«ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ» της Σάσα Μαριάννα Ζάλτσμαν
Το µυθιστόρηµα της Σάσα Μαριάννα Ζάλτσµαν, «ασυµβίβαστο και µε την καλύτερη έννοια πολιτικό», µιλάει για την ταυτότητα αλλά και για την ασίγαστη λαχτάρα για ζωή. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία του εικοστού αιώνα και τις απτές συνέπειές της στον εικοστό πρώτο.

Ποιος σου λέει ποιος είσαι;
Το µυθιστόρηµα της Σάσα Μαριάννα Ζάλτσµαν, «ασυµβίβαστο και µε την καλύτερη έννοια πολιτικό», µιλάει για την ταυτότητα αλλά και για την ασίγαστη λαχτάρα για ζωή. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία του εικοστού αιώνα και τις απτές συνέπειές της στον εικοστό πρώτο. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γενεών µιας οικογένειας, τον καλυµµένο αντισηµιτισµό της Σοβιετικής Ένωσης και των πρώτων µετασοβιετικών χρόνων, την οδύσσεια της µετανάστευσης και της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή, στην πατρίδα και στην ξένη χώρα, και κυρίως την ιστορία των πολύ νέων µελών της, που δεν ξέρουν πού ανήκουν, αν έχει νόηµα να ανήκουν κάπου.

Είναι µαζί από την πρώτη µέρα. Τα δίδυµα αδέρφια, η Αλίσσα και ο Άντον. Σ’ ένα µικρό διαµέρισµα στη Μόσχα των µετασοβιετικών χρόνων τραβάνε το ένα τις µπούκλες του άλλου καθώς οι γονείς τους ορµούν ο ένας στον άλλον. Αργότερα, στη δυτικογερµανική επαρχία, κυκλοφορούν στους διαδρόµους του κτιρίου υποδοχής προσφύγων και µπαίνουν στα ξένα δωµάτια για να κλέψουν τσιγάρα και να µυρίσουν µπουκαλάκια µε αρώµατα. Κάποια χρόνια µετά, όταν η Αλίσσα παρατάει τις σπουδές µαθηµατικών για να αφοσιωθεί στις προπονήσεις του µποξ, ο Άντον εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Ώσπου µια µέρα φτάνει µια κάρτα από την Κωνσταντινούπολη – δε γράφει λέξη, δεν έχει αποστολέα. Η Αλίσσα τότε θα βρεθεί στην πολύβουη, διχασµένη πόλη του Βοσπόρου, όπου υπάρχουν κοµµάτια της οικογένειάς της και της ιστορίας της, σε αναζήτηση του αδερφού της. Όσο περισσότερο θα ερευνά, τόσο λιγότερο νόηµα θα βγάζει για όλα, για τη µητρική γλώσσα, την πατρίδα, το «φύλο».

Η Σάσα Μαριάννα Zάλτσµαν γεννήθηκε το 1985 στο Βόλγκογκραντ της Σοβιετικής Ένωσης και έζησε στη Μόσχα έως το 1995, οπότε µετανάστευσε µε την οικογένειά της στη Γερµανία. Σήµερα ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε λογοτεχνία, θέατρο και ΜΜΕ στο Πανεπιστήµιο του Χίλντεσχαϊµ και θεατρική γραφή στο Πανεπιστήµιο Τεχνών του Βερολίνου. Είναι θεατρική συγγραφέας, δοκιµιογράφος και καλλιτεχνική σύµβουλος σε θεατρικούς οργανισµούς, και υπήρξε συνιδρύτρια του πολιτιστικού και κοινωνικού περιοδικού freitext. Από το 2013-2014 συνεργάζεται ως θεατρική συγγραφέας µε το Θέατρο Μαξίµ Γκόρκι του Βερολίνου και µέχρι το 2015 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του Studio Я. Τα θεατρικά της έργα παρουσιάζονται διεθνώς και έχουν λάβει πολλές διακρίσεις. Το Εκτός εαυτού είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα, πρωτοκυκλοφόρησε, µε εξαιρετική επιτυχία, στη Γερµανία το 2017, µεταφράστηκε σε περισσότερες από 18 χώρες και απέσπασε πολλά βραβεία, ανάµεσά τους το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνικού Μεταφρασµένου Βιβλίου της Πορτογαλίας, το λογοτεχνικό βραβείο του Ιδρύµατος Jürgen Ponto και το Βραβείο Mara Cassens στη Γερµανία.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16- 8746 -9 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 432 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«ΕΠΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ» της Samanta Schweblin
Τα Επτά άδεια σπίτια µιλούν για τα ανθρώπινα τραύµατα και τα άγχη, για τη µοναξιά, για την παρερµηνεία των προθέσεων, για τις µικρές και µεγάλες παρεξηγήσεις στην καθηµερινή ζωή. Επτά αριστοτεχνικές ιστορίες λακωνικού ύφους, που φωτίζουν το ανοίκειο, αλλάζοντας την εικόνα µας για το τι είναι «κανονικό», και τιµήθηκαν µε το Διεθνές Βραβείο Διηγήµατος Ribera del Duero.

Μια γυναίκα προσκαλεί τον πρώην άντρα της και τους γονείς του για να τους δουν τα παιδιά στις διακοπές τους, δε φαντάζεται όµως ότι οι παππούδες θα αρχίσουν να χορεύουν γυµνοί στον κήπο. Μια µητέρα µαζί µε την κόρη της εισβάλλει σε ένα σπίτι και αποσπά ένα προσωπικό αντικείµενο. Μια ηλικιωµένη κυρία πιστεύει ότι γίνεται συστηµατικά θύµα κλοπής από τον γιο της γειτόνισσάς της, αλλά είναι αλήθεια αυτό;

Τα Επτά άδεια σπίτια µιλούν για τα ανθρώπινα τραύµατα και τα άγχη, για τη µοναξιά, για την παρερµηνεία των προθέσεων, για τις µικρές και µεγάλες παρεξηγήσεις στην καθηµερινή ζωή. Μας επιτρέπουν να ρίξουµε µια µατιά µέσω ενός επίµονου φακού, του φακού του αφηγητή ή µερικές φορές του αναγνώστη, στο καθεστώς του τρόµου που προκαλεί η αίσθηση ότι κάποιος είναι παράταιρος, ότι δε «χωρά» στη ζωή του. Επτά αριστοτεχνικές ιστορίες λακωνικού ύφους, που φωτίζουν το ανοίκειο, αλλάζοντας την εικόνα µας για το τι είναι «κανονικό», και τιµήθηκαν µε το Διεθνές Βραβείο Διηγήµατος Ribera del Duero.

Η Σαμάντα Σβέμπλιν γεννήθηκε το 1978 στο Μπουένος Άιρες και σήµερα ζει στο Βερολίνο. Έχει κερδίσει σηµαντικά βραβεία για όλα τα βιβλία της και έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Διηγήµατά της έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες Αργεντίνων συγγραφέων. Το 2010 το έγκυρο περιοδικό Granta την επέλεξε ως µία από τις καλύτερες ισπανόφωνες συγγραφείς κάτω των 35 χρόνων. Τα Επτά άδεια σπίτια τιµήθηκαν το 2015 µε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Ribera del Duero. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το πρώτο της µυθιστόρηµα Απόσταση ασφαλείας (2019, µτφρ. Έφη Γιαννοπούλου), µε το οποίο το 2015 απέσπασε το βραβείο Tigre Juan, ενώ το 2017 η αγγλική µετάφραση του βιβλίου κατέκτησε µια θέση στη βραχεία λίστα του διεθνούς βραβείου Man Booker.

«Διαβάζοντας, θέλουµε να σκεπάσουµε τα µάτια, αφήνοντας όµως µια χαραµάδα µέσα από την οποία αναγνωρίζουµε ότι τα κλισέ στα χέρια συγγραφέων σαν τη Σβέµπλιν γίνονται ασυνήθιστα µοναδικά».
El País
«Σασπένς και αγωνία σε σενάρια της καθηµερινότητας, µέσα σε επιπλωµένα σπίτια και αυτοκίνητα. Απλά αντικείµενα, όπως ψυγεία, ζαχαριέρες και τασάκια, αποκτούν µυστηριώδεις διαστάσεις και ταρακουνούν ολόκληρες οικογένειες, ζευγάρια, µα και την ατοµική υπόσταση του καθενός».
La Vanguardia
«Η Σαµάντα Σβέµπλιν είναι αριστοτέχνης της ανησυχίας». New York Times

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16- 8984 -5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«ΞΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΗ ΜΕΡΑ» των Τάσου Ζαφειριάδη και Θανάση Πέτρου
Ένα αριστουργηματικό graphic novel σε κείμενο του Τάσου Ζαφειριάδη και εξαιρετικά σχέδια από τον Θανάση Πέτρου, βασισμένο σε μία ηχογραφημένη αφήγηση για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Πρωί πρωί, μόλις ξημέρωσε, έζεψα το κάρο με τα διπλά τα αλόγατα και ξεκινήσαμε για τη Θεσσαλονίκη να πάμε να αγοράσουμε ζωοτροφές. Αλλά στο δρόμο είδαμε ότι τα πράματα ήταν μπερδεμένα. Κατεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη και εκεί ακούμε «γενική επιστράτευσις», μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί. Αμέσως επιστρέφουμε πίσω στο χωριό κι εκεί όλος ο κόσμος ανάστατος. Διαβάσαμε τις διαταγές, πού θα παρουσιαστεί ο καθένας, κι εγώ ήτανε να παρουσιαστώ στο Κιλκίς.

Ένα αριστουργηματικό graphic novel σε κείμενο του Τάσου Ζαφειριάδη και εξαιρετικά σχέδια από τον Θανάση Πέτρου, βασισμένο σε μία ηχογραφημένη αφήγηση για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Το 1985 η ξαδέρφη του Τάσου Ζαφειριάδη, Καντιφένια Ζαφειριάδου, ηχογράφησε σε μία κασέτα 60 λεπτών τον παππού τους, Αναστάσιο Ζαφειριάδη του Στεφάνου, να αφηγείται τις αναμνήσεις του από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. To κόμικς αυτό βασίζεται στο ηχογραφημένο αυτό αρχείο, το οποίο διέσωσε ο πατέρας του συγγραφέα, Ανδρέας Ζαφειριάδης, και γράφτηκε μετά από μακροχρόνια έρευνα του συγγραφέα στο αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και το ταξίδι που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αλβανία ακολουθώντας τα ίχνη του I/67 Τάγματος. Το νήμα της αφήγησης ακολουθεί την πορεία του στρατιώτη Τάσου Σ. Ζαφειριάδη μαζί με το 67ο Σύνταγμα Πεζικού στο μέτωπο της Αλβανίας. Πόγραδετς, Κορυτσά, Πρεμετή, Κλεισούρα, Χάνι Μπαλαμπάνη, Ύψωμα 731. Και η πικρή επιστροφή…
Το βιβλίο συνοδεύεται από ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΜΙΚΣ ISBN: 978-960-16-9817-5 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ» του Άλαν Φερστ
Το νέο συναρπαστικό βιβλίο του δεξιοτέχνη του ιστορικού κατασκοπικού µυθιστορήµατος Αμερικανού συγγραφέα. Κατεχόμενο Παρίσι, 1942. Οι γερμανικές αρχές κατοχής βρίσκονται σε κάθε γωνιά της σκοτεινής, επικίνδυνης και πανέμορφης πόλης, το ίδιο όμως και οι θύλακες της Γαλλικής Αντίστασης, που αγωνίζονται κρυφά ενάντια στον Χίτλερ.

Κατεχόμενο Παρίσι, 1942. Οι γερμανικές αρχές κατοχής βρίσκονται σε κάθε γωνιά της σκοτεινής, επικίνδυνης και πανέμορφης πόλης, το ίδιο όμως και οι θύλακες της Γαλλικής Αντίστασης, που αγωνίζονται κρυφά ενάντια στον Χίτλερ.
Λίγο προτού ξεψυχήσει μετά από καταδίωξη στο Καρτιέ Λατέν, ένας άγνωστος άντρας εγχειρίζει στον ανυποψίαστο συγγραφέα Πολ Ρικάρ, που σκύβει να τον βοηθήσει, ένα διπλωμένο κομμάτι χαρτί. Μοιάζει με σχέδιο εξαρτήματος στρατιωτικού όπλου, που ίσως είναι πολύτιμο για τις συμμαχικές δυνάμεις. Ο Ρικάρ συνειδητοποιεί πως πρέπει να φροντίσει το σχέδιο αυτό να φτάσει στα χέρια των μελών του αντιστασιακού δικτύου. Καθώς εμπλέκεται όλο και πιο έντονα σε αντιναζιστικές ενέργειες και επικίνδυνες αποστολές κατασκοπείας, ο Πολ Ρικάρ ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να κατασκοπεύσει τις κινήσεις των ναζί…

Ο Άλαν Φερστ γεννήθηκε το 1941 στη Νέα Υόρκη. Έχει καταξιωθεί διεθνώς ως δεξιοτέχνης του ιστορικού κατασκοπικού µυθιστορήµατος, µε τα έργα του να µεταφράζονται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και να σηµειώνουν τεράστιο αριθµό πωλήσεων. Έχει ζήσει για µεγάλα διαστήµατα στη Γαλλία, και ειδικά στο Παρίσι, ενώ ως δηµοσιογράφος έχει ταξιδέψει στην Aνατολική Ευρώπη και στη Ρωσία. Σήμερα ζει στο Λονγκ Άιλαντ. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα µυθιστορήματά του Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων (2011) και Αποστολή στο Παρίσι (2015).

«Συναρπαστικό και πολυσύνθετο… Φαίνεται πως κανένας άλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων κατασκοπείας δεν καταφέρνει τόσο καλά να ανακαλεί τις ευμετάβλητες διαθέσεις και τη συναισθηματική ατμόσφαιρα της Ευρώπης του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου όσο ο Άλαν Φερστ». The Wall Street Journal

«Αν και διαδραματίζονται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τα βιβλία του Φερστ είναι σαν τα Νυχτερινά του Σοπέν: διαχρονικά, υπερβατικά, οικουμενικά. Ο αναγνώστης δεν τα διαβάζει απλώς, μαγεύεται από αυτά».
Los Angeles Times
«Ο Φερστ μεταφέρει τους αναγνώστες του με απίστευτη δεξιοτεχνία πίσω στον χρόνο…»
New York Times
«Ο Φερστ είναι ο καλύτερος στον χώρο». Vince Flynn
«Ο Άλαν Φερστ δεν παύει να με εκπλήσσει». Tom Hanks

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16- 9264 -7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 296 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,40€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» του Odd Arne Westad
Ο διακεκριμένος Νορβηγός ιστορικός Odd Arne Westad, επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στο φαινόμενο του Ψυχρού Πολέμου, εστιάζοντας στο πώς ο στρατιωτικός και ο ιδεολογικός ανταγωνισμός επηρέασε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το βιβλίο αυτό, χάρη στη σφαιρική και πρωτότυπη οπτική του, βοηθά στην κατανόηση του Ψυχρού Πολέμου και προσφέρει μια συναρπαστική νέα ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε ο σημερινός κόσμος.

Ο Ψυχρός Πόλεμος
Μια παγκόσμια ιστορία

Συγγραφέας: Odd Arne Westad
Μετάφραση: Δέσποινα – Γεωργία Κωνσταντινάκου
O Ψυχρός Πόλεμος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως μία σύγκρουση που αφορούσε δύο υπερδυνάμεις και η οποία ξεκίνησε με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και έληξε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τόσο από χρονική όσο και από γεωγραφική άποψη, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν περιορίστηκε σε αυτά τα στενά όρια. Αποτέλεσε μια ιδεολογική αντιπαράθεση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ και οι απαρχές του βρίσκονται στη Βιομηχανική Επανάσταση και οι συνέπειές του εξακολουθούν να διαμορφώνουν και σήμερα τις εξελίξεις σε πολλά μέρη του κόσμου.
Αυτή είναι η οπτική του διακεκριμένου Νορβηγού ιστορικού Odd Arne Westad, που επιχειρεί εδώ μια νέα προσέγγιση στο φαινόμενο του Ψυχρού Πολέμου, εστιάζοντας στο πώς ο στρατιωτικός και ο ιδεολογικός ανταγωνισμός επηρέασε κάθε γωνιά του πλανήτη: Από το Σοβέτο μέχρι το Χόλλυγουντ κι από το Ανόι μέχρι το Αμβούργο, νέοι και νέες ένιωθαν ότι μάχονταν για το μέλλον του κόσμου. Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να πυροδοτήθηκε στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά οι βαθύτερες αντηχήσεις του σημειώθηκαν στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, όπου σχεδόν κάθε κοινότητα υποχρεώθηκε να επιλέξει στρατόπεδο. Και αυτές οι επιλογές εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να καθορίζουν τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα στον κόσμο σήμερα.

Το βιβλίο αυτό, χάρη στη σφαιρική και πρωτότυπη οπτική του, βοηθά στην κατανόηση του Ψυχρού Πολέμου και προσφέρει μια συναρπαστική νέα ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε ο σημερινός κόσμος.

Ο Odd Arne Westad γεννήθηκε στη Νορβηγία το 1960. Είναι καθηγητής ιστορίας και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ έχει επίσης διδάξει στo Πανεπιστήμιο του Harvard και στο London School of Economics. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στον Ψυχρό Πόλεμο και στη σύγχρονη ιστορία της Ανατολικής Ασίας. Το βιβλίο του The Global Cold War: Third World Interventions and the Making of Our Times τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο Bancroft.¬

«Μια στιβαρή σύνθεση από έναν μεγάλο ιστορικό της εποχής μας». Timothy Snyder

«Η ιστορία του Westad είναι η αρχή της σοφίας…» Ian Thomson, The Observer

«Αριστοτεχνικό… ένα βιβλίο αποφασιστικής σημασίας για τον σχεδιασμό του μέλλοντός μας και για την κατανόηση του παρελθόντος μας». Richard Davenport-Hines, TLS

«Εξαιρετικό, και εξαιρετικά επίκαιρο, μάθημα ιστορίας για την εποχή μας». Kirkus Reviews

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16- 9023 -0 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 616 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 31:00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ» του σερ Ian Kershaw
Ο Βρετανός ιστορικός Ian Kershaw, είναι η κορυφαία, ίσως, αυθεντία για τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ, το έργο του οποίου επανακαθόρισε τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε αυτή την περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ναζιστική δικτατορία αποτελεί ορόσημο στην ιστοριογραφία του, καθώς καλύπτει τα κυριότερα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η μελέτη του ναζισμού και καταγράφει, αναλύει και αξιολογεί τις ιστοριογραφικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στην προσπάθεια κατανόησης και ερμηνείας της ναζιστικής περιόδου.

Ο σερ Ian Kershaw είναι η κορυφαία, ίσως, αυθεντία για τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ, και το έργο του επανακαθόρισε τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε αυτή την περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ναζιστική δικτατορία αποτελεί ορόσημο στην ιστοριογραφία του, καθώς καλύπτει τα κυριότερα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η μελέτη του ναζισμού και καταγράφει, αναλύει και αξιολογεί τις ιστοριογραφικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στην προσπάθεια κατανόησης και ερμηνείας της ναζιστικής περιόδου. Στο βιβλίο θίγονται ζητήματα όπως το Ολοκαύτωμα, το κύρος και η ηγεσία του Χίτλερ, η ναζιστική εξωτερική πολιτική και οι συνέπειές της, καθώς και οι επιδράσεις της ενοποίησης της Γερμανίας στην ιστοριογραφία για το Τρίτο Ράιχ.
Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου στάθηκε η συμμετοχή του Kershaw το 1979 σε ένα εξαιρετικά σημαντικό, όπως αποδείχθηκε, συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι ειδικευμένοι στο Τρίτο Ράιχ επιφανείς Γερμανοί και Βρετανοί ιστορικοί. Εκεί εκδηλώθηκαν ριζικά αντιτιθέμενες ερμηνείες του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το ναζιστικό καθεστώς. Μία ερμηνεία έδινε έμφαση σχεδόν αποκλειστικά στον Χίτλερ, στις ιδέες του, στις αποφάσεις του, στη θέλησή του. Στην προσέγγιση αυτή αντιτάσσονταν σφόδρα όσοι εστίαζαν στις δομές του καθεστώτος και σε δυνάμεις πέρα από τον δικτάτορα, δυνάμεις των οποίων αποτελούσε σημαντικό παράγοντα, αλλά δεν τις ήλεγχε απαραίτητα.
Η ένταση και η σφοδρότητα των συζητήσεων στο συνέδριο αυτό, κυρίως μεταξύ των Γερμανών ιστορικών, βοήθησαν τον συγγραφέα να συνειδητοποιήσει ότι τα ζητήματα που θίγονταν είχαν μεγάλη σημασία για τους συμμετέχοντες και αφορούσαν όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν της Γερμανίας. Οι αντιπαραθέσεις αυτές, που συχνά είχαν πολιτικές, ιδεολογικές, ακόμη και ηθικές προεκτάσεις, ώθησαν τον Kershaw στην αναζήτηση συνθέσεων, που θα επέτρεπαν στον σύγχρονο μελετητή να αποκτήσει μια πιο αποστασιοποιημένη αλλά και πιο σφαιρική εικόνα για τη ναζιστική δικτατορία.

Ο Βρετανός ιστορικός Ian Kershaw διετέλεσε καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Για την προσφορά του στην ιστοριογραφία τού έχουν απονεμηθεί ο γερμανικός Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας (1994), ο τιμητικός τίτλος του Ιππότη (2002) και το μετάλλιο Norton Medlicott της Historical Association (2004). Συνεργάστηκε με το BBC ως επιστημονικός σύμβουλος σε τρεις σειρές ντοκιμαντέρ για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Κυριότερα βιβλία του είναι τα: Hitler 1889-1936: Hubris (Χίτλερ 1889-1936: Ύβρις, εκδ. Scripta, 2005), Hitler 1936-1945: Nemesis (Χίτλερ 1936-1945: Νέμεσις, εκδ. Scripta, 2005), που τιμήθηκε με τα βραβεία Wolfson Literary Award for History και Bruno Kreisky, ενώ ισοβάθμισε στην πρώτη θέση για το British Academy Book Prize, Making Friends with Hitler: Lord Londonderry and the British Road to War, που απέσπασε το Elizabeth Longford Prize for Historical Biography το 2005, Fateful Choices: Ten Decisions that Changed the World, 1940-1941 (Μοιραίες επιλογές: Δέκα αποφάσεις που άλλαξαν τον κόσμο, 1940-1941, Εκδόσεις Πατάκη, 2008) και Hitler, the Germans and the Final Solution (Ο Χίτλερ, οι Γερμανοί και η «Τελική Λύση», Εκδόσεις Πατάκη, 2011).

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΜΙΚΣ ISBN: 978-960-16- 8433 -8 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 384 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021