«Είναι Οκτώβριος. Ο χειμώνας έχει ήδη απλωθεί σαν γκρίζο παγωμένο πέπλο πάνω από την πόλη, πάνω από την ειδυλλιακή εξοχή – και πάνω από το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου.
Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί. Άμεσα. Γιατί αλλιώς… θα το ξανακάνει.».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον Χόλγκερ Μουνκ και τη Μία Κρούγκερ, μετά τον ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΓΓΕΛΟ, γραμμένο από τον Νορβηγό συγγραφέα Samuel Bjork, και κυκλοφορεί στην χώρα μας, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Ένα καλογραμμένο συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ, μια συγκλονιστική εμπειρία, ένα βιβλίο με σασπένς και ανατροπές.
Πρώτη δουλειά του συγγραφέα είναι να μας βάλει στο κλίμα της περιοχής, όπου διαδραματίζεται η ιστορία.
«…Ήταν σκοτεινά από τις πέντε, ένα βαρύ συννεφιασμένο σκοτάδι που καθόλου δεν άρεσε στην Μία. Ήταν η εποχή του χρόνου που ποτέ δεν της άρεσε. Έκανε κρύο. Ένα μαύρο σεντόνι ήταν τυλιγμένο διαρκώς γύρω τους, ένας κόσμος απάνθρωπος όπου ήταν υποχρεωμένοι να ζουν επί μήνες χωρίς Φως…»
Κάπως έτσι ο συγγραφέας, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα, για το εάν και κατά πόσο το κλίμα ενός τόπου, μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεση των κατοίκων του και να εκδηλώσει πιθανές ψυχολογικές διαταραχές.
Ο Samuel Bjork, αμέσως μετά, σκιαγραφεί τους ήρωες που απαρτίζουν το Τμήμα Ανθρωποκτονιών…
-Ο επικεφαλής Χόλγκερ Μουνκ, διαζευγμένος εδώ και 10 χρόνια, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει ξεπεράσει…
-Η μελαγχολική συνεργάτιδα του, Μία Κρούγκερ, ιδιαίτερα χαρισματική, όπως έλεγε η γιαγιά της… «…Είσαι πολύ ιδιαίτερο κορίτσι, το ξέρεις; Και τα άλλα παιδιά καλά είναι, αλλά εσύ ξέρεις πράγματα, Μία, έτσι δεν είναι; Μπορείς να δεις πράγματα που οι άλλοι δεν βλέπουν, ε;…» … ο πρόσφατος όμως θάνατος της αδελφής της, την έχει φέρει στα πρόθυρα της κατάθλιψης, με αποτέλεσμα, το «χάρισμά» της, να έχει περιοριστεί…
– Ο Κάρι, κυριευμένος όμως, από τον τζόγο και το αλκοόλ καθώς η σχέση του με την γυναίκα του, περνάει κρίση…
– Ο Γκάμπριελ, ένας χάκερ που κάποια στιγμή, αποφάσισε να συνεργαστεί με την αστυνομία και να γίνει μέλος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών…
… και φυσικά… ένα πτώμα. Ένα γυμνό δεκαεφτάχρονο κορίτσι, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά!
Αυτόν τον φόνο θα κληθεί να διαλευκάνει η ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών και ο συγγραφέας με την πένα του, θα εξυφάνει μια εξαιρετική πλοκή με αδιανόητες ανατροπές.
Πόσο περίπλοκη θα γίνει η υπόθεση όταν στην λίστα των υπόπτων, ο Μουνκ, θα βρει ένα όνομα που θα τον συνταράξει;
Τι πληροφορίες θα δώσει ένας μαύρος χάκερ, παλιός φίλος του Γκάμπριελ;
Τι θα γίνει όταν η γυναίκα του Κάρι θα έρθει αντιμέτωπη στο νοσοκομείο που εργάζεται με έναν υπέργηρο εφημέριο;
Τι θα συμβεί στην κόρη του Μουνκ όταν αποφασίσει να αλλάξει την ζωή της;
Ένα θύμα απαγωγής…
Το χάρισμα της Κρούγκερ θα επανέλθει;
Ο φόνος θα διαλευκανθεί;
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Διόπτρα, σε μετάφραση Δέσποινας Παπαγρηγοράκη που ο αναγνώστης θα διαβάσει με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία του σελίδα.

h koukouvagia