότερο;

Η εικονογράφηση μου αρέσει πολύ και είναι κάτι που έχω σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά σίγουρα απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από την συγγραφή ενός παραμυθιού. Όσο όμως δουλεύω την εικονογράφηση, μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω την ιστορία ακόμη περισσότερο και να προσέξω και την τελευταία λεπτομέρεια του βιβλίου. Το γεγονός ότι δεν παρεμβάλλεται κανένας άλλος δημιουργός μου δίνει την δυνατότητα να αφηγηθώ τη ιστορία όπως ακριβώς την έχω φανταστεί και όσο δουλεύω να την εξελίσσω.

– Μπορεί μια πολύ ωραία ιστορία να υποβαθμιστεί από μια κακή εικονογράφηση ή το αντίθετο;

Ναι βέβαια. Στο εικονογραφημένο παραμύθι, η ιστορία και η εικονογράφηση παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και ας παίρνει τα εύσημα συχνά μόνο ο συγγραφέας. Η εικονογράφηση χρειάζεται για να αφηγηθεί την ιστορία ο συγγραφέας σε ένα κοινό που έχει ανάγκη την οπτικοποίηση της πληροφορίας. Χωρίς καλή ιστορία όμως, που να έχει κάτι να πει και να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δεν μπορεί να υπάρξει καλό βιβλίο όσο καλή και να είναι η εικονογράφηση. Είναι σαν μια ταινία. Αν το σενάριο δεν είναι καλό, δεν μπορεί να είναι καλή ταινία ό,τι και να κάνουν οι υπόλοιποι συντελεστές.

– Πιστεύετε ότι οι γονείς επιλέγουν ένα παραμύθι βάσει της ιστορίας του ή του ονόματος – της διαφήμισης που μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο όνομα;

Από την εμπειρία μου, οι γονείς συχνά επιλέγουν ένα βιβλίο μετά από σύσταση κάποιου φίλου ή του βιβλιοπωλείου. Μου έχει τύχει πολλές φορές να είμαι σε ένα βιβλιοπωλείο και να ζητούν ένα παραμύθι για 3, 5 ή 8 χρονών. Η σχέση μας με το δικό μας βιβλιοπώλη είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και δίνει ζωή στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας. Η διαφήμιση βοηθάει στην αρχή ώστε να το γνωρίσει ο κόσμος, αλλά αν ένα βιβλίο δεν είναι καλό μετά από λίγο θα ξεφουσκώσει, γιατί δεν θα λειτουργήσει το στόμα με στόμα.

– Με το σύζυγό σας Κώστα Κρομμύδα έχετε κοινή συγγραφική πορεία τα τελευταία χρόνια και κυρίως από τη στιγμή που γίνατε γονείς! Πόσο σας έχει αλλάξει ο ερχομός του παιδιού στη ζωή σας;

Ο Κώστας και εγώ ήμασταν πάντα πολύ δημιουργικοί, αλλά σε άλλους κλάδους. Ο ερχομός της Βάιας μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε άπειρο χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και μας ενεργοποίησε ώστε να τα κυνηγήσουμε συστηματικά.

– Φοβάστε για το μέλλον του παιδιού σας με την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας, μεταδίδετε τις ανησυχίες σας ή είστε αισιόδοξο άτομο;

Ανησυχώ όπως όλοι σε αυτή την χώρα. Είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτομαι διαρκώς το πως εγώ μπορώ να αλλάξω, να εξελιχθώ, να προχωρήσω και δεν περιμένω από το κράτος, τους άλλους ή το σύμπαν να με βοηθήσουν. Η μεγάλη μου ανησυχία λοιπόν είναι να διαβάσω τα μηνύματα των καιρών και να είμαι ένα βήμα μπροστά. Επειδή λοιπόν πάντα νιώθω πως κάτι μπορώ να κάνω για μια κατάσταση, είμαι κατά βάση αισιόδοξος άνθρωπος, αν και με μεγάλη δυσκολία τον τελευταίο καιρό.

– Τα μελλοντικά σχέδιά σας περιλαμβάνουν μια τρίτη «Στιγμούλα» ή ένα δεύτερο παιδί;

874

Με τις εκδόσεις Διόπτρα δουλεύουμε μια νέα σειρά βιβλίων για παιδιά που ελπίζω να έχω την χαρά να σας παρουσιάσω σύντομα. Για τα υπόλοιπα, κρατώ ένα σοφό γνωμικό που λέει ότι “όταν κάνουν οι άνθρωποι σχέδια, ο Θεός γελά”. Η ζωή έχει την ομορφιά να σε εκπλήσσει διαρκώς, αρκεί να πάρεις ως δεδομένο ότι όλα αλλάζουν συνεχώς και δεν μπορείς να μείνεις στάσιμος, διαφορετικά όταν θα έρθει η αλλαγή θα είναι σαρωτική.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

MarinaGioti3

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις.

Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club.

Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (Εκδόσεις Διόπτρα) είναι το δεύτερο της βιβλίο. Έχει μια κόρη 6 ετών.