Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι η ζωή ενός γιατρού;

O Adam Kay, ένας διάσημος βρετανός κωμικός που πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του ως εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της χώρας του, καταγράφει μια σειρά από κωμικές αλλά και τραγικές καταστάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου, βάρδιες χωρίς τέλος και χαμηλούς μισθούς ως καθημερινές εμπειρίες των νέων γιατρών στη Βρετανία. Περιγράφει όλα όσα θα ήθελες αλλά και αρκετά που δεν θα ήθελες να μάθεις, για τη ζωή μέσα κι έξω από τις πτέρυγες ενός νοσοκομείου.
« …το ωράριο είναι απαίσιο, ο μισθός είναι απαίσιος, οι συνθήκες είναι απαίσιες· δεν σε εκτιμούν, δεν σε στηρίζουν, δεν σε σέβονται και πολύ συχνά κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα.
Αλλά δεν υπάρχει καλύτερη δουλειά στον κόσμο.
» ~Adam Kay


Πώς μπορούμε άραγε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να απαλύνουν τον δικό μας πόνο;
Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το γιατρό σου, κάνε…
«…κάτι […] που χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια.
Να τους ρωτήσουμε πώς ήταν η μέρα τους.
Θα πουν «μια χαρά» και θα αλλάξουν θέμα ή θα επικεντρωθούν σε κάποιο ευτράπελο που τους συνέβη. Κάντε τους όμως να καταλάβουν ότι πάντα
έχουν κάποιον στον οποίο μπορούν να μιλήσουν: κάποιον που καταλαβαίνει ότι οι μέρες ποτέ δεν είναι απλώς «μια χαρά»,ότι η φύση των ασθενειών σημαίνει ότι στη δουλειά συμβαίνουν περισσότερα άσχημα παρά καλά. Και συνεχίστε να ρωτάτε. Δώστε τους την ευκαιρία να τα βγάλουν από μέσα τους στο τέλος κάθε βάρδιας, είτε θέλουν να μιλήσουν για κάτι που τους ενόχλησε λίγο είτε να ξεσπάσουν είτε να κλάψουν κανονικά.
Αρχίστε να υποσκάπτετε τα θεμέλια της βαθιά ριζωμένης ιδέας ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν έχουν την ανάγκη, ή και δεν πρέπει, να συζητάνε για τέτοια πράγματα –επειδή είναι η ίδια βαθιά ριζωμένη ιδέα που εν μέρει είναι υπεύθυνη και για την τεράστια αύξηση σε ανθρώπους που αφήνουν το επάγγελμα, για την αύξηση σε απουσίες και παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος σ’ εκείνους που μένουν και για την τραγική αύξηση στις αυτοκτονίες σ’ εκείνους που δεν αντέχουν άλλο πια. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να μιλήσουμε. Μην τους αφήσετε να το κρατήσουν μέσα τους. Να τους πείτε ότι είστε εκεί γι’ αυτούς.
Φροντίστε αυτούς που φροντίζουν.
Παρόλο που έχουν στηθοσκόπιο γύρω από τον λαιμό τους
και αρκετά ισχυρό μαύρο χιούμορ, εξακολουθούν να μην είναι
παρά έφηβοι που συμπλήρωσαν πριν από τις εξετάσεις τους ένα
κουτάκι που έλεγε «ιατρική».
Να μην είναι παρά άνθρωποι εξίσου ευάλωτοι με οποιονδήποτε άλλον.
»


Απόσπασμα από το βιβλίο του Αdam Kay, Αυτό θα πονέσει.
Ο Αdam Kay είναι βραβευμένος κωμικός και σεναριογράφος για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που στο παρελθόν εργάστηκε ως γιατρός, αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμα εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος. Το βιβλίο του Αυτό θα πονέσει- Το μυστικό ημερολόγιο ενός νέου γιατρού απέσπασε πολλά βραβεία και βρέθηκε πρώτο στις λίστες των best seller, με ρεκόρ πωλήσεων, ενώ μεταφράζεται σε είκοσι οκτώ χώρες. Ο Adam ζει στο δυτικό Λονδίνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του.