Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στο μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων συγκέντρωσης, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 2 Νοεμβρίου 2005.

Η πιο σκοτεινή ίσως πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας καταγράφηκε αλλά και ενέπνευσε μια σειρά από βιβλία που φέρνουν στην επιφάνεια αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες που όσες φορές κι αν ειπωθούν ποτέ δεν θα είναι αρκετές.

Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας προτάσεις για τη σημερινή μέρα:
Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς
Antonio Iturbe



Μια ιστορία που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της είναι αυτή της νεαρής Ντίτα, της δεκατετράχρονης βιβλιοθηκάριου του Άουσβιτς η οποία με κίνδυνο της ζωής της αναλαμβάνει και κρύβει κάτω από το φόρεμά της τα οχτώ βιβλία-θησαυρούς. Όπως δηλώνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Αntonio Ιturbe στο τέλος του βιβλίου, «αυτή η αφήγηση είναι κατασκευασμένη με πραγματικά υλικά, τα οποία έχουν ενωθεί με ένα φανταστικό κονίαμα. Το πραγματικό όνομα της βιβλιοθηκαρίου του μπλοκ 31, που η ζωή της ενέπνευσε αυτές τις σελίδες ήταν –πριν παντρευτεί– Dita Polachova». Ο συγγραφέας, που επί χρόνια συγκέντρωνε πληροφορίες, ταξίδεψε στο Άουσβιτς και φυσικά επικοινώνησε, αλλά και γνώρισε από κοντά την ίδια την Ντίτα, προτού γράψει το έργο του.

O ταξιδιώτης
Ulrich Alexander Boschwitz



Ένα λογοτεχνικό ντοκουμέντο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1939 και αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη σε μυθιστόρημα μαρτυρία για τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Το βιβλίο αυτό, το οποίο θεωρούνταν χαμένο, μέχρι που το χειρόγραφο-θησαυρός βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη και ανασύρθηκε στο φως της δημοσιότητας, είναι ένας φόρος τιμής σε όσους κυνηγήθηκαν και διώχθηκαν. Η τραγική μοίρα του πρωταγωνιστή και η προσπάθειά του να μείνει αξιοπρεπής και ελεύθερος αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση των πληθυσμών που βρέθηκαν κυνηγημένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Πασχαλιές στο συρματόπλεγμα
Martha Hall Kelly

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία των «Κουνελιών», των γυναικών που κατάφεραν να επιζήσουν από τα βασανιστήρια στο Ράβενσμπρικ, το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει μια συνταρακτική ιστορία αγάπης, εξιλέωσης και αποτρόπαιων μυστικών που παρέμειναν κρυμμένα επί δεκαετίες. Με πρωταγωνιστές αληθινά πρόσωπα, φέρνει στο φως την άγνωστη και τραγική πτυχή του πολέμου με τις γυναίκες «Κουνέλια», αγγίζοντας τα τραύματα και τις πληγές που άφησε πίσω του ένα από τα πιο μελανά σημεία της ιστορίας του ανθρώπου. Η Martha Hall Kelly, επί τρία χρόνια έκανε έρευνα σε πρακτικά της δίκης της Νυρεμβέργης και σε αρχειακό και επιστολογραφικό υλικό της Caroline Ferriday, ενώ παράλληλα ταξίδεψε στην Πολωνία όπου συνομίλησε με γυναίκες που επέζησαν των βασανιστηρίων και γνώρισε τις οικογένειες των θυμάτων.

Ματωμένη Τζαζ
Bernice L. McFadden

Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Χάρολντ Άιζακ ΜακΦάντεν, κιθαρίστα της τζαζ και παππού της συγγραφέως, Βernice L. McFadden, το βιβλίο αυτό σκιαγραφεί μια ολόκληρη εποχή μουσικής, ρατσισμού και θηριωδιών. Η αντιπάθεια των ναζί για τη τζαζ συνδέθηκε με φυλετικούς διαχωρισμούς και ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών. Το ξέσπασμα του πολέμου βρίσκει τον πρωταγωνιστή Χάρλαν Έλιοτ στο Παρίσι και από εκεί καταλήγει στο Μπούχενβαλντ, το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βαϊμάρης. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια επική ιστορία επιβίωσης, φτιαγμένη από νότες της τζαζ…

Κυκλοφορούν προσεχώς:

Eκτροπή – Luce D’ Eramo
(Μάρτιος 2020)
Η συγκλονιστική ιστορία μιας κοπέλας που μπήκε οικειοθελώς στο Νταχάου για να διαπιστώσει αν οι θηριωδίες που μάθαινε εκτός των θυρών της φασιστικής της οικογένειας όντως υφίστανται. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Luce D’Eramo πρωτοκυκλοφόρησε το 1979 και μεταφέρει την πραγματική εικόνα των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα βιβλίο ωμό και συγκλονιστικό.

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ – Trudi Kanter
(Απρίλιος 2020)

image description

Μια αληθινή ιστορία που μας μεταφέρει αυτούσια την κοσμική εικόνα της Βιέννης του ’38 στο κατώφλι του Β΄ Π.Π. Η συγγραφέας του βιβλίου γεννήθηκε στην Αυστρία και πέθανε το 1992 στο Λονδίνο, όπου είχε διαφύγει με τον σύζυγό της αλλάζοντας ονόματα. Το βιβλίο, που αρχικά είχε εκδοθεί το 1984, ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα βιβλιοπωλείο το 2011 από μια Βρετανίδα εκδότρια, η οποία του έδωσε την προβολή που του αξίζει, κάνοντάς το παγκόσμια επιτυχία.