Μια ιδιαίτερη και συναρπαστική ιστορία – έκπληξη

Ένα ιδανικό συγγραφικό ξεκίνημα από το Νίκο Τουμαρά ο οποίος παρόλο που είναι μόλις 23 ετών, δεν φοβάται να ασχοληθεί με καίρια κοινωνικά ζητήματα σε ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που αποπνέει μια αστυνομική αίσθηση λύτρωσης και αναζήτησης. Μια εγκληματική πράξη που στιγμάτισε την πορεία του ήρωα, αλλά και των δραστών αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα που κινητοποιεί την πλοκή. Ο Πέτρος και ο Ιάσονας, δύο άτομα νεαρής ηλικίας, επινοούν και εκτελούν ένα περίεργο και απρόοπτο σχέδιο που βάζει και τους αναγνώστες σε πολλές σκέψεις.

Η φυσιογνωμία του Ιάσονα «πλάθεται», μελετάται και παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρείται το πρόσωπό του όμοιο με εκείνο του Πέτρου. Δηλαδή ο Ιάσονας θεωρείται ότι είναι ο Πέτρος από το κοινωνικό περιβάλλον του Πέτρου και όλα αυτά υπό την παραδοχή ότι τα δύο παρουσιαστικά των πρωταγωνιστών δεν είναι τόσο όμοια όσο νομίζουμε. Αυτό που μοιάζει απίστευτο, σταδιακά παίρνει μια άλλη ρεαλιστική τροπή. Αποκαλύπτεται η προβληματική επικοινωνία του Πέτρου με τους υπόλοιπους οι οποίοι ζώντας στο δικό τους μικρόκοσμο δεν δίνουν μεγάλη σημασία και όποια διαφορά παρουσιάζεται δικαιολογείται από τη μεταβατική εφηβική ηλικία του ήρωα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στήνεται το σκηνικό της δράσης το οποίο θα πυροδοτήσει και θα εξάψει το ενδιαφέρον με το σκοτεινό μυστήριο που πλανάται στην ατμόσφαιρα του έργου. Ο λόγος ύπαρξης του περίτεχνου αυτού σχεδίου είναι η ίδια η ανάγκη του ήρωα να βρει το χρόνο για να ερευνήσει την αιτία ενός εγκλήματος με ερωτική απόχρωση, ένα έγκλημα που τον γεμίζει με ενοχές ως σήμερα. Από την άλλη μεριά, ο Ιάσονας παρουσιάζει τη δική του συγκλονιστική ιστορία ζωής και το τέλος είναι μάλλον λυτρωτικό για έναν από τους δύο ήρωες!

Εξαιρετική η πένα του συγγραφέα, καθώς χρησιμοποιεί κάθε εκφραστικό τρόπο (πλούσιο λεξιλόγιο, επανάληψη μοτίβων εναλλαγή αφήγησης, πολυπρόσωπη οπτική θεώρηση) και συνθέτει ένα καταπληκτικό κοινωνικό μυθιστόρημα μυστηρίου με μεγάλες αλήθειες. Το γεγονός ότι τα γεγονότα πηγάζουν από αληθινές καταστάσεις προσδίδει ένα επιπλέον πλεονέκτημα ώστε να μας εξιτάρει ακόμα περισσότερο. Ένα μοναδικό και πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο από έναν ταλαντούχο νεαρό που προσφέρει πολλές αφορμές για προσωπική εσωτερική αναζήτηση και στοχασμό.