«Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο. Οι συνταγές του Αντρέα Καμιλλέρι» της Στεφάνια Κάμπο. Μια γευστική ανθολογία για τον γαστρονομικό κόσμο του Αντρέα Καμιλλέρι, όπως παρουσιάζεται από τον διάσημο χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του, τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, τον περίφημο καλοφαγά με την αστείρευτη όρεξη.

Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο. Οι συνταγές του Αντρέα Καμιλλέρι

Συγγραφέας: Στεφάνια Κάμπο
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Μια έρευνα για τον γαστρονομικό κόσμο του Αντρέα Καμιλλέρι, όπως παρουσιάζεται από τον διάσημο χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του, τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, έναν περίφημο καλοφαγά με αστείρευτη όρεξη. Προέκυψε έτσι μια γευστική ανθολογία σαν καλοστρωμένο τραπέζι, με αναφορές
σε πιάτα και συνταγές από την παιδική του ηλικία στη Σικελία.
Το φαγητό γίνεται πρωταγωνιστής όλων των ιστοριών του Μονταλμπάνο, και αποκτά έντονη συναισθηματική αξία ως συνώνυμο της μητρικής αγάπης. Από εκεί προκύπτει η σημασία που έχει για τον αστυνόμο το πάθος αυτό, που είναι τόσο ουσιώδες, ώστε υπερβαίνει ακόμη και το ερωτικό πάθος. Για τον Μονταλμπάνο, το φαγητό είναι το αντικείμενο του πόθου, πιο σημαντικό από τις άλλες ηδονές και πρέπει να το «κατακτήσει» πάση θυσία – αλλά τα μυστικά των γευστικών πιάτων φυλάσσονται από άλλους, την «παραδουλεύτρα» Αντελίνα, τον Καλότζερο, τον Έντσο. Οι συνταγές αποκαλύπτονται στο βιβλίο αυτό• τις νόστιμες σελίδες του πρέπει να τις γευτεί σιωπηλά και μόνος του ο καθένας, με ψυχική ηρεμία και καθαρό μυαλό, όπως όταν κάθεται ο Μονταλμπάνο στο τραπέζι ν’ απολαύσει τα αγαπημένα του φαγητά.

Η Στεφάνια Κάμπο είναι αρχιτέκτονας και έχει ειδίκευση στη φωτογραφία και στον ψηφιακό κινηματογράφο. Ζει στη Ραγκούζα και στο Μιλάνο όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και συγχρόνως διδάσκει με πάθος για τον τόπο της. Μελετά –και προωθεί με τον σύλλογο «Sicilia movietour»– διαδρομές πολιτιστικές και οινογαστρονομικές, εμπνευσμένες από τη λογοτεχνία και το σινεμά.

ΣΕΙΡΑ: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ISBN: 978-960-16-8440-6 ΣΧΗΜΑ: 12Χ17 ΣΕΛΙΔΕΣ: 192 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Η πινακίδα» νέο αστυνομικό μυθιστόρημα από τον μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος Αντρέα Καμιλλέρι.

Η πινακίδα

Συγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Βιγκάτα, 1940. Το βράδυ της 11ης Ιουνίου, την επομένη της εισόδου της Ιταλίας στον πόλεμο που ολόκληρο το έθνος υποδέχθηκε σαν «κερδισμένο λαχείο», στον σύλλογο «Φάσο & Φαμίλια» εμφανίστηκε ξαφνικά, μετά από πέντε χρόνια εξορίας λόγω συστηματικής συκοφαντίας του ένδοξου φασιστικού καθεστώτος, ο Μικέλι Ραγκουζάνο.
Κανείς, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τον χαιρέτησε, όμως τα αίματα άναψαν αμέσως και άρχισαν να ξεστομίζονται άσχημα λόγια, μέχρι τη στιγμή που ο ντον Εμανουέλε Πέρσικο, ξερακιανός ενενηνταεξάχρονος, μέλος της φασιστικής οργάνωσης από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έπαθε συγκοπή. Ο Ραγκουζάνο τον είχε ρωτήσει προκλητικά: «Το όνομα Αντόνιο Καννιτσάρο σάς θυμίζει κάτι;». Κάποιος γονάτισε, ακούμπησε το αυτί του στην καρδιά του ηλικιωμένου και είπε σοβαρά: «Πέθανε».

«Σε αυτές τις σελίδες περικλείεται όλος ο Καμιλλέρι, γλώσσα, ειρωνεία, πανέμορφες γυναίκες, άντρες που περιμένουν να πέσει ο καρπός από το δέντρο, χωρίς να έχουν το κουράγιο όμως να προκαλέσουν την πτώση του». Corriere della Sera

Ο Αντρέα Καμιλλέρι γεννήθηκε στη Σικελία το 1925 και πέθανε στη Ρώμη το 2019. Eίναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Ιταλός συγγραφέας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, και όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, αιχμαλωτίστηκε απ’ αυτόν τον μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το σχήμα του νερού, Σκύλος από τερακότα, Ο κλέφτης της μεσημβρίας, Η φωνή του βιολιού, Τριάντα ημέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, Το άρωμα της νύχτας, Eκδρομή στο Τίνταρι, Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο, O ζυθοποιός του Πρέστον, Υποχρεωτική πορεία, Η υπομονή της αράχνης, H άλωση του Μακαλλέ, Πανσιόν Εύα, Ήλιος του Αυγούστου, Χάρτινο φεγγάρι, Το χρώμα του ήλιου, Οι έρευνες του αστυνόμου Κολλούρα, Tα φτερά της πεταλούδας, Ίχνη στην άμμο, Το ματωμένο χωράφι, Η ηλικία της αβεβαιότητας, Σιωπή, Ο χορός του γλάρου, Προσωρινή διακοπή, Το κυνήγι του θησαυρού, Το χαμόγελο της Αντζέλικα, η επετειακή έκδοση 3 υποθέσεις για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο,
To παιχνίδι με τους καθρέφτες, Ακτίνα φωτός, Μια φωνή τη νύχτα, H φωλιά της οχιάς, Πυραμίδα από λάσπη, O χορός των παρεξηγήσεων, Θάνατος στα ανοιχτά, Η αναφορά του Μάουρο, Η άλλη άκρη του νήματος και Δίχτυ ασφαλείας.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-7575-6 ΣΧΗΜΑ: 12Χ17 ΣΕΛΙΔΕΣ: 80 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 6,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Η Φράννυ και ο Ζούι», του J. D. Salinger. Η αριστουργηματική νουβέλα του Σάλιντζερ σε καινούρια μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου. Εκδόθηκε το 1961 και περιγράφει τρεις ημέρες από τη ζωή δύο αδελφών στα είκοσι κάτι τους χρόνια, τον Νοέμβριο του 1955. Δυο αδέλφια, δυο παιδιά-θαύματα, που αναζητούν εναγωνίως τη θέση τους στον κόσμο και συνεχίζουν τον προβληματισμό του Χόλντεν Κόλφιλντ στον «Φύλακα στη σίκαλη».

J. D. Salinger
Η Φράννυ και ο Ζούι

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου

Η αριστουργηματική νουβέλα του Σάλιντζερ σε καινούρια μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου. Εκδόθηκε το 1961 και περιγράφει τρεις ημέρες από τη ζωή δύο αδελφών στα είκοσι κάτι τους χρόνια, τον Νοέμβριο του 1955. Δυο αδέλφια, δυο παιδιά-θαύματα, που αναζητούν εναγωνίως τη θέση τους στον κόσμο και συνεχίζουν τον προβληματισμό του Χόλντεν Κόλφιλντ στον “Φύλακα στη σίκαλη”.

Ο J. D. Salinger (1919-2010) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε τη συγγραφική του φήμη με την έκδοση ενός και μόνο μυθιστορήματος, του The Catcher in the Rye (Ο φύλακας στη σίκαλη, 1951), του οποίου ο κεντρικός ήρωας, Holden Caulfield, συνόψιζε τη βίαιη έκφραση του άγχους της νέας γενιάς της εποχής. Η αίσθηση που προκάλεσε το βιβλίο και η ταύτισή του με τη γενιά των μπήτνικ, ανάγκασε τον Σάλιντζερ να εγκαταλείψει τη Ν. Υόρκη για ένα σπίτι στους μακρινούς λόφους του Cornish, New Hampshire. Προηγουμένως, είχε προλάβει να δημοσιεύσει και ορισμένα διηγήματά του, σε ένα από τα οποία -στο A Perfect Day for Bananafish (Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα, περιοδικό New Yorker, 1949)-, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Seymour Glass, χαρακτήρας τον οποίο ξαναβρίσκουμε στα βιβλία Franny and Zooey (Φράνυ και Ζούι, 1961) και Raise High the Roof Beam, Carpenters/Seymour: An Introduction (Ψηλά σηκώστε τη στέγη, ξυλουργοί/Σίμορ: συστατικά στοιχεία, 1963), τα μόνα άλλα βιβλία που εξέδωσε ο Σάλιντζερ. Από 35, περίπου, διηγήματά του που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά, επέτρεψε να εκδοθούν όσα, κατά τη γνώμη του, μπορούσαν να αντέξουν στο χρόνο, στον τόμο Nine Stories (Εννέα ιστορίες, 1953). Πέθανε τον Ιανουάριο του 2010 στο σπίτι του, στο Νιού Χαμπσάιρ, από φυσικά αίτια.

ΣΕΙΡΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8412-3 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 232 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας», της Tiffany Watt Smith. Αντλώντας έμπνευση και υλικό επί του θέματος από πολλούς στοχαστές, από τον Νίτσε έως τον Χόμερ Σίμσον, η Tiffany Watt Smith καταδύεται στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, από την αρχαιότητα έως τον σημερινό κόσμο του Twitter, των video στο διαδίκτυο, και προσπαθεί να εξηγήσει τη ένοχη ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν κάτι πάει στραβά σε κάποιον άλλο..

Οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας

Συγγραφέας: Tiffany Watt Smith
Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου

Kάποιος σε σπρώχνει με δύναμη στις κυλιόμενες σκάλες τρέχοντας να προλάβει το τρένο — και το χάνει.
Ο «τέλειος» συνεργάτης σου στη δουλειά δεν παίρνει την προαγωγή που περίμενε.
Ένας πολιτικός «συλλαμβάνεται» με το παντελόνι κατεβασμένο.
Το παιδί μιας γυναίκας παθαίνει υστερία στο σουπερμάρκετ.
Εσύ τώρα γιατί χαμογελάς;

Schadenfreude είναι εκείνο το γαργάλημα ένοχης ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν κάτι πάει στραβά σε κάποιον άλλο. Είναι η γλυκιά ικανοποίηση που αισθανόμαστε με τον χείμαρρο υβριστικών μηνυμάτων που δέχεται στο Twitter ένας δύστυχος πολιτικός. Το χαιρέκακο γελάκι που σκάμε όταν μια ρεπόρτερ μπερδεύει τα λόγια της μπροστά στην κάμερα. Η θριαμβευτική έξαψη που μας κυριεύει όταν ο γάμος του/της πρώην μας ακυρώνεται. Μπορεί να μην καμαρώνουμε γι’ αυτό το συναίσθημα, δεν παύει όμως να είναι μια από τις μεγαλύτερες κρυφές χαρές της ζωής. Πώς μπορούμε λοιπόν να το εξηγήσουμε; Ποιοι είναι οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας;
Αντλώντας έμπνευση και υλικό επί του θέματος από πολλούς στοχαστές, από τον Νίτσε έως τον Χόμερ Σίμσον, η Tiffany Watt Smith καταδύεται στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, από την αρχαιότητα έως τον σημερινό κόσμο του Twitter, των video στο διαδίκτυο, της πολιτικής, των επιχειρήσεων. Εξωφρενικές εξομολογήσεις και χρήσιμες επισημάνσεις για μια ανθρώπινη αδυναμία που ίσως δεν είναι τόσο κακή τελικά…Σε μια εποχή εμμονής με την τελειότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτό το ελάττωμα που θα μας σώσει.

Η Tiffany Watt Smith είναι ιστορικός του πολιτισμού και συγγραφέας δύο βιβλίων για την ιστορία
των συναισθημάτων: On Flinching και The Book of Human Emotions. Το 2014 έλαβε τον τιμητικό τίτλο
του BBC New Generation Thinker. Εργάζεται ως ερευνήτρια του Ιδρύματος Welcome στο Κέντρο Ιστορίας των Συναισθημάτων του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Ένα απολαυστικό βιβλίο για τα κακά, και τα καλά, της ανθρώπινης χαιρεκακίας». The Guardian

Οι κακοτυχίες των άλλων είναι γλυκιές σαν μέλι, λέει μια γιαπωνέζικη παροιμία. Από τη Γαλλία ως τη Νέα Γουινέα, το βιβλίο αυτό καταγράφει τις μορφές και τη λειτουργία μιας δομικής ανθρώπινης αδυναμίας».
The Times

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ISBN: 978-960-16-8518-2 ΣΧΗΜΑ: 13Χ20,5 ΣΕΛΙΔΕΣ: 232 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,10 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Η μύτη του Πινόκιο», νέο αστυνομικό μυθιστόρημα από τον διάσημο εγκληματολόγο και κορυφαίο μελετητή ψυχολογικών προφίλ στη Σουηδία, Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον, με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Έβερτ Μπέκστρεμ, ίσως τον πιο ανορθόδοξο Σουηδό επιθεωρητή που έχει υπάρξει.

Η μύτη του Πινόκιο

Συγγραφέας: Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Η Mύτη του Πινόκιο είναι μια διεστραμμένη ιστορία για μεγάλα παιδιά. Αν δεν ήταν ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος ο Β’, ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αστυνόμος Έβερτ Μπέκστρεμ του Δυτικού Διαμερίσματος της Αστυνομίας της Στοκχόλμης, τα γεγονότα που ακολουθούν δε θα είχαν συμβεί ποτέ. Με άλλα λόγια, η Μύτη του Πινόκιο έχει να κάνει με τα σωρευτικά και αμετάκλητα αποτελέσματα ενεργειών τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια μιας περιόδου άνω των εκατό χρόνων. Τέσσερις άνθρωποι που δε γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, έχοντας ζήσει τη ζωή τους σε διαφορετικούς κόσμους, και που ο πρώτος από αυτούς δολοφονήθηκε σαράντα χρόνια πριν από τη γέννηση του τελευταίου.
Σε πείσμα των συνθηκών και της κατάστασης στην οποία κατέληξε να βρίσκεται, θα είναι ο αστυνόμος Έβερτ Μπέκστρεμ, ίσως ο πιο ανορθόδοξος Σουηδός επιθεωρητής που έχει υπάρξει, εκείνος που θα γράψει το τέλος αυτής της ιστορίας.

Ο Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον είναι διάσημος εγκληματολόγος και κορυφαίος μελετητής ψυχολογικών προφίλ στη Σουηδία. Έχει χρηματίσει σύμβουλος στο σουηδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το 1991 είναι καθηγητής στην Εθνική Σουηδική Αστυνομική Σχολή και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν συχνά τη γνώμη του ως του επιφανέστερου ειδικού της χώρας γύρω από το έγκλημα. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Ο ετοιμοθάνατος ντετέκτιβ, που απέσπασε τόσο το Βραβείο Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων της Σουηδικής Ακαδημίας για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010 όσο και το Γυάλινο Κλειδί για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010.
Από τις Eκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Λίντα (2017), που απέσπασε το βραβείο Petrona 2014 του καλύτερου σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος στη Μεγάλη Βρετανία, και Αυτός που σκοτώνει τον δράκο (2018).

«Η μικρή χοντρή συμφορά που ακούει στο όνομα Έβερτ Μπέκστρεμ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αστυνομικούς του σουηδικού κόσμου, παρότι διεφθαρμένος, μισαλλόδοξος και αφόρητα υπερφίαλος. Ο Λέιφ Γκ. Β. Πέρσον είναι από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της Σουηδίας και στη Μύτη του Πινόκιο η φαντασία και η απίστευτη ικανότητά του να χτίζει μια πολυσύνθετη πλοκή φτάνουν στο ζενίθ. Είναι σαν να παρακολουθείς έναν επιδέξιο ζογκλέρ να πετάει τη μια μπάλα μετά την άλλη στον αέρα ενώ εσύ κρατάς με αγωνία την ανάσα σου περιμένοντας να πέσουν. Όμως όχι! Όλες οι μπάλες προσγειώνονται ακριβώς εκεί όπου πρέπει, τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους και δεν μπορεί κανείς παρά να χειροκροτήσει». Dagens Nyheter, Σουηδία

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-960-16-8290-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 640 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019