Το πρώτο βιβλίο της Carolina Setterwall με τίτλο «ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο τον περασμένο Δεκέμβρη σε μετάφραση από τα Σουηδικά του Γρηγόρη Κονδύλη.
Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό, κοινωνικό μυθιστόρημα. Καλογραμμένο, γεμάτο εικόνες με δυνατή πλοκή και καλοδεμένη δομή. Μια ανθρώπινη κατάθεση ψυχής μιας γυναίκας που βιώνει τον αναπάντεχο θάνατο του συζύγου της και ό,τι ακολουθεί μετά από αυτό. Την τραγωδία, τη μη συνειδητή αποδοχή της, την απώλεια, το πένθος, τη μητρότητα, τη μοναξιά.


Ένα συνηθισμένο βράδυ για την Καρολίνα και τον Άκσελ που ακόμα είναι στο δύσκολο στάδιο προσαρμογής τους ως νέοι γονείς με τον οκτώ μηνών αγοράκι τους. Όμως όλα αλλάζουν όταν ξαφνικά πεθαίνει ο Άκσελ. Και τότε τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για την Καρολίνα και τον γιο της. Η διαδικασία του διαχωρισμού των συναισθημάτων αρχίζει. Η απώλεια δεν μπορεί να διαχωριστεί από την παρουσία, η θλίψη δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αγάπη. Το κοινό τους παρελθόν δεν μπορεί να διαχωριστεί από την κοινή τους ιστορία ούτε μετά την απώλεια. Όπως δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί το συναίσθημα της ντροπής και των ενοχών από το συμβάν.

[«…Συγγνώμη, Άκσελ. Συγγνώμη που έγιναν έτσι τα πράγματα. Συγγνώμη για το πώς ήμουν στο τέλος της σχέσης μας. Συγγνώμη που χαθήκαμε κάπου στην πορεία. Συγγνώμη που σε έχασα έτσι. Συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σε κάνω ευτυχισμένο. Συγγνώμη που δεν έλεγα συχνά ότι σε αγαπούσα. Συγγνώμη αν σου έδινα την εντύπωση ότι δεν σ εκτιμούσα αρκετά…. Συγγνώμη Συγγνώμη Συγγνώμη Συγγνώμη Συγγνώμη…» ]

  

Η Καρολίνα θα πρέπει να αποδεχθεί αυτό το συμβάν και να περάσει από όλα τα στάδια της άρνησης και του πένθους που μοιραία θα στιγματίσει τη δική της ψυχοσύνθεση. Και πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να μάθει να ζει χωρίς τον Άκσελ και να μεγαλώσει το παιδί της και να ξαναμπεί στη ζωή και γιατί όχι; κάποια στιγμή να ξαναερωτευτεί. Άραγε θα τα καταφέρει; Ποια η σχέση της με τους φίλους και συγγενείς; Πώς θα συνεχίσει την ζωή της; Θα επιστρέψει στην εργασία της; Θα ανοιχτεί σε νέες γνωριμίες; Τι θα αποδεχθεί ο κύκλος της και τι όχι; Θα ονειρευτεί ξανά; Πώς θα μπορέσει να αποβάλει τον πόνο για να κάνει τα επόμενα βήματα στη ζωή της; Μια ζωή που άλλαξε σε μία μόλις νύχτα, όπως την απόδωσε η συγγραφέας. Δοσμένη με τέτοιο τρόπο που θα την «ζήσει» και ο αναγνώστης. Οι εναλλαγές στον χρόνο, στο χτες και το σήμερα. Από τον Απρίλιο του 2009 που συνάντησε για πρώτη φορά τον Άκσελ έως τον Οκτώβρη του 2016. Και τα δύο χρονοδιαγράμματα της ιστορίας του τότε και του τώρα είναι άρτια δεμένα ώστε η ιστορία να εξελίσσεται χωρίς κενά και ερωτηματικά.
Ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, με μια μετάφραση που αποδίδει την ατμόσφαιρα στο έπακρο με ρέοντα ελληνικά, γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Τραγικό και σπαρακτικό μα καθόλου μελοδραματικό. Ανθρώπινο και «γενναίο». Ένα διεθνές best seller που επάξια λαμβάνει θετικές κριτικές.

«Είναι ένα συνηθισμένο βράδυ. Η Καρολίνα καληνυχτίζει τον σύντροφό της τον Άκσελ και πέφτουν για ύπνο. Τα πράγματα ήταν δύσκολα γι’ αυτούς τελευταία, ειδικά με τον οχτώ μηνών γιο τους. Έτσι όταν ο Άκσελ πεθαίνει απροσδόκητα στη διάρκεια της νύχτας, ο κόσμος της Καρολίνα έρχεται τα πάνω κάτω.

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Μακάρι όλα να πάνε καλά εστιάζει στις φαινομενικά ασήμαντες στιγμές μετά από μια τραγωδία. Είναι μια ιστορία για τη μητρότητα, την οικογένεια και για τις δυσκολίες να αγαπάς κάποιον που είναι απόμακρος και που τελικά χάνεται απ’ τη ζωή σου. Γενναίο και τολμηρό, τρυφερό και ανθρώπινο, το συγκινητικό αυτό βιβλίο φωτίζει τη στιγμή που όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τη ζωή μας ανατρέπονται