Πριν λίγες μόλις ημέρες δημοσιεύσαμε για βιβλία από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Τόσο για την “ΕΒΟΡΑ” του Κώστα Κρομμύδα, όσο και για το 6ο βιβλίο “Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ” από την σειρά ” ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ” της Lucinda Riley.

 

Μεγάλη όμως η εκδοτική παραγωγή της ΔΙΟΠΤΡΑ και επανερχόμαστε με δύο νέα βιβλία που διαβάσαμε και αξίζουν να παρουσιαστούν στο αναγνωστικό κοινό.

“Ο ΚΑΣΤΑΝΑΝΘΡΩΠΟΣ”- Soren Sveistrup

Πρώτο μυθιστόρημα για τον Soren Sveistrup σε μετάφραση του Βαγγέλη Γιαννίση, αν και ως βραβευμένος σεναριογράφος η επαφή του με την συγγραφή ήταν συνεχής.

        

Βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας, αστυνομικού θρίλερ με κοινωνικά στοιχεία ο “Καστανάνθρωπος“, γραμμένο σαν σενάριο σειράς με κινηματογραφική γραφή και γρήγορη ροή και δράση. Με εικόνες και περιγραφές παραστατικές. Με ήρωες στημένους σε ένα σκηνικό γεμάτο έρευνες, ανακρίσεις, υποθέσεις, που η ψυχοσύνθεση τους έχει αποτυπωθεί άριστα στο έργο. Ένας ο δράστης στην Κοπεγχάγη που φαίνεται να τιμωρεί τα θύματα του, αφήνοντας πίσω την “ταυτότητα” του, ένα κουκλάκι φτιαγμένο από δυο κάστανα και σπίρτα. Και να που σε κάποιον καστανάνθρωπο φαίνεται μισό αποτύπωμα. Μισό; σε ποιον ανήκει; Για ποιο λόγο σκοτώνει; Ποια είναι τα θύματα; Τι κοινό μπορεί να έχουν; Τι σχέση μπορεί να έχει η μικρή κόρη της υπουργού Κοινωνικών υποθέσεων που εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο; Ένα παιδί που ο δολοφόνος της, μετά την σύλληψη του, ομολόγησε το έγκλημα του;

ΑΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ, ΣΕ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΒΡΕΙ

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.

Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την “κάρτα” του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.

Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;

Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος.

Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ…

Και κανείς δεν είναι ασφαλής”.

                                                    
              
                                                      

“Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ” – JENNIFER DONNELLY

  

Tο 2015 οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ πήραν στην εκδοτική τους οικογένεια την Jennifer Donnelly. Πολυαγαπημένη και πολυδιαβασμένη συγγραφέας και στην χώρα μας. Τον Μάρτιο κυκλοφόρησε το 7ο βιβλίο της με τίτλο “Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ” σε μετάφραση Μαρίας-Ρόζας Τραϊκόγλου.
Το βιβλίο ξεκινά με ένα δυνατό σε περιγραφή κεφάλαιο που μοιάζει λίγο με το τέλος του γνωστού παραμυθιού. Θα μπορούσαμε ίσως να σας πούμε πως είναι η συνέχεια του γνωστού παραμυθιού. Μια διαφορετική συνέχεια από ό,τι θα φανταζόμασταν. Με τρεις δυνατές ηρωίδες και με πρωταγωνίστρια όχι την όμορφη αδελφή μα την μια από τις δύο άσχημες. Μια ιστορία που δείχνει ότι η ομορφιά δεν είναι πάντα όμορφη. Μπορεί να κρύβει και ασχήμιες. Μπορεί να είναι διαφορετική από τα κοινωνικά πρότυπα. Μπορεί να κρύβεται μέσα στον εσωτερικό κόσμο μιας γυναίκας. Κι αν η εξωτερική εμφάνιση, η ομορφιά, μπορεί να κερδίζει, πόσο πιο σημαντική είναι από την καλοσύνη, την ευγένεια, την γενναιοδωρία και την αισιοδοξία; Η αποδοχή ή η περιφρόνηση; Η μοίρα ή οι αποφάσεις μας καθορίζουν κομμάτια της ζωής; Το μίσος, η ζήλια ή η αγάπη; Τα αδιέξοδα και η απόδραση. Η εξάρτηση ή η αυτονομία; η ανεξαρτησία και πως μπορεί να αποκτηθεί; Και όταν η καρδιά μιλάει; Πόσο την ακούμε; πόσο την αφήνουμε να μας καθοδηγήσει; Μπορούμε να ανακαλύψουμε την ομορφιά μας; Την δύναμη μας; Η μεταμόρφωση!

Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και οι κοινωνικές προσδοκίες αναγκάζουν γυναίκες να καταπιέζονται και να συμμορφώνονται με πράγματα και καταστάσεις που δεν επιθυμούν.
Μια δυνατή ιστορία, ένα καλογραμμένο βιβλίο με σύντομα κεφάλαια που προχωρούν γρήγορα την ανάγνωση.
Ένα διαφορετικό παραμύθι για μεγάλους.

“Για όποιον ένιωσε έστω μία φορά στη ζωή του ότι δεν είναι αρκετός…
H Ιζαμπέλ θα έπρεπε να πλέει σε πελάγη ευτυχίας· ετοιμάζεται να κερδίσει έναν γοητευτικό πρίγκιπα. Μόνο που δεν είναι το όμορφο κορίτσι που έχασε το γυάλινο γοβάκι του και κατέκτησε την καρδιά του.
Είναι η άσχημη, ετεροθαλής αδελφή που έκοψε τα δάχτυλα του ποδιού της για να χωρέσει στο παπούτσι της Σταχτοπούτας…
Ο κόσμος συνωμοτεί με χιλιάδες τρόπους για να μας πείσει ότι δεν είμαστε αρκετοί, ότι κάτι μας λείπει, ότι η ζωή δεν είναι παρά ένα μεγάλο, ατελείωτο πάρτι σε μια παραλία και εμείς δεν έχουμε προσκληθεί.
Σκοτεινά δάση; Ποια σκοτεινά δάση; Λύκοι; Ποιοι λύκοι; Μην ανησυχείτε γι’ αυτά. Απλώς αγοράστε αυτό, φορέστε εκείνο, και θα συμπεριληφθείτε και εσείς στη λίστα των προσκεκλημένων.
Θα είστε Αρεστοί, Αγαπητοί, Ευτυχισμένοι.

Τα παραμύθια μας λένε την αλήθεια. Μας αποκαλύπτουν κάτι βαθύ και ουσιαστικό – πως τα δάση είναι αληθινά, σκοτεινά και γεμάτα λύκους. Πως θα υπάρξουν φορές που θα χαθούμε και εμείς στα βάθη τους.
Αλλά αυτά τα παραμύθια μας λένε επίσης πως είμαστε ό,τι χρειάζεται να είμαστε, πως έχουμε ό,τι χρειάζεται να έχουμε -κότσια, μυαλό, ίσως και μια τσέπη γεμάτη ψίχουλα- για να βρούμε τον δρόμο του γυρισμού.

Θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές, παλαιότερες εκδοχές της ιστορίας της Σταχτοπούτας, η Jennifer Donnelly μας δείχνει ότι η εμφάνιση είναι κάτι το υποκειμενικό και με τη μοναδική της γραφή στέλνει έναν παραγκωνισμένο χαρακτήρα σε ένα ταξίδι λύτρωσης, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ομορφιάς.”
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)