Τον Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε μία καλαίσθητη έκδοση και με εικόνες ανάμεσα στις σελίδες του, το βιβλίο του S. K Tremayne με τίτλο «ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ» σε εξαιρετική μετάφραση της Νίνας Μπούρη, αφού ο αναγνώστης θα νομίζει πως το έργο έχει γραφτεί στη γλώσσα του.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου την περίληψη του έργου και ακριβώς σε αυτά και μόνο τα στοιχεία από την υπόθεση θα μείνουμε κι εμείς.


«Μία από τις κόρες της Σάρας είναι νεκρή. Όμως ξέρει ποια από τις δύο; Έναν χρόνο αφότου η μια από τις δίδυμες κόρες τους, η Λύντια, σκοτώνεται σε ατύχημα, ο Άνγκους και η Σάρα Μούρκροφτ μετακομίζουν στο μικροσκοπικό νησί που κληρονόμησε ο Άνγκους από τη γιαγιά του στη Σκοτία, ελπίζοντας να ενώσουν ξανά τα κομμάτια της διαλυμένης ζωής τους.
Όμως όταν η άλλη κόρη τους, η Κέρστι, ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα εκείνη είναι η Λύντια, ο κόσμος τους καταρρέει για δεύτερη φορά.
Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, ο Άνγκους αναγκάζεται να φεύγει από το νησί για να δουλέψει, η Σάρα αισθάνεται απομονωμένη και η Κέρστι (ή μήπως η Λύντια;) υποφέρει ολοένα και περισσότερο. Όταν μια ισχυρή καταιγίδα αποκλείει μάνα και κόρη στο νησί, η Σάρα έρχεται αντιμέτωπη με το βασανιστικό παρελθόν της -τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μοιραία μέρα που πέθανε η μια από τις κόρες της;
»


Πρόκειται για μια οικογένεια με μικρά πανομοιότυπα δίδυμα κοριτσάκια. Ύστερα από ένα ατύχημα, το ένα παιδί χάνεται. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, και στην προσπάθειά τους να εγκατασταθούν σε ένα πολύ όμορφο μα και σκληρό μέρος, σε ένα νησί με λίγο κόσμο και με δύσκολους χειμώνες για να συνεχίσουν την ζωή τους, η μητέρα συνειδητοποιεί ότι μπορεί να έχει κάνει λάθος και δεν είναι σίγουρη για το ποιο παιδί της έχει ζήσει και ποιο είναι το πεθαμένο· Ποια από τις δύο ζει; Γιατί το ίδιο το ζωντανό παιδί μπερδεύει την ταυτότητα του;
«… Γιατί με φωνάζεις συνέχεια Κέρστι, μαμάκα; Η Κέρστι πέθανε. Η Κέρστι ήταν αυτή που πέθανε. Εγώ είμαι η Λύντια…»


Η αμφιβολία μαγνητίζει και το απόκοσμο παγωμένο και ανατριχιαστικό θρίλερ αρχίζει. Τι πραγματικά συμβαίνει; Τι είναι στο μυαλό και τι πραγματικότητα; Τι πραγματικά συνέβη την νύχτα του ατυχήματος;
Μια εκπληκτική πλοκή, έξυπνη και αρκετά πρωτότυπη. Ένα έργο με γρήγορη ροή γεμάτο αγωνία που αληθινά παίζει με το μυαλό του αναγνώστη. Τα στοιχεία που δίνει συνεχώς ο συγγραφέας σε κάνει να αλλάζεις κι εσύ ο ίδιος άποψη για το ποιο παιδί ζει κυριολεκτικά σε κάθε σελίδα.
Από την αρχή του έργου είναι φανερό ότι εκτός από τον θάνατο του ενός κοριτσιού, η οικογένεια έχει κι άλλα θέματα. Τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα κρατούν μυστικά. Η σχέση τους δεν είναι απόλυτα αρμονική πια. Και όταν το παιδί αλλάζει συμπεριφορά και ταυτότητα με την χαμένη της αδελφή, οι γονείς δεν το αντιμετωπίζουν μαζί, μα χωριστά. Γιατί άραγε; Πόσο αθώος είναι ο κάθε ένας σε αυτήν την ιστορία; Υπάρχουν οι ψυχές αυτών που έχουν φύγει γύρω μας; Πού είναι τα όρια της φαντασίας από την πραγματικότητα; Η παράνοια και η λογική.
«… Ποια από τις δυό είμαι εγώ; Μαμάκα; Ποια;…»


Καλοδουλεμένη πλοκή, απίστευτα γρήγορη ροή και κυρίως η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της μητέρας να δίνει την αμεσότητα και να εγκλωβίζει τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου. Εξαιρετικές περιγραφές στο ατμοσφαιρικό και κάποιες στιγμές σκοτεινό θρίλερ. Το τοπίο, ο φάρος, η παλίρροια, το σπίτι, η έλλειψη βασικών αγαθών, η βροχή, η λάσπη, η τηλεφωνική σύνδεση που με δυσκολία γίνεται και πολλά ακόμη δοσμένα με υπέροχες περιγραφές. Η ψυχοσύνθεση των ηρώων άρτια δοσμένη. Και ο τίτλος του έργου απόλυτα ταιριαστός
«… Ο πατέρας μου τους έβγαλε παρατσούκλι: οι δίδυμες του πάγου. Επειδή γεννήθηκαν την πιο κρύα, την πιο παγωμένη μέρα του χρόνου, με μάτια μπλε σαν τον πάγο και χιονόλευκα μαλλιά…»


Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που εκτός από την αγωνία ο αναγνώστης θα συναντήσει πολλά κοινωνικά θέματα. Το πώς καταρρέει ένας γάμος μετά από μια τραγωδία. Τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε απομακρυσμένους τόπους χωρίς τα βασικά στοιχεία της σημερινής εποχής. Τη θλίψη και την απόγνωση των γονιών με την απώλεια ενός παιδιού. Τα κρυμμένα μυστικά και τα ψέματα μέσα σε μια οικογένεια. Τις αμφιβολίες που μπορεί να υπάρξουν για τον σύντροφο της ζωής ενός ανθρώπου. Την οργή. Την ανθρώπινη αδυναμία. Την απομόνωση ενός παιδιού στο σχολείο από τους συμμαθητές του. Τον σχολικό εκφοβισμό. Τις ενοχές.
Κλείνουμε με φράσεις που υπάρχουν στο εξώφυλλο του βιβλίου και οι οποίες μας εκφράζουν απόλυτα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το βιβλίο αυτό θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς αναγνώστες.


«Η πιο ιδιοφυής και διαπεραστική πλοκή ever! Αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου». The Spectator
«Απόλυτα καθηλωτικό». Sophie Hannah
«Ένα αριστοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ, με στοιχεία μεταφυσικά, αποφεύγοντας όλα τα κλισέ. Εξαιρετικό!». Publishers Weekly