Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Το κοινωνικοιστορικό έργο της Μεταξίας Παπαποστόλου με τίτλο “ΔΑΝΤΕΛΕΝΙΟ ΜΑΝΤΙΛΙ” κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πηγή
Μια οικογενειακή σάγκα με κεντρικές ηρωίδες τρεις γυναίκες.
Σπονδυλωτά ενώνονται οι ιστορίες των τριών αυτών γενεών της ίδιας οικογένειας, αρχής γενομένης από τη Ζωή Κρεββατά, η οποία ζει στον Μυστρά λίγο πριν την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα θα δούμε την κόρη της, παντρεμένη με τον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο, στην Αθήνα, ενώ η Ασπασία, εγγονή της Ζωής και κόρη της Φλωρεντίας στη Ζάκυνθο βρίσκεται στις παραμονές του γάμου της με τον κόντε Ιωάννη Μελισσηνό.
Όταν η Ζωή αρχίσει να της αφηγείται την ιστορία τη δική της και της κόρης της και της χαρίσει το δαντελένιο μαντίλι, οικογενειακό κειμήλιο, που θα φορέσει ως πέπλο στον γάμο της, θα της δείξει ταυτόχρονα τον δρόμο προς τη γνώση όχι μόνο της ιστορίας της οικογένειάς της αλλά και της Ιστορίας της χώρας, περνώντας μέσα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν τον 19ο αιώνα.

«Μυστράς, Αθήνα, Ζάκυνθος.
Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρεις ιστορίες.
Η Ζωή Κρεββατά, µε καταγωγή από το Μυστρά, παντρεύεται το Στέφανο τις παραµονές της Επανάστασης του 1821. Ζώντας από κοντά τα γεγονότα που οδήγησαν τη Λακεδαίµονα στην απελευθέρωση από τους Οθωµανούς, βλέπει τη ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της να επηρεάζεται από τις εξελίξεις του Αγώνα.
Η κόρη της, Φλωρεντία, παντρεύεται το Φαναριώτη ποιητή Παναγιώτη Σούτσο. Οι δυο τους ζουν στην Αθήνα της εποχής των πρώτων χρόνων της βασιλείας του Όθωνα. Μέσα από τις επιστολές της προς τη µητέρα της, αποτυπώνεται ανάγλυφα η εικόνα της πόλης που ψάχνει να βρει τα πρώτα της σταθερά πατήµατα στην εποχή µετά την Απελευθέρωση και να µετατραπεί σε µια καθ’ όλα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Η εγγονή της Ζωής, Ασπασία, ετοιµάζεται να παντρευτεί στη Ζάκυνθο τον κόντε Ιωάννη Μελισσηνό. Παραµονές του γάµου της, η γιαγιά της τής διηγείται την ιστορία της και την ιστορία της µητέρας της, προσπαθώντας να την κάνει να ξεχάσει την αγωνία του επικείµενου γάµου της και ταυτόχρονα να της τονώσει το ηθικό, θυµίζοντάς της τη σπουδαία καταγωγή της. Ένα δαντελένιο µαντίλι, που της χαρίζει για να το φορέσει ως πέπλο στο γάµο, επισφραγίζει µια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά στις γυναίκες της οικογένειάς τους.
Το Δαντελένιο µαντίλι είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα που αφηγείται τη ζωή τριών γυναικών, οι οποίες έγιναν µάρτυρες µερικών από τα σηµαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα και µιας εποχής που αποτέλεσε τη µετάβαση από την οθωµανική υποδούλωση στη δηµιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Φανταστικά και αληθινά πρόσωπα και γεγονότα συµπλέκονται και υφαίνουν µια νοσταλγική, συγκινητική αφήγηση, όπου ο µύθος συναντά την ιστορία.