Παρουσίαση από Φιλαναγνώστης Αυγερινού

Το πρώτο βιβλίο «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ 8 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ» του Λευτέρη Μπούρου κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, από τις εκδόσεις Πηγή.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα και σχετικά πρωτότυπη η πρώτη δουλειά του συγγραφέα, στην οποία μας διηγείται 8 διαφορετικές ιστορίες, 8 διηγήματα και μας συστήνει 8 ερασιτέχνες δολοφόνους.
«Ερασιτέχνες» τι ακριβώς θέλει να μας πει ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη; Σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με την κλασική έννοια του δολοφόνου. Είναι άνθρωποι που όπλισε το χέρι τους είτε η παραφροσύνη, είτε κάποιο παιχνίδι της μοίρας. Στην πρώτη ιστορία ήταν ο έρωτας, και εδώ το θύμα μετετράπη σε δολοφόνο. Σε κάποιες ιστορίες υπάρχει ο έρωτας. Σε άλλες υπάρχει ο φόβος, η παραφροσύνη, ο μεταφυσικός παράγοντας. Όμως το κοινό στοιχείο σε όλες τις ιστορίες είναι ο θάνατος. Αν και οι θύτες δεν είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της κάθε ιστορίας.
Οκτώ διαφορετικές ιστορίες που ίσως θα μπορούσε η κάθε μια να γίνει κι ένα ξεχωριστό βιβλίο. Ο «Μαύρος Γάτος», όπου το ίδιο το θύμα γίνεται δολοφόνος, Ο «Μίμος», η «Λυδία», ο «άνθρωπος του βάλτου», που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, ο «Αιρετικός», ο ήρωας που βρίσκεται λίγο πριν τη θανατική ποινή που του επιβάλλει ο θρησκευτικός ηγέτης κατά τον μεσαίωνα. Μια φιλοσοφική διάθεση περί αμαρτιών και Χριστιανισμού. «Ποιος μίλησε;» με μια παράξενη παρουσία στη ζωή των ηρώων. Η «Άγια Νύχτα» με έναν μύθο που ακολουθεί γενιές και «Η Μέρα Που Έγινα Δολοφόνος» με την επήρεια της τηλεόρασης στον ψυχισμό των ανθρώπων.
Μια καλοδουλεμένη συλλογή μικρών και διαφορετικών ιστοριών μυστηρίου, τρόμου, ψυχολογικού θρίλερ με έξυπνη και γρήγορη πλοκή και διαφορετικές αφηγηματικές φωνές. Η πρωτοπρόσωπη γραφή του συγγραφέα στρωτή και άμεση και οι χαρακτήρες καλά σκιαγραφημένοι ενώ το σκηνικό της κάθε ιστορίας είναι δοσμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να γίνει μέρος της. Θα υπάρξουν στιγμές που ακόμα και για τον δολοφόνο ο αναγνώστης θα νοιώσει αν όχι συμπάθεια, τουλάχιστον επιείκεια. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νοιώσει μίσος γι’ αυτούς, στιγμές που η αγωνία, τα φαντάσματα και το σκοτάδι θα του υποβάλλουν μια ατμόσφαιρα παράνοιας που οριοθετείται από μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην λογική και την τρέλα, μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και κάποιες φορές ακόμη και τρομακτική.
Ο κ. Μπούρος δείχνει με το πρώτο του έργο μια έφεση στην αστυνομική λογοτεχνία και στη λογοτεχνία του τρόμου. Κάθε διήγημά του έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και αυτός είναι ο λόγος που θα περιμένουμε τα επόμενα συγγραφικά του βήματα, σε μεγαλύτερης έκτασης κείμενο, σε ένα μυθιστόρημα.

«Οι 8 αφηγητές της συλλογής που κρατάτε στα χέρια σας, θα μιλήσουν για ιστορίες εγκλημάτων:

 


 

Για ένα ερωτικό τρίγωνο που κάνει κακό στην υγεία, για μια βεντέτα με αθώα θύματα, για έναν παράξενο τύπο που καταδιώκει δεκαοκτάχρονους περιπτεράδες.
Οι σκέψεις και οι πράξεις των πρωταγωνιστών καθοδηγούνται συχνά από οργή. Από εκδικητική μανία. Από φόβο και διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.
Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει τους θανατηφόρους κινδύνους που κρύβει μια συσκευή τηλεόρασης;
Ποια ήταν τα βασανιστήρια που περίμεναν τα φωτισμένα μυαλά του Μεσαίωνα;
Πόσο μακάβρια μπορεί να γίνει η συγκατοίκηση ενός αλκοολικού με μια εγγαστρίμυθη;
Και τελικά, τι θα συμβεί όταν τα φάντασμα ενός αστικού μύθου επιστρέφει στο φυλάκιο που γεννήθηκε;»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)