Μια γυναίκα με ανεπτυγμένες αισθήσεις, ονειρεύεται σκηνές όλο νόημα, διαθέτει ένα μυαλό σε σύγχυση, γνωρίζει τη συνέχεια πριν τη ζήσει, διαβάζει τα ανείπωτα, οσφραίνεται και ακούει τα μελλούμενα, βλέπει αυτά που άλλοι δεν μπορούν να δουν.

Αυτή είναι η Μέλπω.
Έχει σπουδάσει στην Ιστορία της Τέχνης και στη συνέχεια έκανε σπουδές στη Μουσική, δούλεψε σε ωδείο και η μητέρα της όμορφη και δωρική, κάποτε ηθοποιός στο επάγγελμα, τώρα πλέον φυτοζωεί σε ένα λιτό δωμάτιο νοσοκομείου.
Έζησε μια ζωή κατάλοιπο των προσδοκιών των γονιών της, σαν ένας κλοιός γύρω της που της στερούσε ανάσες και που συνεχώς την τραβούσε στο τέλμα.


Η ζωή της τώρα κατακλύζεται από θυμό, φόβο, σύγχυση και θλίψη, μα ως νέα, υπήρξε ατίθαση, ρομαντική, αλτρουίστρια, ευαισθητοποιημένη και οραματίστρια, έχοντας στο πλευρό της τη Φαίδρα, τον Μίλτο και τον Ανέστη. Κάποιοι χάθηκαν μέσα στην καθημερινότητα και ως αποκούμπι έμεινε πλάι της ο Ανέστης, ένας «αρραβωνιαστικός» που αρέσει στον πατέρα και σπάει που και που την ανιαρή πλήξη που κυκλώνει τη ζωή της.
Στη ζωή της υπάρχει ένας πατέρας αγκαζέ με ατμούς και κατσαρόλες, ένα διαζύγιο, μια απιστία, μια γυάλα που σκοτώνει τους ενοίκους της, μια πικρή συνεύρεση, μια παραλία με την ένδειξη «προσοχή πνιγμός» και μια απόπειρα αυτοκτονίας.


Αλλάζει άρδην τη ζωή της και μεταβαίνει στην Αστυπάλαια, ζει στο δωμάτιο Νο. 37 αγκαλιά με μια κόρη τη Φέβρα, εργάζεται στην ταβέρνα «αστερίας» και έχει φύλακα άγγελό της τον τρελομάγειρα Χουκ.
Όνειρα ή πραγματικές στιγμές γεμάτες δυνατές συγκινήσεις, συγκλονίζουν τη ζωή της μέσα από ένα κείμενο γεμάτο παρομοιώσεις και περίτεχνες περιγραφές.
Ο μύθος της γοργόνας Αγνής, οι βασανιστικοί εφιάλτες που ταράζουν τον ύπνο της, η πρόσληψη βοηθού στην ταβέρνα που ακούει στο όνομα Όλγα, ο Κορνήλιος Μπαχ και η φράση που τη στοιχειώνει «αν είναι να κάνεις τις αμαρτίες σου, κάνε τις βαθιά», κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε υψηλά επίπεδα, αδημονώντας για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Αμαντέους είναι οπτασία, όραμα ή πραγματική υπόσταση;
Τι από όλα όσα διαβάσαμε είναι αλήθεια και τι αποκύημα της φαντασίας της;
Τι έζησε, τι φαντάστηκε, τι θέλησε να ζήσει και τι μπορεί να καταφέρει η ζήλια;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαρίας Μαλεγιαννάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…πάρε τη ζωή στα χέρια σου,
είναι η μέρα που θα κάνεις την αλλαγή
πέρα και πάνω από μένα,
που καίγομαι κάτω από το άστρο σου,
σε έναν μονόδρομο επτά αστέρων…

Η ψυχολόγος Βέρθα, ο Ντάνιελ και ο σωσίας του αλλά και η μαυροντυμένη συγγραφέας Σωτηρία, κρατούν κομμάτια του παζλ της ιστορίας, που ίσως ξεδιαλύνουν το τοπίο ή ίσως σας το περιπλέξουν περισσότερο.

Η Μαρία Μαλεγιαννάκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη διδασκαλία των Αγγλικών. Έχει γράψει Νουβέλες (Χαμένο Παρόν 2009, Πελαγία 2010) που έχουν λάβει έπαινο και βραβείο από την ΠΕΛ. Το πρώτο μυθιστόρημά της έχει τίτλο Μελαγχολία, Οσμή Κυνόροδου, (Εκδ.Βεργίνα, 2017, Α’ Βραβείο 30ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίη σης και Πεζογραφίας, 2014, Καφενείο των Ιδεών).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ΕΚΠΑ στο κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης στην Λογοτεχνία και την Φιλοσοφία. (Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία 2019-20, Ολοκλήρωση Δημιουργικού Έργου 2020-21, Philosophical Life Coaching 2021-22, Seminar in Creative Writing 2005, Deree College) Εκτός από την λογοτεχνία αγαπά το θέατρο, την τέχνη και της αρέσει η φύση και ο χορός.
Η Αθήνα είναι η καλύτερή της φίλη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.