Διηγήματα Εκδόσεις Βακχικόν 2023 σελ.145 -Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δέκα μικρές σπαρταριστικές ιστορίες.
Ένας θείος μαθαίνει τα ανίψια του για την κλωνοποίηση, για την παρακολούθηση των κινητών, για το τι είναι η ψυχή και το πού πάει η ψυχή όταν πεθαίνει κάποιος, για να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα, για την συνέλευση των ενοίκων σε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών όταν βούλωσε η αποχέτευση και να το χρεώσουν άδικα στην κυρία Μπλούμε, για τις συζητήσεις στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς με θέματα εθνικά και διεθνή, επίσης αρχαία ιστορία και φιλοσοφία, τρόπον τινά ένα μικρό επιστημονικό συμπόσιο, για μια απρόσωπη τηλεφωνική επικοινωνία, για ένα νεαρό που έβαλε δυνατά κλασική μουσική σε μια μάζωξη το βράδυ της επικείμενης Ανάστασης, για την ομιλία ενός ιστορικού ενάντια στην υποτέλεια και υπέρ της ανεξαρτησίας, για το προσδόκιμο της ζωής μιας μύγας, για μια ψαροταβέρνα στη Χαλκιδική που κάποιοι φάγανε κεφτεδάκια και μπαρμπούνια, για το μέλι του θυμού, για ένα πεθαμένο που… μιλάει (ή μήπως είναι ζωντανός) και την αγωνία του μέτρου.


Η αποστασιοποιημένη γλώσσα του Γιώργου Σπανουδάκη επιτρέπει στον αναγνώστη να προσπελάσει τη δυσωδία του κόσμου που αποτυπώνεται και εντείνει την αναγνωστική ανταπόκριση.
Το οξύμωρο που συναντάται στη συλλογή διηγημάτων «Η αγωνία του μέτρου» βρίσκεται στην σχέση του πραγματικού με το ασύλληπτο και τη φαντασία. Στο βιβλίο το παράλογο δεν κρύβεται σε υπερρεαλιστικές τεχνικές γραφής, αλλά στην ίδια την ταυτότητα του κόσμου που περιγράφεται. Παράλογος είναι ο κόσμος, η κοινωνία, οι ήρωες και οι δράσεις τους, ενώ η γραφή τούς ακολουθεί σαν αντικειμενικός ρεαλιστικός καθρέφτης…
Διαβάστε το.


Ο Γιώργος Ι. Σπανουδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως μαθηματικός και ασχολείται εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και με τα εικαστικά. «Η αγωνία του μέτρου» είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.