«Ανεκπλήρωτη δημοκρατία» νέο μυθιστόρημα από τον Αλάα Αλ-Ασουάνι, συγγραφέα του βιβλίου Το Μέγαρο Γιακουµπιάν (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), του πιο πολυδιαβασµένου αραβόφωνου βιβλίου του 21ου αιώνα. Η έκδοση της Ανεκπλήρωτης δηµοκρατίας είναι απαγορευµένη στην Αίγυπτο, καθώς και στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσµου.

Ανεκπλήρωτη δημοκρατία

Συγγραφέας: Αλάα Αλ- Ασουάνι
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος

Κάιρο, 2011. Στo πλαίσιo της Αραβικής Άνοιξης, η Αίγυπτος φλέγεται από µια πρωτόγνωρη επανάσταση ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μουµπάρακ. Μέσα στη λαίλαπα των συνταρακτικών γεγονότων της πλατείας Ταχρίρ, η Άσµα και ο Μάζεν, που γνωρίστηκαν σε πολιτική συνέλευση, ζουν τις πρώτες στιγµές του έρωτά τους. Στο ίδιο σηµείο βρίσκεται κι ένα άλλο ζευγάρι, ο Χαλέντ και η Ντάνια, φοιτητές της ιατρικής που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυµατίες της αιµατηρής εξέγερσης. Εκείνος είναι γιος ενός απλού σοφέρ, εκείνη η κόρη του στρατηγού Αλουάνι, που ηγείται της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε κάποιο από τα κτίρια γύρω από την πλατεία, ο Άσραφ, µεσήλικας αστός, κόπτης στο θρήσκευµα και ηθοποιός που δεν κατάφερε να κάνει µεγάλη καριέρα, παρακολουθεί τα γεγονότα από το παράθυρό του, µαζί µε την Άκραµ, την υπηρέτριά του, µε την οποία ζει έναν µεγάλο έρωτα που θα ταράξει τα βαλτωµένα νερά του γάµου. Η απρόσµενη συνάντησή του µε την επαναστάτρια Άσµα θα τον κάνει να υποστηρίξει µε πάθος και την επανάσταση. Εκεί κοντά βρίσκεται κι ο Ισσάµ, πρώην κοµµουνιστής, χωρίς αυταπάτες, θύµα της φιλόδοξης γυναίκας του Νουρχάν, τηλεπαρουσιάστριας που είναι έτοιµη να κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί και να γίνει σύµβολο του συντηρητικού Ισλάµ, στηρίζοντας το απολυταρχικό καθεστώς µε τις εκποµπές της και επηρεάζοντας την κοινή γνώµη.
Τα πρόσωπα που συνθέτουν τη µεγάλη τοιχογραφία του νέου µυθιστορήµατος του Αλ-Ασουάνι ενσαρκώνουν τις διαφορετικές όψεις αυτής της επανάστασης που σηµάδεψε την Αίγυπτο: ελπίδα, πόθος, όνειρα και επιθυµίες, υποκρισία, καταπίεση, προδοσία… Η κοφτερή αφήγηση του Ασουάνι δε διστάζει να ξεσκεπάσει την ανείπωτη θηριωδία και τις απάνθρωπες πρακτικές µιας «δήθεν δηµοκρατίας», που καταπατά µε τον χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ίδια την αξία της ζωής. Η έκδοση της Ανεκπλήρωτης δηµοκρατίας είναι απαγορευµένη στην Αίγυπτο, καθώς και στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσµου.

Ο Αλάα Αλ-Ασουάνι γεννήθηκε το 1957 στο Κάιρο. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήµιο του Καΐρου και στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, ενώ άσκησε για χρόνια το επάγγελµά του στο Κάιρο, στο θρυλικό Μέγαρο Γιακουµπιάν. Σήµερα ζει και διδάσκει λογοτεχνία στις ΗΠΑ. Ιδρυτικό µέλος του πολιτικού κινήµατος Κιφάγια και πολέµιος του θρησκευτικού φανατισµού και της δικτατορίας, είναι παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια, χρονικογράφος και µυθιστοριογράφος, γνωστός παγκοσµίως για κάποια από τα µυθιστορήµατά του, ανάµεσα στα οποία και Το Μέγαρο Γιακουµπιάν (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το οποίο µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και αποτελεί το πιο πολυδιαβασµένο αραβόφωνο βιβλίο του 21ου αιώνα, µε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1.000.000 αντίτυπα, ενώ µεταφέρθηκε µε εξαιρετική επιτυχία και στον κινηµατογράφο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Σικάγο (2009), Θα ήθελα να ήµουν Αιγύπτιος (2011) και Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου (2015).

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-960-16-8462-8 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 528 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Η κραυγή του χελιδονιού» νέο αστυνομικό μυθιστόρημα από τον αγαπητό στο ελληνικό κοινό Τούρκο συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ. Ο αστυνόµος Νεβζάτ αναλαµβάνει, µαζί µε τους βοηθούς του να ανακαλύψει τον δολοφόνο που εξοντώνει παιδόφιλους, µέσα σε µια νέα πραγµατικότητα σηµαδεµένη από το φαινόµενο της εµπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη µιζέρια οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία…

Η κραυγή του χελιδονιού

Συγγραφέας: Αχμέτ Ουμίτ
Μετάφραση: Θάνος Ζαράγκαλης

Είδα τον πόνο. Είδα αργά αργά να συρρικνώνεται η ίριδα στο µέσον των µατιών τους και κατόπιν να σκάει έξαφνα σαν κραυγή. Είδα τα τρεµάµενα χείλη, τα πρόσωπα που µετατράπηκαν σε µελισσοκέρι, τα βαθουλωµένα µάγουλα, τα διογκωµένα ζυγωµατικά, τις κόγχες των µατιών που βάθαιναν και θύµιζαν σπηλιά, τις αποξηραµένες γλώσσες µέσα στα στεγνά στόµατα. Και αντιλήφθηκα ότι η στιγµή κατά την οποία συνειδητοποιούµε την ύπαρξή µας είναι η στιγµή που σπαρταρούµε από τον πόνο… Φοβόµουν, διότι είδα την αρχική στιγµή όταν άνθρωπος σκοτώνει τον συνάνθρωπο, άκουσα το ουρλιαχτό της νίκης του δολοφόνου, την κραυγή φόβου του θύµατος. Ούρλιαξα κι εγώ σαν δολοφόνος κι έβγαλα την κραυγή του φόβου που βγάζει το θύµα. Μου άρεσε αυτή η κατάσταση του ανθρώπου.

Ο αστυνόµος Νεβζάτ αναλαµβάνει, µαζί µε τους βοηθούς του, τον υπαστυνόµο Αλή και την υπαστυνόµο Ζεϊνέπ, να ανακαλύψει τον δολοφόνο που εξοντώνει παιδόφιλους, µέσα σ’ ένα κλίµα αναταραχής και βίας, µέσα σε µια νέα πραγµατικότητα σηµαδεµένη από το φαινόµενο της εµπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη µιζέρια οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία…

Ο Αχµέτ Ουµίτ γεννήθηκε το 1960 στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε δηµόσια διοίκηση στο Πανεπιστήµιο του Μαρµαρά και πολιτικές επιστήµες στην Ακαδηµία Πολιτικών Επιστηµών της Μόσχας. Έχει γράψει ποίηση, διηγήµατα και µυθιστορήµατα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα µυθιστορήµατά του Μνήµες της Κωνσταντινούπολης, Η πύλη του δερβίση, Έγκληµα στο Πέρα, Η δολοφονία του σουλτάνου, Αντίο, γλυκιά πατρίδα και Oµίχλη και νύχτα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-960-16-8448-2 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 528 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», επανέκδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μάγιας Αγγέλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και έκτοτε επανεκδίδεται και μεταφράζεται συνεχώς. Ένα εμβληματικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα κερδίζει τις καρδιές και θα διαμορφώνει συνειδήσεις για όσο διαβάζουν οι άνθρωποι.

Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί

Συγγραφέας: Μάγια Αγγέλου
Μετάφραση: Ιωάννα Καρατζαφέρη

To Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί, το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάγιας Αγγέλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και έκτοτε επανεκδίδεται και μεταφράζεται συνεχώς, είναι ένα βιβλίο τόσο ευφρόσυνο και τόσο οδυνηρό, τόσο μυστηριώδες και τόσο αξιομνημόνευτο, όσο η ίδια η παιδική ηλικία. Η Μάγια Αγγέλου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής: παιδικά χρόνια σημαδεμένα από έναν βιασμό, με αποτέλεσμα έναν βαθύτατο ψυχικό κλονισμό που της στερεί τη μιλιά για αρκετά χρόνια, εφηβεία που καταλήγει σε μια σύντομη ερωτική ιστορία, που της αφήνει έναν γιο. Σε μια εποχή κι ένα περιβάλλον έντονων φυλετικών διακρίσεων, η πίστη στη ζωή, η έμφυτη δύναμη για επιβίωση, η αγάπη για τις λέξεις που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη είναι τα όπλα μιας νεαρής κοπέλας που θα εξελιχθεί σε μια σπουδαία γυναίκα.
Το Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί είναι πλέον ένα κλασικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα κερδίζει τις καρδιές και θα διαμορφώνει συνειδήσεις για όσο διαβάζουν οι άνθρωποι.

Συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, συνθέτης, παραγωγός ταινιών, τραγουδίστρια και χορεύτρια, η Μάγια Αγγέλου (1928-2014) αποτελεί μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση σύγχρονης Αμερικανίδας διανοούμενης. Επιπλέον, υπήρξε μαχητικό στέλεχος του κινήματος για τα δικαιώματα των Μαύρων της Αμερικής στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Μάγια Αγγέλου γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις της πολιτείας του Μισσούρι ως Μάργκεριτ Τζόνσον. Όταν ήταν τριών ετών, οι γονείς της χώρισαν και εκείνη και ο αδερφός της πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, στην πόλη Σταμπς του Άρκανσο. Στα οκτώ της χρόνια πέφτει θύμα βιασμού, με αποτέλεσμα να αρνείται να μιλήσει για αρκετά χρόνια. Στην εφηβεία της εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο, όπου σπουδάζει χορό. Αργότερα, πραγματοποιεί μια σειρά από περιοδείες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Διδάσκει χορό στη Ρώμη και στο Τελ Αβίβ. Παίρνει μέρος στην παραγωγή και πρωταγωνιστεί στο έργο Cabaret for freedom, στο New York’s Village Gate. Πρωταγωνιστεί επίσης στο έργο του Ζενέ Οι νέγροι, στο St Mark’s Playhouse. Ως στέλεχος του Συμβουλίου της Νότιας Χριστιανικής Ένωσης πηγαίνει στην Αφρική, όπου συνεργάζεται με εφημερίδες του Καΐρου και της Γκάνα. Επίσης, γράφει και κάνει την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς δέκα επεισοδίων, που έχει σχέση με τα προβλήματα των Αφρικανών στην Αμερική. Το Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και είναι το πρώτο από τα έξι αυτοβιογραφικά βιβλία της. Αποτελεί εμβληματικό πλέον έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ISBN: 978-960-16-8443-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 360 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Για τις γάτες», του Τσαρλς Μπουκόβσκι. Μια τραχιά, μα τρυφερή και αστεία ματιά στη σχέση των ανθρώπων με τις γάτες από έναν από τους πιο αγαπημένους και οριακούς συγγραφείς του κόσμου.


Τσαρλς Μπουκόβσκι
Για τις γάτες

Ανθολόγηση- Επιμέλεια: Abel Debritto
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

«Όταν διαλύομαι, απλά κοιτάζω μία ή περισσότερες από τις γάτες μου. Έχω 9. Απλά κοιτάζω κάποια να κοιμάται ή να μισοκοιμάται κι ηρεμώ. Η γραφή είναι επίσης η γάτα μου. Η γραφή με αφήνει να αντιμετωπίζω τα πράγματα. Με χαλαρώνει».

Κείμενα του Τσαρλς Μπουκόβσκι αστεία, συγκινητικά, άλλοτε σκληρά και άλλοτε τρυφερά, για τις γάτες που το διεισδυτικό τους βλέμμα τον μάγευε, που τις θαύμαζε και στην αντίληψή τους υποκλινόταν. Ποιήματα και πεζά για τις γάτες –αυτούς τους «ωραίους διαβόλους», όπως τις αποκαλούσε– τα οποία τις παρουσιάζουν στην πιο αδίστακτη και ανθεκτική πλευρά τους: είναι κυνηγοί, είναι μαχητικές και κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν, προκαλούν δέος και κερδίζουν τον σεβασμό, έτσι όπως με πείσμα γαντζώνονται στη ζωή. Ίσως γι’ αυτό ο Μπουκόβσκι θεωρούσε τα πλάσματα αυτά εφ’ όρου ζωής δασκάλους του. Μια τραχιά, μα τρυφερή και αστεία ματιά στη σχέση των ανθρώπων με τις γάτες από έναν από τους πιο αγαπημένους και οριακούς συγγραφείς του κόσμου.

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι, από τους διασημότερους και τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στο Άντερναχ της Γερμανίας. Η Γερμανίδα μητέρα του, Καταρίνα Φετ, και ο πατέρας του, Χένρυ Μπουκόβσκι, Αμερικανός στρατιώτης πολωνικής καταγωγής, γνωρίστηκαν στη Γερμανία, στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο Τσαρλς, όταν ήταν δύο ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ· μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, όπου έζησε συνολικά πενήντα και πλέον χρόνια. Από το 1939 έως το 1941 παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας στο Los Angeles City College, εγκαταστάθηκε έπειτα στη Νέα Υόρκη για να γίνει συγγραφέας, αλλά το 1944 επέστρεψε στο Λος Άντζελες. Τα επόμενα δέκα χρόνια περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα και, προκειμένου να βιοποριστεί, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού, χειριστής ασανσέρ, εργάτης εργοστασίου κ.ά. Το 1955, ο Μπουκόβσκι, παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Φράι –γάμος που διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια–, έγραψε για πρώτη φορά ποίηση. Από το 1960 και επί περίπου δέκα χρόνια εργάστηκε ως υπάλληλος στο Ταχυδρομείο του Λος Άντζελες. Το 1964 γεννήθηκε η κόρη του Μαρίνα Λουίζ, καρπός της σύντομης σχέσης του με τη Φράνσις Σμιθ. Την ίδια περίοδο δημοσίευε κείμενά του σε μικρά περιοδικά και, από το 1967, διατηρούσε την εβδομαδιαία στήλη «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» στην εφημερίδα Open City. To 1985 παντρεύτηκε τη Λίντα Λι Μπέιλε και έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε εβδομήντα τριών ετών, στις 9 Μαρτίου 1994, στο Σαν Πέντρο της Καλιφόρνιας, λίγο αφότου είχε ολοκληρώσει το τελευταίο του μυθιστόρημα, Pulp.

Ο Abel Debritto υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, ενώ σήμερα έχει υποτροφία από το Ινστιτούτο Marie Curie και εργάζεται στον τομέα των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών. Έχει γράψει το Charles Bukowski: King of the Underground και έχει επιμεληθεί τις ανθολογίες Για τον έρωτα και Για τις γάτες, με ποιήματα του Μπουκόβσκι, καθώς και την ανθολογία Για τη γραφή, όπου έχουν συγκεντρωθεί επιστολές του Μπουκόβσκι σχετικά με την τέχνη της γραφής.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ISBN: 978-960-16-8126-9 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 136 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

«Super Genes: Ξεκλειδώνοντας την εκπληκτική δύναμη των γονιδίων μας», των Ντίπακ Τσόπρα και Ρούντολφ Τάνζι. Μετά το Super Brain (Εκδ. Πατάκη, 2015), ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι μάς παρουσιάζουν μια τολμηρή νέα αντίληψη για τα γονίδιά μας και για το πώς απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν τη γενετική μας δραστηριότητα. Το άλμα στην «πλήρη ευεξία» είναι μια υπόσχεση που μένει να γίνει πραγματικότητα.

Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

Super Genes: Ξεκλειδώνοντας την εκπληκτική δύναμη των γονιδίων μας

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

«Δεν είστε απλώς το σύνολο των γονιδίων με τα οποία γεννηθήκατε» γράφουν ο Ντίπακ Τσόπρα και ο Ρούντολφ Τάνζι. «Είστε ο χρήστης και ο διαχειριστής των γονιδίων σας, ο συγγραφέας της βιολογικής σας ιστορίας. Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική προοπτική στον τομέα της αυτοφροντίδας».


Μετά το Super Brain (Εκδ. Πατάκη, 2015), ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι μάς παρουσιάζουν μια τολμηρή νέα αντίληψη για τα γονίδιά μας και για το πώς απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν τη γενετική μας δραστηριότητα. Το άλμα στην «πλήρη ευεξία» είναι μια υπόσχεση που μένει να γίνει πραγματικότητα.
Επί δεκαετίες η ιατρική επιστήμη πίστευε ότι τα γονίδια καθορίζουν το βιολογικό μας πεπρωμένο. Τα ευρήματα της νέας γενετικής έχουν ανατρέψει πλήρως αυτή τη θεωρία. Θα έχετε πάντα τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκατε, όμως τα γονίδια είναι δυναμικά και ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε. Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα γονίδιά μας μπορούν να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας για την προσωπική μεταμόρφωση. Κάνοντας επιλογές τρόπου ζωής που βελτιστοποιούν τη συμπεριφορά των γονιδίων μας, μπορούμε να επιτύχουμε πρωτόγνωρες αλλαγές σχετικά με την πρόληψη, την ανοσία, τη διατροφή, τη γήρανση και τις χρόνιες διαταραχές.

Ο Deepak Chopra είναι γιατρός και διάσημος συγγραφέας, με περισσότερα από 65 βιβλία στο ενεργητικό του, που έχουν μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι εταίρος στο Αμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο, μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων και εξέχων επιστήμων στην οργάνωση Gallup. www.deepakchopra.com

Ο Rudolph E. Tanzi κατέχει την έδρα νευρολογίας Joseph P. και Rose F. Kennedy στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είναι διευθυντής της Μονάδας Γενετικής και Γεροντολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέττης. Ως διευθυντής του Γονιδιακού Προγράμματος για το Αλτσχάιμερ, ανακάλυψε, μαζί με συναδέλφους του, πολλά γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου, και έχει γράψει (μαζί με την Ann B. Parson) το βιβλίο Decoding Darkness: The Search for the Genetic Causes of Alzheimer’s Disease.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο των Deepak Chopra και Rudolph E. Tanzi Super Brain: Aπελευθερώνοντας την εκρηκτική δύναμη του νου (μτφρ. Γ. Λαμπράκος, 2015).

ΣΕΙΡΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ- ΥΓΕΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ISBN: 978-960-16-8569-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 496 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019