Σεπτέμβρης 2018 και οι εκδόσεις Μεταίχμιο εκδίδουν το τρίτο βιβλίο της Tana French, σε μετάφραση Ειρήνης Παϊδούση, με τίτλο «Στο δάσος», το πρώτο βιβλίο της σειράς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου.


Φαίνεται ότι η Tana French είναι μια από τις πλέον ταλαντούχες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας με καταγωγή από την Ιρλανδία. Έτσι, μέσα από το νέο της βιβλίο μάς μεταφέρει στο νησί της, επιλέγοντας με προσοχή τον μυστηριακό τόπο που διαδραματίζεται η ιστορία. Έναν μικρό οικισμό δίπλα σε ένα μεγάλο και μυστηριώδες δάσος. Το δάσος που γίνεται ο τόπος παιχνιδιού για τα παιδιά του οικισμού, αλλά που τελικά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κρύβει μέσα του.


Η ιστορία ξεκινά πριν από 20 χρόνια με την εξαφάνιση τριών 12χρονων παιδιών στο δάσος. Μετά από μέρες βρέθηκε μόνο το ένα σε κατάσταση σοκ και μη μπορώντας να δώσει καμία πληροφορία για το τι απέγιναν τα άλλα δυο παιδιά. Έτσι, ο Άνταμ Ρομπ Ράιαν καλείται να συνεχίσει την ζωή του, έχοντας ένα κομμάτι της ζωής του στο σκοτάδι να τον ακολουθεί και να τον στοιχειώνει. Άνταμ είναι το όνομα που τον αποκαλούσαν πριν το συμβάν και το οποίο δίνει τη θέση του στο Ρομπ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ερωτήσεις γύρω από την ιστορία αυτή, μη μπορώντας να δώσει απαντήσεις.


Περίπου 20 χρόνια μετά, ο Ρομπ Ράιαν πλέον, είναι ντετέκτιβ στο τμήμα ανθρωποκτονιών της αστυνομίας. Η ζωή του κυλά ήσυχα μέχρις ότου φτάσει στο τμήμα με μετάθεση η Κάσι Μάντοξ με την οποία πια αποτελούν ομάδα. Σιγά σιγά θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία δυνατή φιλία. Η υπόθεση που θα αναλάβουν όμως, θα φέρει τον Ρόμπ αντιμέτωπο με τον χειρότερό του εφιάλτη. Ένας φόνος στο ίδιο δάσος που πριν από 20 χρόνια είχε ζήσει μια άσχημη εμπειρία. Όμως ο ίδιος θέλει να πάει να δοκιμάσει τον εαυτό του, τις αντοχές του και τελικά την μνήμη του, κρύβοντας την αλήθεια από την υπηρεσία, καθώς είναι σίγουρο ότι θα τον εξαιρέσουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η δική του περίπτωση, η οποία συνέβη στο ίδιο μέρος ήταν ακόμα ανεξιχνίαστη. Ο Ρομπ όμως θα ξεκινήσει τις έρευνες στο πλευρό της Κάσι, τον μόνο άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει την αλήθεια γι’ αυτόν.
Σήμερα, σε αυτό το δάσος γίνονται ανασκαφές για αρχαία με σκοπό να πάρουν τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα, αφού από κει θα περάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει την περιοχή με το Δουβλίνο. Και αυτό το γεγονός φέρνει αντιμέτωπη την τοπική κοινωνία με δυνατά συμφέροντα. Ωστόσο, εκεί, στον χώρο των ανασκαφών, και πάνω σε έναν βωμό θυσιαστηρίου, θα βρεθεί το πτώμα μιας δωδεκάχρονης.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, αμείλικτα.
Πρόκειται για «θυσία» από μέλη μιας παγανιστικής θρησκείας;
Σχετίζονται οι δυο υποθέσεις παρόλο που τις χωρίζει μια απόσταση 20 χρόνων;
Μήπως όλα σχετίζονται με τον νέο αυτοκινητόδρομο μια και ο πατέρας της δωδεκάχρονης είχε δεχθεί απειλές για την δράση του ενάντια στη διάνοιξη;

Μήπως πρόκειται για ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας;
Βασικό όμως ερώτημα του Ρομπ, στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι αν η υπόθεση αυτή έχει σχέση με την παλιά ιστορία «του δάσους»
Και για μας υπάρχει το ερώτημα αν θα καταφέρει ο Ρομπ να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος ή αν θα παραμείνει εγκλωβισμένος «ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ».
Το βιβλίο έχει ένα απρόσμενο τέλος που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συγγραφέας να συνεχίσει με το δάσος και τους ήρωές της Κάσι και Ρομπ σε επόμενο βιβλίο της, καθώς παραμένει το θέμα της πρώτης ιστορίας των δυο παιδιών ανεξιχνίαστο.
Μια σοκαριστική ιστορία κατά την διάρκεια της οποίας η φαντασία του αναγνώστη αφήνεται ελεύθερη σε πλήρη καλπασμό γεμάτο ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα νουάρ-ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομικά στοιχεία που η συγγραφέας «παίζει» ακόμα και με την σχέση του Ρομπ με την Κάσι σαν να ήθελε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν υπάρχει φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Και αν και το βιβλίο είναι αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ δεν παύει να περιλαμβάνει και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας με σοβαρά κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, με την διαπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, με την ζωή στην Ιρλανδία, με παραβατικές περιοχές και ανθρώπους. Mε ήρωες άριστα σκιαγραφημένους που η συγγραφέας κάθε άλλο από επιφανειακά τους προσέγγισε. Κυρίως πρωτοπρόσωπη αφήγηση που δίνει αμεσότητα και ζωντάνια στις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες αλλά και ο αναγνώστης, αφού ο Ρόμπ «λέει» στον αναγνώστη όσα βλέπει και ζει κατά την διάρκεια της έρευνας, κάνοντας τον να συμμετέχει ενεργά στην έρευνα.
Ότι πρόκειται για ένα ευφυέστατο πολυσέλιδο κείμενο, ένα καλογραμμένο βιβλίο με αφηγητές και φερέγγυους και πιθανά αναξιόπιστους, με απρόβλεπτες εξελίξεις, αρκετά ατμοσφαιρικό είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι ότι όλα όσα αναφέρονται ως κριτικές στο οπισθόφυλλο του βιβλίου από την Hanna, την New York times και την Washington Post, επιβεβαιώνονται ακριβώς και από μας.
Είναι βέβαιο ότι το βιβλίο θα δικαιώσει τις προσδοκίες των περισσοτέρων αναγνωστών που θα μπουν «στο δάσος» της Tana French.

Ο ΦΟΝΟΣ ΞΥΠΝΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ…
Είσαι δώδεκα. Παίζεις στο δάσος με τους δύο καλύτερούς σου φίλους. Συμβαίνει κάτι τρομερό. Και δεν τους ξαναβλέπεις ποτέ.
Είκοσι χρόνια μετά ο Ρομπ Ράιαν –το παιδί που γύρισε απ’ το δάσος– είναι ντετέκτιβ στην αστυνομία του Δουβλίνου. Έχει αλλάξει τ’ όνομά του. Κανείς δεν ξέρει για το παρελθόν του. Ούτε και ο ίδιος έχει την παραμικρή ανάμνηση απ’ όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα. Και τότε ανακαλύπτεται το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού στο σημείο της παλιάς τραγωδίας, και ο Ρομπ μπλέκεται ξανά στο μυστήριο. Για τον ίδιο, αλλά και για τη συνεργάτιδά του την Κάσι, κάθε στοιχείο κρύβει δυσοίωνα μυστικά. Οι ιδιωτικές έρευνές του δοκιμάζουν την πνευματική του ισορροπία. Και τα ίχνη οδηγούν ανελέητα, το ένα μετά το άλλο, πίσω… στο δάσος.


ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΤΙΤΥΠΑ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Anthony – Macavity – Barry – Edgar

Σπαρακτικό, ευφυές, πλησιάζει την τελειότητα. Το καλύτερο θρίλερ που διάβασα εδώ και καιρό. Sophie Hannah, συγγραφέας

Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όποιον εκτιμά την ιδιοφυή πλοκή και το αδάμαστο συγγραφικό ταλέντο. New York Times

Η πιο ενδιαφέρουσα, η πιο σημαντική συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων. Washington Post