«.. Πώς μυρίζει έτσι ο έρωτας! Πώς ποτίζει τα πάντα και γεμίζει γωνιές και στιγμές… Πόσο καιρό είχε να μυρίσει έρωτας στο σπίτι μας… Πόσο καιρό είχε να ονειροπολήσει κάποιος κάτω από το κουμκουάτ μου; …»

Η Πηνελόπη Κουρτζή, εμφανίστηκε στην σκηνή της Ελληνικής λογοτεχνίας, για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο του 2016, όταν οι εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησαν το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Κουμκουάτ, εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη» αν και όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, έχει γράψει θεατρικά έργα και ποίηση.

Το γλυκόπικρο οδοιπορικό της ζωής της Βασιλικής, από το 1902 στην Άρτα και την Κέρκυρα, έως το τέλος της ζωής της. Μιας ζωής γεμάτης αγάπη, πόνο, προδοσία, έρωτα και φιλία, μιας ζωής γεμάτης από οικογενειακές στιγμές, που διατρέχουν την Ελληνική Ιστορία και συγκεκριμένα τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή. Σχέσεις, συναισθήματα, χαρακτήρες, αγώνας επιβίωσης, απώλειες και όλα αυτά μέσα σε μια χώρα που βάλλεται από τον πόλεμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, έθιμα και παραδόσεις, περνούν από τις σελίδες του βιβλίου, ενός βιβλίου γραμμένου σε πρωτοπρόσωπη απλή και στρωτή γραφή, γεμάτη εικόνες και αρώματα με κυρίαρχο το Κουμ Κουάτ, το μικρό δεντράκι της Βασιλικής, αυτό που είναι η παρέα της, αυτό που έχει ακούσει τις εξομολογήσεις της και έχει φυλάξει στις ρίζες του όχι μόνο την αγάπη, μα και τις αγωνίες και τα δάκρυα της ηρωίδας μας. Το δεντράκι αυτό που έχει φυλάξει ακόμα και πολύτιμους θησαυρούς, έχει κρατήσει όλα τα όνειρα και τις ελπίδες της Βασιλικής.
«… Η ζωή είναι μια βόλτα, Βασιλιώ μου…»

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
[«1902. Η Βασιλική γεννιέται στο πατρικό της σπίτι στην Άρτα. Κι εκεί ξεκινάει η αφήγηση του οδοιπορικού της, με φόντο τη μετάβαση από την τουρκική κυριαρχία στην ανεξαρτησία και την άνθηση του τόπου. Η ακμή, ο πόλεμος, η Κατοχή, η Απελευθέρωση, μια ολόκληρη ζωή καθορισμένη από τη μοίρα και τα παιχνίδια της, από τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, αλλά και από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο διάβα του χρόνου• η ωραία Ελένη και ο Χαρίλαος, που άργησε να έρθει, η Παρέσα η Σμυρνιά και η Αργυρώ η κοκέτα, τα αγόρια της και η μικρή της Θεοδώρα µε το λάθος όνομα, ο Βασιλάκης, το παραπαίδι, και τόσοι άλλοι που δένουν τη ζωή τους με τη δική της.
Και όλα αυτά µε τον θρύλο της Αγίας Θεοδώρας να συντροφεύει και να παρηγορεί τη Βασιλική, και τη σκιά του αγαπημένου της δέντρου κουμκουάτ να συνδέεται άρρηκτα µε τις μνήμες της και να γίνεται ο πιο κρυφός εξομολογητής της.» ]

Κρατάμε αυτό που η συγγραφέας και ο εκδοτικός επέλεξαν να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό, προκειμένου να κατανοήσουμε το είδος του βιβλίου. Είναι ένα βιβλίο τρυφερό, που ενώ δεν έχει εντάσεις και ανατροπές, έχει ενδιαφέρουσα πλοκή και γρήγορη ροή και κάποιους πολύ έντονους χαρακτήρες, όπως η Παρέσα, η Σμυρνιά φίλη της Βασιλικής, μια γυναίκα προσωποποίηση της φιλίας, ο Λεονάρντο, ο ιταλός στρατιώτης που έζησε μέσα στο σπίτι και την οικογένεια της Βασιλικής, η Μαρία, η Αργυρώ, για την οποία δεν θα αναφέρουμε κάτι, οι αναγνώστες θα κατανοήσουν το γιατί διαβάζοντας το βιβλίο, η μικρή Θεοδώρα, η Μαρία.
Όλοι οι ήρωες αφήνουν το στίγμα τους τόσο στην ζωή της Βασιλικής, όσο και στους αναγνώστες.

«… ο πόλεμος μύριζε πλέον έντονα γύρω μας. Και έχει μυρωδιά ο πόλεμος τόσο χαρακτηριστική, που σε διαπερνά και σε ποτίζει και δεν την ξεχνάς ποτέ…»

Κουμκουάτ, εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη, εκεί που η νέα συγγραφέας έβαλε τα θεμέλια της πορείας της στα εκδοτικά δρώμενα της Ελληνικής λογοτεχνίας.