Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που εμβαθύνει στα βάθη των ανθρώπινων συναισθημάτων και στην πολυπλοκότητα της προσωπικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Με φόντο τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, η ιστορία ακολουθεί τη ζωή της Κατερίνας Χοροβίτσοβα, μιας νεαρής εβραίας που ζει σε μια εποχή τεράστιας αναταραχής.

Η αφήγηση δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής. Οι χαρακτήρες του Lustig είναι πλούσια ανεπτυγμένοι και διαβάζοντας το Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα θα βρεθείτε βυθισμένοι στους αγώνες, τις ελπίδες και τους φόβους τους.

Το βιβλίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Τσεχικής Λογοτεχνίας το 1967 για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο και αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του τσέχου συγγραφέα, τα έργα του οποίου συχνά αφορούσαν το Ολοκαύτωμα.

Τίτλος: Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα
Συγγραφέας: Arnošt Lustig
Μετάφραση: Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα
Επιμέλεια: Πηνελόπη Παλατιανού
Τιµή: 13,78 €, ∆ιάσταση: 14×21 cm, Σελίδες: 176
ISBN: 978-618-5413-35-4

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Arnošt Lustig γεννήθηκε την 21η Δεκεμβρίου 1926 στην Πράγα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1942, ο εβραϊκής καταγωγής νεαρός συγγραφέας στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέ­ντρωσης του Τερεζίν. Έπειτα, από εκεί μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέ­ντρω­σης του Άουσβιτς και, λίγο αργότερα, στου Μπούχενβαλντ. Το 1945, ο Arnošt Lustig επέβαινε σε ένα τρένο που τον πήγαινε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όταν ένα αμερικανικό μαχητικό-βομβαρδιστικό χτύπησε τη μηχανή του τρένου, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποδράσει. Επέστρεψε στην Πράγα και πήρε μέρος στην εξέγερση κατά της γερμανικής κατοχής, που έγινε τον Μάιο του 1945.

Ο Lustig παντρεύτηκε τη Věra Weislitzová και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Πέθανε το 2011 στην Πράγα.

Του απονεμήθηκαν πολλά λογοτεχνικά βραβεία και υπήρξε υποψήφιος για τα βραβεία Booker και Pulitzer.

Η ΕΠΙΒΟΛΗ

Μια πολίχνη στη σκιά ενός τριγωνικού βουνού. Μια νεαρή γυναίκα που φυτοζωεί στο μεγάλο της σπίτι.
Όταν στην πολίχνη εμφανίζεται ένας ξένος, η νεαρή γυναίκα τον παίρνει στο σπίτι της δίχως δεύτερη σκέψη, καθώς της κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον ως κάτι νέο και απολύτως ξένο γι’ αυτήν, η οποία μισεί «…τούτη την πολίχνη τόσο πολύ, ώστε θα την εκδικηθώ μην φεύγοντας ποτέ από δω, κι ας καμώνομαι συνέχεια ότι φεύγω».
Σύντομα ο επισκέπτης γίνεται το επίκεντρο της ύπαρξής της, μα και θύμα των άκρως κτητικών φαντασιώσεων και της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της. Η οικοδέσποινα τη μια θέλει να μάθει τα πάντα γι’ αυτόν και την άλλη τον αποδιώχνει. Τη μια θέλει να τον πετάξει έξω, την άλλη χρειάζεται τη βοήθειά του για να της αλλάξει μια κλειδαριά.
Με λακωνικό τρόπο η συγγραφέας περιγράφει όλο το φάσμα του ασταθούς συναισθηματικού κόσμου της οικοδέσποινας, η οποία ταλανίζεται μεταξύ αποδοχής και απόρριψης, φιλόξενης υποδοχής και αφιλόξενου μίσους.
Ένα μυθιστόρημα που με το ιδιαίτερο αφηγηματικό του ύφος θέτει ερωτήματα περί γνώριμου και άγνωστου, περί καταγωγής και πατρίδας, περί ενσωμάτωσης, ιδιωτικής σφαίρας και φιλοξενίας.

Τίτλος: Η Επιβολή
Συγγραφέας: Ariane Koch
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου
Επιμέλεια: Γιώτα Νικολού
Τιµή: 12,72 €, ∆ιάσταση: 14×21 cm, Σελίδες: 184
ISBN: 978-618-5413-34-7

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ariane Koch, γεννημένη στη Βασιλεία το 1988, σπούδασε Καλές Τέχνες και Διεπιστημονικότητα. Γράφει θεατρικά κείμενα, ραδιοφωνικά έργα και πεζογραφήματα. Τα έργα της έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις όπως η Βασιλεία, το Βερολίνο, το Κάιρο, η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα. Η Ariane Koch έχει λάβει διάφορες υποτροφίες, μεταξύ των οποίων και μία από τη Cité internationale des Arts στο Παρίσι (2020). Η επιβολή (Die Aufdrängung) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Βραβεία
Ελβετικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2022 για το μυθιστόρημα Die Aufdrängung
Βραβείο λογοτεχνίας Aspekte 2021 για το μυθιστόρημα Die Aufdrängung