Ο Νέιθαν μπορεί να μην ήξερε πολλά, αλλά βαθιά μέσα του πίστευε σε μία και μοναδική, καλά εμπεδωμένη αλήθεια. Εκεί πέρα στις ερημιές μπορούσες να βασίζεσαι μόνο στον εαυτό σου!


Διάβασα και αγάπησα τα δύο προηγούμενα βιβλία της Jane Harper, την Ξηρασία και την Άγρια Φύση και φυσικά δεν γινόταν να μην αναζητήσω την τρίτη συγκλονιστική ιστορία της που για άλλη μια φορά αναφέρεται στην Αυστραλία, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.


Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό θρίλερ, αλλά ο ΧΑΜΕΝΟΣ θεωρώ ότι θίγει τόσο καυτά κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν ο τόπος στον οποίο ζει κάποιος είναι τόσο ισχυρά ταυτισμένος με τους κατοίκους του, ειδικά στην απέραντη αυστραλιανή ενδοχώρα όπου οι ελάχιστοι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη ζέστη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες και ένα σωρό αστάθμητους παράγοντες, και το στοίχημα με τον ίδιο τους τον εαυτό. Το να αντέξουν στις ακραίες συνθήκες που θέλουν τη μοναξιά να κυριαρχεί, το να είναι αναγκασμένοι να ζουν μόνο με τους κοντινούς τους ανθρώπους, μακριά από τον πολιτισμό και τη βοήθεια, όταν χρειαστεί να τη ζητήσουν.


Πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών όταν ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Και πώς αντιλαμβάνονται την ενδοοικογενειακή βία; Έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από έναν βάναυσο πατέρα, από μια παραιτημένη μητέρα; Μπορούν να ζήσουν μέσα στο φόβο και την απομόνωση; Και μια μητέρα, πώς μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της, όταν αδυνατεί και η ίδια να προστατέψει τον εαυτό της;


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσαν τα τρία αδέλφια της ιστορίας. Οι δύο μεγάλοι ο Νέιθαν και ο Κάμερον, είχαν τουλάχιστον ο ένας τον άλλο. Ο κατά δέκα χρόνια μικρότερος όμως Μπαμπ, δεν είχε συμμάχους και έτσι το κάθε παιδί διαμόρφωσε και έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Η ζωή όλων αλλάζει μετά τον ξαφνικό θάνατο του δυνάστη πατέρα τους. Ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο, χωρίς όμως πολλές επιλογές σε μια χώρα όπου οι απέραντες εκτάσεις με τα βοσκοτόπια, τις αγελάδες και τα ουρλιαχτά των άγριων ζώων, η αποξένωση από κάθε μορφή διασκέδασης αλλά και κοινωνικοποίησης, παίζει το δικό της ρόλο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθένας καλείται να ζει και να προχωράει με τους εσωτερικούς του δαίμονες, με τα λάθη του παρελθόντος που δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.
Κι όταν ο μεσαίος αδελφός ο Κάμερον βρίσκεται νεκρός από αφυδάτωση, στον τάφο του κτηνοτρόφου, ένα σημείο που δεν πήγαιναν εύκολα καθώς οι μύθοι που είχαν εδώ κι έναν αιώνα μαζευτεί προσέδιδαν μια ανατριχιαστική αίσθηση, τότε είναι που δεν μπορούν να κατανοήσουν το παράξενο γεγονός. Πώς είναι δυνατόν ο σκληραγωγημένος και πάντα οργανωτικός αδελφός τους να έκανε ένα τέτοιο λάθος και να απομακρύνθηκε κάτω από τόσο επικίνδυνες καιρικές συνθήκες; Ελλείψει όμως στοιχείων, όλοι θεωρούν ότι έκανε μόνος του το απονενοημένο διάβημα, καθώς μάλιστα σε όλων την αντίληψη είχε πέσει η πίεση που βίωνε τον τελευταίο καιρό.


Οι περιγραφές του αχανούς τοπίου, της έντονης ζέστης σε συνδυασμό με την κόκκινη σκόνη της ερήμου, της απομόνωσης αλλά και των συναισθημάτων των κατοίκων μιας τέτοιας περιοχής, είναι τόσο δυνατές που συγκλονίζουν τον αναγνώστη.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ είναι ένα πραγματικά καθηλωτικό μυθιστόρημα, το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κρύβει μια απίστευτη ανατροπή στο τέλος και το οποίο μας δείχνει ότι μόνο μέσα από την συγχώρεση και την αλήθεια, ο άνθρωπος μπορεί να τα βρει με τον εαυτό του αλλά και να καταφέρει να ζήσει κοντά στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του!

Δείτε ακόμα:

Από το οπισθόφυλλο

ΒΡΑΒΕΙΟ ITW 2019
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ NED KELLY 2019

Δύο αδέρφια, ο Νέιθαν και ο Μπαμπ Μπράιτ, συναντιούνται στα όρια των αχανών αγροκτημάτων τους κάτω από τον καυτό ήλιο του Κουίνσλαντ. Βρίσκονται στον τάφο του κτηνοτρόφου, ένα μνημείο τόσο παλιό ώστε κανείς δεν θυμάται ποιος είναι θαμμένος εκεί. Σήμερα, όμως, η ελάχιστη σκιά του μνημείου ήταν η τελευταία ελπίδα του μεσαίου αδερφού τους, του Κάμερον, τον οποίο εντοπίζουν νεκρό από τη ζέστη. Ενώ πενθούν για τον θάνατό του, αρχίζουν να τους κατακλύζουν υποψίες και ο Νέιθαν αναγκάζεται να ερευνήσει μυστικά που η οικογένεια θα προτιμούσε να μείνουν στο παρελθόν. Κάτι προβλημάτιζε τον Κάμερον. Ακολούθησε τον δρόμο του θανάτου έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα; Γιατί αν δεν το έκανε, η απομόνωση στην οποία η οικογένεια ζει στην αυστραλιανή ενδοχώρα δεν αφήνει και πολλούς υπόπτους…

Σκοτεινό, αγωνιώδες και βαθιά ατμοσφαιρικό, ο Χαμένος είναι το πολυαναμενόμενο βιβλίο της βραβευμένης Jane Harper που μεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένα εθιστικό, καθηλωτικό μυθιστόρημα από την αρχή ως το τέλος. Μπορείς να κόψεις την ένταση με το μαχαίρι. Πραγματικά με συντάραξε.
Kate Hamer, συγγραφέας

Αναπάντεχα συναρπαστικό… Με κάθε νέο βιβλίο η Harper δημιουργεί τη δική της ολοζώντανη και πολύπλοκη εκδοχή της αυστραλιανής ενδοχώρας.
New York Times Book Review

Το Χαμένος το λάτρεψα. Το ρούφηξα σε μια μόλις μέρα. Το καλύτερό της μέχρι τώρα.
Liane Moriarty, συγγραφέας

Ιστορία που καθηλώνει… Η μυθοπλασία στα καλύτερά της.
Associated Press

Η δεξιοτεχνική αφήγηση της Harper βάζει τους αναγνώστες στη μέση ενός έρημου τοπίου που τους είναι τόσο άγνωστο όσο και η επιφάνεια της Σελήνης, εκεί όπου οι συνέπειες της μακροχρόνιας απομόνωσης αποτελούν μόνιμη αιτία ανησυχίας. Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Κάμερον αποτελεί τον σκοτεινό πυρήνα του οικογενειακού δράματος που καθώς ξεδιπλώνεται θα κλονίσει τους αναγνώστες και θα τους ραγίσει την καρδιά με την τελική του αποκάλυψη. Βραδυφλεγές και γεμάτο ανατροπές από μια συγγραφέα στα καλύτερά της.
Kirkus