Το βιβλίο «ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» της Βασιλικής Χρυσοστομίδου, κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Πρώτο βιβλίο για την συγγραφέα, βιβλίο που περιλαμβάνει τα διηγήματα, Το δέρμα γυμνό, Άλλος άνθρωπος, Μόι Ζλάτο, Σπασμένα τσιγάρα, Ο Αχιλλέας δεν περνάει πια από δω, Τριάντα τρία μέτρα πάνω από τη γη, Κατακάθια, Στα θαύματα πες μου αν πιστεύεις, Paperboy, Το απάγκιο και το ρίζωμα, ενώ στο τέλος υπάρχουν οι πηγές και αφορούν στα ιστορικά στοιχεία που συναντάμε στο έργο.


Ένας σωρός σπασμένα τσιγάρα, μια πριονισμένη εικόνα, πολλά κομματάκια μουλιασμένο χαρτί, ένα ζευγάρι πιτσιλισμένα γυαλιά μυωπίας, ένας κράνος που κατρακυλάει, ένα κιλό σκορπισμένα φυστίκια Αιγίνης, μια αγχόνη από καλτσόν, ένα ματωμένο άσπρο πουκάμισο, τα κεντρικά στοιχεία σε κάθε μια από τις ιστορίες μας.


Δέκα διαφορετικές ιστορίες κοινωνικού περιεχομένου, μέσα σε μόλις 152 σελίδες Σελίδες όμως που τα κοινωνικά μηνύματα που περνούν, πολλά. Μηνύματα που θα ξεχωρίσει και θα σταθεί ο αναγνώστης σελίδα την σελίδα μέσα από τους ήρωες που συναντά. Ήρωες που αποφάσισαν με κάποιο τρόπο να εξαφανιστούν από το φιλικό και εργασιακό τους περιβάλλον νοιώθοντας προδομένοι και παραγκωνισμένοι, όπως ο Αχιλλέας, ή όπως ο Νίκος με το οικογενειακό του περιβάλλον που ένοιωθε ότι ζούσε μέσα σε αυτό σαν να ήταν αόρατος. Ήρωες σαν τον Ντίνο που εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο πουλώντας θαύματα μέχρις ότου αναρωτηθούμε τι θα συμβεί όταν ο ίδιος θα βιώσει ένα αληθινό θαύμα; Και κάπου μέσα στις σελίδες και η Ζωή που ψάχνει για Πατρίδα , δίνοντας τον δικό της ορισμό για το τι είναι πατρίδα. Η Μάγδα που φτιάχνει γλυκό για να γιορτάσει τον θάνατο της ερωτικής της αντίζηλου. Άραγε ήταν μια «νίκη», αυτό; Και η Σοφία με τα χαμένα της όνειρα. Τι εύχεται; Και το Paper boy; Για τι πράγμα ανυπομονεί;


Ήρωες τραυματισμένοι από την ζωή, ήρωες που κρύβουν μυστικά που πονάνε, ήρωες με αντιφάσεις, ήρωες που σιωπούν και που με αφορμή κάποιο γεγονός αναγκάζονται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον χειρότερο τους φόβο και ίσως να λυγίζουν σαν… σπασμένα τσιγάρα. Χαμένα όνειρα. Ενοχές. Φόβος. Οργή. Αγανάκτηση. Συμπόνια και Ανθρωπιά.
Συνεπώς, συναισθήματα και ανθρώπινες σχέσεις το κυρίαρχο του συνολικού έργου. Ένα έργο μέσα από το οποίο ο αναγνώστης θα κάνει ίσως τους δικούς του λογισμούς, την δική του ανασκόπηση.

 

Ένας σωρός σπασμένα τσιγάρα, ένα σχισμένο εισιτήριο, ένα ανοιγμένο κεφάλι, μια πριονισμένη εικόνα, πολλά κομματάκια μουλιασμένο χαρτί, ένα ζευγάρι πιτσιλισμένα γυαλιά μυωπίας, ένα κράνος που κατρακυλάει, ένα κιλό σκορπισμένα φιστίκια Αιγίνης, μια αγχόνη από καλσόν, ένα ματωμένο άσπρο πουκάμισο.
Δέκα ιστορίες για θραύσματα και θαύματα, για μυστικά ανομολόγητα, για αποκαλύψεις και εξομολογήσεις. Άνθρωποι που ταλανίζονται στις περιπέτειες των διαψεύσεων και των ματαιώσεών τους, που χάνονται ή σώζονται περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της οδύνης.