Εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ, μετάφραση: Ρένα Χάτχουτ

Η Λούλου Τέιλορ με το βιβλίο της «Και τότε και τώρα», μας μεταφέρει στην Αγγλία και στους περίφημους πύργους της.
Σε έναν από τους οποίους διαδραματίζεται η ιστορία. Έναν πύργο που έχει φιλοξενήσει γενιές και γενιές μέσα στα τείχη του και κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά και τους έρωτες της κάθε γενιάς και διαφυλάσσει τα όνειρα και τις ελπίδες τους.
Σε έναν τέτοιο παλιό πύργο, έναν πύργο που έμοιαζε να προσφέρει την υπόσχεση του παράδεισου και της κόλασης μαζί, βρέθηκε η Ντιλάιλα μετά τον γάμο της με τον Τζον, τελευταίο κληρονόμο της οικογένειας Στέρλινγκ.
Ωστόσο η αρχική ευχάριστη ατμόσφαιρα του γάμου τους αλλάζει. Το παρελθόν πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να επιστρέψει και να διεκδικήσει τη θέση του στη ζωή έτσι η Ντιλάιλα πολύ σύντομα νοιώθει το παρελθόν να απειλεί τον γάμο της. Οι αλήθειες του, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν καλά κρυμμένες ακόμα και από τον ίδιο τον σύζυγό της φέρνουν αντιμέτωπους με τις πράξεις τους τους ήρωες και η παιδική ψυχή του Τζον έχει πολλά τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί.
Η Ντιλάιλα καταλαβαίνει ότι πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το χτες προκειμένου να σωθεί ο γάμος της, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβιώσει μια κόλαση και να καταβυθιστεί μέσα σ’ αυτή.
Με αγωνία θα αναζητήσει να βρει τα κρυμμένα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν το σεντούκι του παρελθόντος. Ερευνώντας τον πύργο θα βρει τα πρώτα στοιχεία και αργότερα θα προσπαθήσει να ανοίξει τα κλειστά στόματα όσων γνωρίζουν αλλά προσπαθούν να αφανίσουν τις κρυμμένες αλήθειες.
Τα στοιχεία την οδηγούν στην Πάτμο, στο νησί της αποκάλυψης. Ο τόπος αυτός θα γίνει το σημείο των δικών της αποκαλύψεων αφού εκεί έρχεται πια αντιμέτωπη με το παρελθόν. Το βλέπει ολοζώντανο μπροστά της να παίρνει σάρκα και οστά. Πάντα όμως υπάρχει κάτι που λείπει. Το σημαντικό κομμάτι του παζλ δεν έχει φανερωθεί στα μάτια της. Πρέπει να βρει τον τρόπο για να το φέρει κι αυτό στο φως. Θα καταφέρει άραγε να το βρει; Θα μπορέσει τελικά να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος; Θα μπορέσει έτσι να βοηθήσει τον άνθρωπό της, να του χαρίσει τη λύτρωση και τελικά να σώσει τον γάμο της;
Ερωτήματα ζητούν τις απαντήσεις τους και οι φόβοι που επανέρχονται ζητούν να βυθιστούν στην ανυπαρξία προσφέροντας στους ήρωες αυτού του βιβλίου μια ανάσα ζωής που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Τη λήθη όλων όσων τους έκαναν να πονέσουν, το κουράγιο να συνεχίσουν αβίαστα τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους.
Αυτές τις απαντήσεις θα τις βρείτε διαβάζοντας το μυθιστόρημα «Και τότε και τώρα» των εκδόσεων Ωκεανίδα που για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την φήμη της στην καλή ξένη πεζογραφία. Η μετάφραση της Ρένας Χατχούτ δίνει στον αναγνώστη ένα ζωντανό και δροσερό κείμενο παρά τα όσα τυχόν ζοφερά έχει να αντιμετωπίσει κατά την αναγνωστική διαδικασία.
Το βιβλίο είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, γεμάτο μυστήριο, ανατροπές, αγωνία, έρωτα, κρυμμένα μυστικά και αποκαλύψεις που ξαφνιάζουν. Η συγγραφέας παίζοντας με το χρόνο στο επίπεδο του τότε και του τώρα μας δίνει ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν για την λύτρωση στο μέλλον.

KAI TOTE KAI TWRA COVER_800p