«Τα γράμματα που δεν περίμενε κανείς» της Angeles Donate κυκλοφόρησαν στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2017, σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση, από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, και σε εξαιρετική μετάφραση από τη Μαρίας Παλαιολόγου.

«Ποιος έχει ανάγκη από ταχυδρόμους σ έναν κόσμο όπου δε γράφονται πλέον γράμματα;»
Πορβενίρ, ένα μικρό χωριό, με λίγους κατοίκους και με υποτονική διακίνηση αλληλογραφίας, κινδυνεύει να μείνει χωρίς ταχυδρομείο και η μοναδική ταχυδρόμος, η Σάρα, μόνη μητέρα με τρία παιδιά, να μετατεθεί στην πρωτεύουσα. Η ηλικιωμένη χήρα Ρόσα, φίλη και γειτόνισσα της, προσπαθεί να σκεφτεί κάτι που θα αποτρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια εποχή που κυριαρχούν τα SMS και τα e-mails. Αποφασίζει λοιπόν να γράψει ένα γράμμα στην παλιά αγαπημένη της φίλη με την οποία έχει χαθεί και για την οποία νοιώθει ενοχές. Αποτυπώνει τον ψυχισμό της, εξηγεί τι συνέβη τα χρόνια που πέρασαν και πως έφτασαν μέχρι εκεί οι σχέσεις τους, πόσο της έλλειπε όλα αυτά τα χρόνια και πως η αφορμή αυτής της επιστολής ήταν ο κίνδυνος, ύστερα από 100 χρόνια το χωριό τους να μείνει χωρίς ταχυδρόμο και η ίδια η Σάρα να μετατεθεί. Της ζητάει να βοηθήσει κι εκείνη, πως;
« … Πολύ απλά, όπως το έκανα κι εγώ: γράψε ένα γράμμα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μικρό ή μακροσκελές, ούτε αν θα είναι καλογραμμένο ή όχι. Και στείλε το σε μια άλλη γυναίκα του χωριού, γιατί εκείνη θα καταλάβει ίσως πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά μακριά από τον τόπο σου. Ακόμη κι αν δεν τη γνωρίζεις, μοιράσου μαζί της στιγμές της καθημερινότητάς σου. Ας φτιάξουμε μεταξύ μας μια αλυσίδα από λέξεις, τόσο μεγάλη, ώστε να φτάσει ως την πρωτεύουσα, και τόσο δυνατή, ώστε κανένας από κει να μην μπορεί να την κόψει…».

Και αυτό είναι μόλις η αρχή του είδους της επιστολικής λογοτεχνίας που δημιούργησε η Angeles Donate, δημιουργώντας ένα γλυκό, τρυφερό κοινωνικό μυθιστόρημα, τόσο διαφορετικό από ό,τι έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Η αρχή μιας διαδοχικής αποστολής αλληλογραφίας με αποστολέα χωρίς όνομα σε έναν δέκτη-παραλήπτη που με την σειρά του θα συνεχίσει αυτό που η Ρόσα ξεκίνησε, προκειμένου να αποδείξει ότι το ταχυδρομείο τους έχει κίνηση και δεν πρέπει να κλείσει. Ένα άτυπο «κοινωνικό συμβόλαιο» ξεκινά…
Κάθε γράμμα χωρίς διεύθυνση επιστροφής και μια ιστορία, κάθε αποστολέας και ένας ήρωας που αποτυπώνει στο χαρτί ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού του. Ο κάθε ένας μοιράζεται με κάποιον άγνωστο κάτι πολύ προσωπικό του και ζητά να συνεχίσει την αλληλογραφία με κάποιον άλλον και πάντα όλοι μεταφέρουν το ίδιο απόσπασμα όπως το έγραψε αρχικά η Ρόσα για τη διάσωση του ταχυδρομείου και τη θέση της Σάρα. Και όσο και αν ο παραλήπτης είναι σχετικά άγνωστος, η Angeles Donate με την περιγραφική γραφή της και την υπέροχη πλοκή του έργου της, τους κάνει όλους με έναν μαγικό τρόπο να συνδέονται μεταξύ τους και τη ζωή όλων να αλλάζει.

Έτσι όλοι οι ήρωες σε αυτό το βιβλίο, άλλοι περισσότερο αγαπητοί, άλλοι λιγότερο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όλοι πρωταγωνιστές και κάτι δυνατό τους ενώνει. Η γλυκύτατη Ρόσα, η Σάρα για την οποία γίνονται όλα, ο Άλεξ- ο ακίνητος ταξιδιώτης- με την τόσο συγκλονιστική επιστολή του προς τον πατέρα του και με τον έρωτα που άρχισε να γεννιέται στη ζωή του για την Άλμα, ή Μάρα ένας τόσο δύσκολος χαρακτήρας, ο Φερνάντο με τις υπέροχες εκπλήξεις του, η μοναχική Κάρολ που εργάζεται μακριά από τους δικούς της, η Μαργκό, η Υπατία μια χαριτωμένη γιαγιά με τον φοβερό εγγονό της, τον Τομ, όλοι αφήνουν το αποτύπωμα τους, όλοι θα κάνουν τον αναγνώστη να γίνει μέρος των δικών τους ονείρων, του παρελθόντος και του παρόντος τους, της ίδιας τους της ζωής. Μαζί θα γνωρίσουν οι αναγνώστες τη δημιουργία εν τη γενέσει της μιας λέσχης ανάγνωσης και μιας βιβλιοθήκης στο Πορβερνίρ.
Ένα ταξίδι που ξεκινά με μια πλασματική αλληλογραφία και καταλήγει στην εξαιρετική σκιαγράφηση του ψυχισμού των ηρώων, ένα ταξίδι στον μικρόκοσμο ενός μικρού χωριού, ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα τόσο για τον τρυφερό έρωτα, για την αγάπη, την φιλία, την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, την απελευθέρωση των «θέλω» μας, μα και για τις αδυναμίες, τις ενοχές, και τα λάθη που καθορίζουν την μετέπειτα ζωή μας.
Ο εκδότης αναφέρει για το βιβλίο: «Ένας ύμνος στην αγάπη, στα όνειρα και στη ζωή» και αυτό ακριβώς είναι. 35 συγκλονιστικά κεφάλαια, τα οποία ξεκινούν με ένα απόλυτα ταιριαστό απόσπασμα που εμπλουτίζει το μυθιστόρημα, μια κινηματογραφική γραφή, μια γρήγορη και καλοδουλεμένη πλοκή και ένα υπέροχο συγκινητικό τέλος, αυτά είναι όλα όσα θα συναντήσει ο αναγνώστης στα «γράμματα που δεν περίμενε κανείς».

image description

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Το μικρό χωριό Πορβενίρ αναστατώνεται από μια δυσάρεστη είδηση: εξαιτίας της έλλειψης αλληλογραφίας, το ταχυδρομείο του θα κλείσει και η Σάρα η ταχυδρόμος, γέννημα θρέμμα του χωριού και μητέρα τριών παιδιών, θα μετατεθεί. Όμως η ηλικιωμένη φίλη της, η Ρόσα, έχει μια ιδέα: να αυξήσει την αλληλογραφία ξεκινώντας μια αλυσίδα ανώνυμων επιστολών. Έτσι, γράφει η ίδια το πρώτο γράμμα –και μέσα από την ανωνυμία, βρίσκει την ευκαιρία να εξομολογηθεί ένα μυστικό που τη βαραίνει εξήντα χρόνια…
Σύντομα, η αλληλογραφία φουντώνει. Τα γράμματα που δεν περίμενε κανείς φέρνουν στο φως φαντάσματα του παρελθόντος, μύχιες επιθυμίες, όνειρα και πόθους. Και η ζωή όσων πάρουν μέρος σ’ αυτό το γαϊτανάκι δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…
Ένα απίστευτα αναζωογονητικό μυθιστόρημα για όσα μας ενώνουν –τη φιλία, την αλληλεγγύη και την παντοτινή ανάγκη να επικοινωνούμε– που έγινε best seller στην Ισπανία και την Ιταλία.